Vicent Luna i Sirera

Tirant al blanc

30 de maig de 2015
0 comentaris

Una Trobada des de la frontera estant

                Anit, al tranquil i històric poble del Camp de Mirra, allí on el rei en Jaume I donà per acabada la seua conquesta, on signà el Tractat d’Almisrà i marcà la frontera amb Castella, al límit de la nostra comarca, celebràrem el sopar de la XXVIII Trobada d’Escoles Valencianes de l’Alcoià i el Comtat. L’acte, acompanyat de la banda municipal del poble, començà amb la tradicional descoberta, a la façana del C.P Mestre Joaquín Cartagena, dels taulellets de manises que recordaran que aquest any la Trobada s’hi celebrà allí, i al veí poble de la Canyada.

Tot seguit un centenar de persones de la comarca, fonamentalment dels pobles veïns, ens dirigírem per sopar al Casal del Cristians, que està a tocar del centre educatiu. Aquest magnífic edifici, rehabilitat per aquesta filà, no fa massa temps fou una de les bodegues de Ferràndis i, segles abans, una de les primeres construccions del poble. El saló d’aquest Casal estava al complet. La directora del centre educatiu ens donà la benvinguda i ens passà un power point sobre les diferents activitats que els dos centres educatius han fet al voltant de la Trobada: marxes a peu, concerts, xarrades, entrega del Premi Sambori, Festitró, etcètera. Tot seguit començà el sopar de picadeta i taretes.

En finalitzar el sopar el mestre Vicent Romans, en representació de la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel valencià, ens dirigí unes paraules d’agraïment i suport per tot el treball fet. Un treball i esforç que molts fem d’una manera desinteressada per un únic motiu, perquè ens estimem la nostra llengua. Tot seguit ens parlà també el president de la Federació d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, entitat que uneix a totes les coordinadores del País Valencià. Moreno ens animà a continuar en la defensa de la nostra llengua, i en una zona fronterera tant difícil. Ens deixà caure que són temps de canvi i que confiem en el futur. Així mateix ens emplaçà a anar a altres Trobades i es felicità per haver tornat una altra vegada al Camp de Mirra.

La cirereta de la nit la posà Pep Gimeno, “el Botifarra”, acompanyat de Pere Ródenas a la percussió i la guitarra. Les cançons d’aquest xativí no deixen ningú indiferent. És una enciclopèdia manual de la saviesa popular, un cabàs d’arguens farcit de refranys, dites, frases fetes, succeïts, contarelles…, amanides amb jotes, malaguenyes, cants de batre, Romanços, vetlatoris, cants de xafar neu, etcètera, etcètera. Pep Gimeno és un enamorat del nostre país, que lluita per recuperar la nostra llengua en el sentit més popular. Aprofundint en el substrat més arrelat a la terra. Per això no para d’entrevistar a valencians i valencianes que conserven aquesta saviesa popular, per no perdre’s. El seu treball és la continuació del què feu en la dècada dels vuitanta el músic d’ Al Tall, Vicent Torrent. El cant de “Botifarra” ix des del fons dels segles: del pa guanyat cada dia amb el suor del treball, de sol a sol, de la sega i batre a l’era, de la verema i el regs de l’horta….Per Gimeno, amb la seua veu de barranc, ens regala totes les veus del folklore valencià que, malgrat segles de persecució, han passat de generació en generació com la rosa de paper d’Estellés. El seu cant, en paraules de Josep Vicent Frechina, “encomana a l’embolcall que el guarneix la seua qualitat espontània, la seua alenada sorgida del ventre de la terra, la seua identitat arrelada i punyet”. Gràcies Pep, per ajudar-nos a, com deia Salvador Espriu, “retornar-nos el nom de cada cosa”.

Anit, i després de 27 anys, el Camp de Mirra i la Canyada, a la mateixa frontera lingüística del nostre país, allí on parlar i defendre la nostra llengua és encara més complicat que a altres llocs, els campers i canyuts ens van emplaçar a acudir al proper dissabte 6 de juny per celebrat la XVIII Trobada. Gràcies companys i companyes pel vostre treball i la vostra fermesa, i com diu la lletra de la cançó de la vostra Trobada: Gent al carrer, música a tot arreu, no tingueu por d’alçar la veu,[…] vine a la Trobada, tots junts units pel valencià”

20150529_210622

20150529_213252

20150529_234219

20150529_213148

20150529_233233

20150529_232959

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!