Vicent Luna i Sirera

Tirant al blanc

13 de març de 2017
0 comentaris

Oliveres de Muro

 

Dijous 9 de març, i dintre de les XIII Jornades per a la Sostenibilitat, va tindre lloc a la Sala d’Exposicions de l’Arxiu Municipal la conferencia “Oliveres de Muro”. Presentada per Elicerio Pérez,Regidor de Medi Ambient, i impartida pel professor Josep Lluís Peiró i per Octavio Balaguer. Aquests dos apassionats de la natura, el primer des del punt de vista didàctic i com a ensenyant, i el segon com a coneixedor de la flora comarcal, han fet un magnífic i plausible treball de documentació i recerca sobre les oliveres centenàries de Muro i comarca. Recorrent el terme de Muro i la comarca ham catalogat i fotografiat unes 200 oliveres que tenen entre 500 i 800 anys d’antiguitat. Una selecció d’aquestes fotografies les podem veure exposades en la sala d’actes de l’esmentat Arxiu Municipal.
Amb aquest treball els autors pretenen donar a conèixer aquest patrimoni, aquests monuments fòssils, forçar els polítics a legislar lleis que les protegesquen i sensibilitzar a la població en general que és un patrimoni que cal valorar, estimar i protegir. Peiró ens féu una detallada i acurada exposició de la importància de les oliveres i de l’oli al llarg de la història de la humanitat. Les seues fulles per honorar els atletes en jocs i curses, així com ambé com a infusió. L’oli com a aliment imprescindible en una dieta mediterrània, com a bàlsam per curar malalties i per enllumenar amb cresols, llànties, etcètera.
Tant de bo aquest treball, fet amb i l’esforç i sensibilitat d’aquests dos murers, servesca per conscienciar les autoritats a posar les mesures escaients per dignificar, posar en valor i protegir aquestes oliveres que formen part del nostre patrimoni, i que han estat testimoni immòbil de tota mena de vicissituds, patiments, guerres, temporals…de la nostra història com a murers i valencians.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!