Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

La pesta, d’Albert Camus: estúpidesa humana i Cipolla..

“Les plagues, en efecte, són una cosa natural, però resulta difícil de creure en les plagues quan us cauen a sobre. Hi ha al món tantes pestes com guerres. I, això no obstant, guerres i pestes atrapen a la gent sempre igualment desprevinguda…………………….Quan esclata una guerra la gent diu: “Això no durarà, és massa estúpid”. I sens dubte una guerra és molt estúpida, però això no és obstacle perquè duri. L’estupidesa humana insisteix sempre: ens n’adonaríem si no penséssim sempre en nosaltres mateixos.”

Llegint aquest llibre d’Albert Camus he recordat un petit llibre que vaig llegir fa molt de temps, a la meua època egarenca d’hores passades a El Cau ple de lletres del carrer Cremat. El llibre és un assaig de Carlo M. Cipolla, titulat Allegro ma nom tropo (ed. Grijalbo-Mondadori), on l’autor, descrivia les lleix fonamentals de l’estupidesa humana:
– Sempre i inevitablement cada un de nosaltres subestima el nombre d’individus estúpides que circulen pel món.
– La probabilitat que una persona determinada siga estúpida és independent de qualsevol altra característica de la mateixa persona.
– Una persona estúpida és un persona que causa un mal a altra persona o grup de persones sense obtenir, al mateix temps, un profit per ell, o potser fins i tot és dolent per ell.
– Les persones no estúpides subestimen sempre el poder nociu de les persones estúpides. Les no estúpides, en especial, obliden constantment que en qualsevol moment i lloc, i en qualsevol circumstància, tractar i/o associar-se amb individus estúpids es manifesta infal·liblement com una errada caríssima.
– La persona estúpida és el tipus de persona més perillosa que existeix. L’estúpid és més perillós que el malvat.
A més d’aquestes lleis, l’autor també descriu la distribució dels estúpids a la societat, classes d’estúpids i la seua relació amb el poder i les conseqüències d’aquesta, i dona unes gràfiques per intentar detectar-los.
Molt divertit i amè, però que et fa pensar en la societat que hem hagut de patir durant els darrers anys els valencians.
CAM04641


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.