Vicent Luna i Sirera

Tirant al blanc

4 de gener de 2012
1 comentari

L’audiència de Canal 9

Fa uns pocs dies la consultora Barlovento va fer públic l’informe Anàlisi Televisiu 2011 sobre els índex d’audiència de les televisions estatals i autonòmiques. Els resultats, pel que respecta a casa nostra, al País Valencià, són força decebedors.
 En primer lloc, i com que sembla que no tenim altres coses millor que fer ( llegir, passetjar, anar al teatre, exposicions…) som la segona comunitat que més temps dediquem a veure la televisió, concretament  256 minunts al dia. Però, el més escandalós de tot, és que Canal 9 ha estat la televisió que més audiència ha perdut al llarg del 2011, concretament un 28 %. Això vol dir que la quota de pantalla del 2011 ha estat del 6%, mentre que la TVE1, la més vista pels valencians, ha tingut un 15,5%.
Si a aquests resultats, a més a més, afegim que arrossega un deute de 1.300 milions d’euros i que hem de mantindre una plantilla de 1.800 treballadors i 153 alts càrrecs, hom arriba a la conclusió que tenen raó aquells que afirmen que el millor seria tancar-la. Si no acompleix els objectius que s’hi va proposar, si els valencians no la veiem perquè fa pena, si a més a més és una ruïna, un pou sense fons que ens costa un ull de la cara i  part de l’altre, i per acabar-ho d’adobar és manipuladora, fomenta l’autoodi, castellanitzadora i al servei del PP, doncs això, el millor és que la tanquen.

El 03/12/2003 vaig publicar un article al periòdic Ciudad d’Alcoy sobre Canal 9. Malgrat els anys passat, malauradament, pense que aquelles reflexions continuen estant d’actulitat. És més, estem molt pitjors.Canal 9 és una ruïna


            Els valencians i valencianes vam celebrar amb entusiasme l’aprovació i posterior emissió de la Televisío Valenciana (TVV).Ja feia anys que tots l’esperàvem en candeleta.Vàrem ser moltes persones els qui confiàrem en aquest ens públic.Els valencians necessitàvem un mitjà de comunicació que contribuïra al procés de normalització lingüística que s’encetà amb l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia.Una televisió gestionada pels poders públics, amb una clara voluntat per vertebrar el País Valencià. Una televisió que fomentara els trets d’identitat i l’autoestima dels valencians.Una televisió que ens despertara del “Levante Feliz” que ens tenia emmirallats.

            Han passat ja un grapat d’anys i els principis que inspiraren aquest ens han estat adulterats fins a extrems increïbles.Un dels principals objectius era fomentar la normalització del valencià.Doncs bé, no és que no hi contribueix gaire,que no ho fa, sinó que el què fa és potenciar  el contrari.Qualsevol televident de fora del nostre país, en repassar la graella de programació de TVV no acabaria d’adonar-se’n que al País Valencià hi ha dues llengües oficials.En tot cas se n’adonaria que hi ha una llengua, el valencià, que esporàdicament es fa servir en programes  molt puntuals, però que la llengua d’ús vehicular de TVV continua sent l’espanyol.

            I és que la TVV no té un projecte clar i seriós per fomentar l’ús de la nostra llengua.En tot cas caldria dir, sense embuts, que el que si té clar és un projecte meticulós,sibel.lí i intel.ligent de castellanització.

            Si ja era molt greu la manca d’autoestima i l’autoodi que els valencians teníem sobre la nostra llengua, ara, amb mètodes molt més sofisticats i fent servir les noves tèniques d’imatge, estan aconseguint que es generalitze entre la població que està bé això d’entendre i parlar en valencià, però reduint-ho a àmbits molt concrets i familiars. Doncs, com és possible que després de tots aquests anys no s’emeta cap pel.lícula en valencià en Canal 9? Què pasa, que el valencià és una llengua que no serveix per al cinema ?

            I que en diem de la seua programació? La TVV és una vergonya.A tot arreu de l’Estat és coneguda, no per la seua qualitat i professionalitat, sinó precisament pels seues programes barroers, impresentables i que ratllen el mal gust. Canal 9 és el prototip de “tele-basura”. Amb programes com Tómbola o Tela Marinera, a més de fomentar la mala educació, la grolleria, la superficialitat, la xafarderia barata,etc,etc, estan contribuint a  portar a la ruïna  a la TVV.

Però , és que els valencians no som conscients de fins a quin punt s’està endeutant la nostra televisió.Si saberen que per cada programa de Tómbola, ens costa a tots l’escandalosa xifra d’114.192  € (19.999.950 ptes) segurament molts deixarien de veure aquest programa.

            En aquests darrers set anys el deute de la RTVV ha passat de 7 milions d’euros a quasi 400 milions.Per a l’any 2003 té un pressupost de 244,55 €. Un pressupost que en cap cas es mereix, donat la baixa i dolenta qualitat d’aquest servei.

Però el més escandalós de tot és que ara, quan ens han deixat aquest deute, volen acabar de privatitzar-la, doncs caldrà recordar que gran part de la programació està gestionada per empreses privades.Ara, com ja acostumen a fer, pagaran el deute que tenen amb els diners públics de tots i els hi serviran en safata la RTVV a les empreses privades.La mala gestió,la incompetència i la “llei de tot s’hi val per l’audiència”, l’haurem de pagar els de sempre.

            Durant aquests anys d’emissió no s’han preocupat gens ni mica de fomentar la producció pròpia.S’han limitat a comprar o encarregar programes a empreses de fora.A empreses madrilenyes com Veryvary,Boomerang,Inter Economia, sevillanes com Mettre, i de tot arreu menys de casa nostra.Açò ha contribuït a que la majoria de programes que s’emeten no tinguen en compte per a res la realitat lingüística,cultural i històrica del nostre país.Així, TVV és de tot  menys valenciana.

            Però si ja hem dit que la seua gestió és pèssima i la seua programació dolenta i sense personalitat, hem d’afegir-li un aspecte força preocupent.Ens referim a la manipulació de la informació.Canal 9 està al servei dels interessos del govern. No cal més que seguir els seus informatius.Els treballadords i treballadores de la TVV s’han manifestat en més d’una ocasió per les pressions i censures que dia rere dia pataiexen.Sense anar més lluny, el director del magacine de Ràdio 9,”El vent dels navegansts”, Manel Castañeda, a principi de novembre va presentar la seua dimisió.Motiu.El seu cap ,Marc Agliatta, el va obligar a canviar l’estructura habitual del programa per realitzar una connexió en directe amb l’acte de proclamació del candidat del PP,Francisco Cams, a les eleccions autonòmiques.

            Canal 9 és una ruïna, un instrument de desvalencianització, una televisió que fomenta els “programes basura” i a més censura i pressiona els professionals que hi treballen per manipular i controlar la informació.

 

Alcoi, 26 de novembre del 2002

 


 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!