Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

Anàlisi geomètric de la façana del Partenó d?Atenes de Tons Brunes.

Anàlisi geomètric de la façana del Partenó d’Atenes de Tons Brunes.

 

He intentat reconstruir l’anàlisi geomètric de la façana del Partenó de l’Acròpoli que va fer Tons Brunes en els seu llibre  The Secrets of Ancient Geometry. Però no sé si per falta d’informació o incapacitat meva l’he fet a partir de tres punts: els vèrtexs de la base i el vèrtex superior del triangle que forma la coberta del temple.

Prenent aquests tres punts per inicials he construït quatre quadrats un dins dels altres que emmarquen parts de la façana. Hi ha una relació entre el primer i el segon, i aquesta és que estan en  proporció 1:4/5. El tercer va per lliure, depenent de l’alçada de l’edifici; i el quart és la meitat del segon (en longitud), es a dir, en proporció 1: 2/5 del primer.

La meva primera intenció era fer la construcció basant-me només amb la base de la figura, però després de molts intents, no trobava com construir el tercer en relació amb els altres quadrats. Vaig provar centrant el quadrat en algun dels quatre centres del triangle, però no m’encaixava en cap cas amb el que havia fet Tons Brunes. I inclòs vaig  construir un esquema del Partenó basant-me en les relaciona aures que hi ha en ell, per després fer la construcció de Brunes damunt i tampoc vaig obtenir els resultats desitjats. Per tant vaig decidir deixar el tercer quadrat lliure depenent de l’alçada de l’edifici.

Per fer el dibuix he utilitzat el programa Geogebra que hem permet treballar damunt d’una imatge.

Potser si algú sap més que jo, em podria ajudar a resoldre els dubtes plantejats.

 


  1. que reduires el primer quadrat al nivell passen les verticals paral·leles arran del final de la coberta. i a partir d’ací reconstruir els passos. Las composició modular en una façana és motl al·leatòria. I depén de qui faça el disseny. Posiblement ni la “treta” per Burns fóra la dels arquitectes constructors. 
    Una salutació amical.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.