Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

Contraban, de Josep Pla. França i la nostra cultura.

Contraban, de Josep Pla. França i la nostra cultura.

 

Entre Catalunya i el Rosselló no hi ha cap frontera real, en vista de la qual cosa hom ha creat una frontera d’escenografia: l’urbanisme ha tractat de crear una població destinada a assenyalar acusadament una diferència. Com que no hi havia res que seperés, hom ha hagut de fer cases i teulats diferents. El teulats, sobretot, són francesos, vull dir de França en dins. Una mica més amunt tornem a ésser catalans, les teules tornen a ésser com les nostres teules. Però a Cervera havien de d’ésser diferents.

El que ha passat amb els teulats i amb l’urbanisme de Cervera ha passat a tot el Rosselló amb la llengua. L’Estat unitari, d’una manera deliberada, hi ha accentuat la porqueria dialectal amb la intenció de crear un patois deslligat de la llengua del país, destinat a demostrar la corrupció de la llengua. La finalitat ha estat buidar els rossellonesos de la llengua materna……..

……en un moment determinat vaig sentir la impressió de trobar-me en un poblet de Normandia pintat sobre paper.

……

Així com Cervera és un decoració de teatre, la part del poble de Banyuls que dóna a la platja és una població catalana…..

……….En el sistema ideològic de la França unitària, el romànic i el gòtic no han comptat absolutament per a res, han estat considerats estils bàrbars i grollers, d’un populisme obscurantista, endarrerit i infecte. La idolatria ha estat Versalles, la vida versallesca, la cour i els aigualits jardins geomètrics.

 

Potser als valencians ens estan fent alguna cosa semblant des de l’AVL i el CVC? Totes promogudes per la Generalitat manada per presidents que no utilitzen normalment la nostra llengua? Vol fer Bauçà el mateix a les illes?


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.