Das Brennglas (Un gitano en Auschwitz), d’Otto Rosenberg.

L’holocaust oblidat contat en primera persona per un sobrevivent dels camps de concentració nazis. Només ja de major l’autor es va atrevir a contar les seues experiències en aquest llibre amb anotacions que van molt bé per explicar el context històric de cada capítol i situació narrada. L’auto descriu la situació abans de l’extermini, durant i després. La situació dels gitanos abans de l’arribada dels nazis al poder no era molt agradable, però amb l’arribada d’aquests al poder i sobretot a partir del 1936 quan varen voler donar una imatge “neta” de Berlín, aquesta va anar empitjorant fins a la deportació definitiva als camps d’extermini en 1942, per donar a l’ètnia gitana el mateix tractament que als jueus. L’autor narra el seu pas per diferents camps i com amb sort diversa es va salvant de morir amb la resta de la seua família. Quan es alliberat, durant un temps també ho passa malament fins a instal·lar-se definitivament a Berlín o va morir a l’any 2001. Recordem que només fins al 1982 el govern federal alemany va reconèixer aquest extermini, i molt més tard la resta d’Alemanya amb la reunificació després de caure el mur de Berlín.

Aquesta entrada ha esta publicada en política. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*