Vicent Luna i Sirera

Tirant al blanc

5 de desembre de 2011
0 comentaris

País Valencià

Llegíem fa uns dies en la premsa que el portaveu adjunt d’EUPV en les Corts Ignació Blanco va advertir que el seu partit portarà al PP als tribunals per vetar el terme País Valencià en les iniciatives parlamentàries. I és que el PPCV no tramita les iniciatives dels partits de l’oposició si en algun paràgraf utilitzen aquest terme. Són una vergonya aquests populars, i encara en vorem de més increïbles ara que tenen aquesta insultant majoria. Han aprés tant bé la lliçó, segueixen fil per randa el guió que els hi marquen que no en volen deixar passar ni una.
 Posats a prohibir haurien d’il·legalitzar totes aquelles entitats, partits, sindicats,  etc que fan servir el terme País Valencià: ACPV, PSPV-PSOE, EUPV, ERPV, CC.OO-PV, UGT-PV, STE-PV…, fins i tot podrien donar l’ordre a Correus perquè prohibiren portar la correspondència als valencians i valencianes que visquen en carrers, places o avingudes amb aquest nom, que per al PP és tant maligne. vaja, el dimoni emplomat.

  • Com que és un tema recurrent, i no paga la pena dedicar més temps a enllestir un nou article més detallat, si us abelleix podeu llegir aquest que vaig escriure allà pel 203. Com veiem, en aquest tema no ha canviat res, seguim igual o pitjor. Quin país!, perdó, Comunidad!


PAÍS VALENCIÀ

 El nom fa la cosa.

(Dita  popular)

 

            El darrer 9 d’octubre el periòdic Ciudad de Alcoy ens oferí, dintre de la secció del “Tema del dia”, un monogràfic sobre la Diada Nacional del 9 d’octubre. Així hi vam poder llegir el manifest de les entitats ciutadanes, les reflexions de l’Honorable Fancisco Camps, els articles dels líders dels diferents partits polítics de la nostra ciutat, així com també el del  president de la Diputació.

            Si fem una lectura de tots ells és curiós observar com mentre que per a EUPV, PSPV-PSOE, BNV, Club d’Amics de la UNESCO i les 23 entitats que signen el manifest unitari es refereixen al nostre territori amb el nom de País Valencià, per al president de la Generalitat i l’alcalde d’Alcoi som la Comunidad Valencina. Però, el més curiós de tot, allò que em va cridar l’atenció fou la subtilesa amb la que el senyor José Joaquin Ripoll Serrano, President de la Diputació d’Alacant, va fer servir una cita del nostre Estatut d’Autonomia.

            Deia textualment així. ” Aprobada la Constitución Española, es, en su marco, donde la tradición valenciana, antiguo ” Regne de València”, encuentra su concepción moderna, dando origen a la Autonomia Valenciana…”

            El senyor President de la Diputació està convençut que la majoria dels ciutadans no s’han llegit l’Estatut, i alguns, malauradament, ni fins i tot saben el què és , i per això es pot permetre el luxe de citar textualment la carta magna dels valencians mutilant allò que no li interessa. No se quin és el percentatge de valencians i valencianes que desconeixen l’articulat del nostre Estatut, segurament semblant al de la Constitució, 87%, i que aquests dies hem pogut conèixer segons el baròmetre del CIS. Però, a aquells que se’l coneixem una mica no ens pot enganyar.

            Comparem doncs allò que va escriure el senyor José Joaquin Ripoll i el què veritablement ens diu l’Estatut d’Autonomia. Mantenim la versió en castellà perquè no en quede cap mena de dubte. Diu així: ” Aprovada la Constitució española, es , en su marco, donde la tradición valenciana proviniente del històrico Reino de Valencia se encuentra con la concepción moderna de País Valenciano, dando origen a la autonomia valenciana… “

            Perdoneu, però clar i ras això al meu poble se’n diu censura. És veritat que l’Estatut al seu article primer ens parla que el poble valencià es constitueix en Comunitat Autònoma amb la denominació de Comunitat Valenciana. Però també és veritat que el propi Estatut accepta la denominació de País Valencià, fins i tot afegint-li un complement significatiu ” es troba amb la concepció moderna de País Valencià”. Per tant, si la nostra carta magna ens permet d’utilitzar aquest nom, per què mutilar una cita textual? per què anatemitzar i perseguir sistemàticament a aquells que fem servir aquesta denominació?, quin interés tenen en esborrar de la circulació, de la vox populi, dels llibres de text, de la TVV, de… aquesta denominació ? Perquè  hom s’hi pregunta per quina regla de tres s’hi pot dir País Basc, sense que ningú s’escandalitze, i el nostre territori no podem anomenar-lo País Valencià?

            És evident que tot és degut a interessos polític. Al PP ja li pega tort l’haver de fer servir el terme País Basc, encara que al pas que van les coses no ens sorprendria que qualsevol dia tornés a recuperar el nom de Vascongadas. Un polític de la dreta, d’aquells que feren la transició, ja ho va dir molt clar en afirmar que el problema basc se’ls havia escapat de les mans, però que en Levante no ho permetrien. I efectivament no ho van permetre, amb el consentiment, això sí, de la resta de partits parlamentaris.

            En resum, el senyor José Joaquin Ripoll, President de la Diputació d’Alacant, sap que eliminant de la circulació el nom de País Valencià, està  fomentant, generalitzant i perpetuant el de Comunidad Valenciana, sap que el nom fa la cosa. I clar, no és el mateix dir que som un País, és a dir i segons el diccionari de la Lengua Espanyola, un  “Territori que constitueix una unitat cultural o política “, a dir que som una Comunitat, això és ,”Grup de persones que viuen unides d’acord a certes regles o que tenen característiques, interessos i objectius comuns”.

            Veritat que la diferència és substancial ? De tota manera, i malgrat totes les censures i entrebancs, està en les nostres mans, en les nostres actuacions de cada dia, el nostre futur: si  volem ser un País o una simple  i dòcil Comunitat.

Alcoi, 25 de novembre del 2003

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!