Al-Azraq, el cabdill andalusí que desafia Jaume I, de Josep-David Garrido i Valls.

Aquest és un dels pocs llibres en valencià que vaig trobar a la darrera fira del llibre al meu poble. Vaig comprar-lo per vore com tractava la figura d’aquest resistent contra la invasió catalanoaragonesa del regne de taifes de València, i, ha estat ben usat el temps en llegir-lo ja que trenca (malgrat el que puga induir a pensar el llarg subtítol) amb totes les “folklorades” escrites i per escriure, deixant la figura d’aquest cabdill amb el que veritablement era, un peó utilitzat pel rei de Castella en la seua “guerra freda” o de desgast contra el rei Jaume I. Potser abans de la caiguda de València tinguera un càrrec important dins de l’administració andalusí de la zona, però una vegada la capital caiguda i tot el regne de taifes desmuntat, aquest cabdill poc haguera pogut fer contra el rei Jaume si no haguera estat per l’ajuda castellana i la orografia dels llocs per on es movia. Per tant deixem la festa on està, amb els seu capitans moros i cristians, i no ho barregem amb la història.
A part de la figura del cabdill, el llibre també ens fa una breu història de les nostres terres a l’època visigoda, i això és d’agrair, ja que és un tema poc tractat de cara al públic no especialitzat.

Aquesta entrada ha esta publicada en el meu país. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*