Vicent Luna i Sirera

Tirant al blanc

4 d'octubre de 2014
0 comentaris

Com petits bocins d’infantesa

Aquesta setmana ha tingut vesprades  típiques de tardor. Feia dies que volia ensumar, observar i gaudir de l’entrada d’aquesta estació. Així que des de Llocnou estant, i  seguint el camí del cementeri,  vaig anar pujant fins a Rafalet de Bonamira, popularment conegut com La Granja, a la falda de la muntanya i a tocar del Tossal. Tot just en aquest indret, i  no escollit per casualitat, fou on els musulmans construïren una alqueria. La vista és  immillorable. Des d’ací els primers llocnouins, els “bonamirers” de llavors, albiraven tota la Vall del Vernissa: garrofers, oliveres, vinya…, conreus que, ves per on, fa uns anys que van ser substituïts per l’omnipresent taronger. Encara avui, però d’una manera anecdòtica i escadussera, podem veure algun d’aquests conreus als marges d’algun bancal.

Però ha estat al llarg del recorregut quan he anat copsat aquest canvi estacional, la natura ha anat mostrant-me els seus fruits: l’aspror del codony en menjar-te’l a mos rodó, la dolçor d’una figa que et trobes  perduda en la figuera, la gràcia d’aquella magrana roja de cos clivellat, la sort de trobar-te un nesprer sol com un mussol al marge del camí. I que em dieu de les nous? Amb tres figues ( i una nou) l’aliment d’un ou, diu la saviesa popular. I encara us diré una altra fruita que ara podem menjar. Heu provat les bellotes? De menut recorde que jugàvem a veure qui feia les millors balladores. En alguns garrofers encara podem trobar el seu fruit ben madur, en altres temps aliment molt preuat per al bestiar. Tot i que encara falten unes setmanes, ja podem veure en algunes oliveres, depén de la varietat, olives que estan quasi per a adobar. M’agrada aquesta aspror que deixen, adobades amb sajolida o pebrella (“trencarem les paraules com si fossen olives, i ens deixarem ben aspres la llengua i les genives”, deia el poeta Vicent Andrés Estellés”). I darrerament, i a tot arreu, bancals i bancals de tarongerars, a hores d’ara encara verdes, tot i que algunes ja comencen a treure color.

Una tarda tardorenca per gaudir-ne, amanida amb pessics de records, com petits bocins d’infantesa. No deixeu d’aprofitar  l’entrada d’aquesta tardor que, fins ara, està sent força tronadora.

 

20141003_174142

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!