Vicent Luna i Sirera

Tirant al blanc

9 de juliol de 2008
2 comentaris

La Vall de Biar també és alcoìana.

No sé si coneixeu la campanya “Llegir en valencià” que està portant a cap la Fundació Bromera i altres institucions. En unes fitxes comarcals als pobles de la Vall de Biar ens inclouen en l’Alt Vinalopó. Caldria contestar-los. Podeu fer servir aquest model i lliurar-les a les entitats que han col·laborat.

Sr director:

            En primer lloc vull felicitar-lo per la important i excel·lent tasca  de promoció de la nostre llengua que, des de la Fundació que vosté dirigeix, està portant a cap. Ja ens agradaria que arreu de les comarques  del País Valencià hi hagueren moltes editorials i fundacions d’aquesta mena. Així doncs, la meua sincera enhorabona i suport a aquest projecte que, any rere any, va pujant com la bromera.

            Com a lector habitual de la premsa valenciana he tingut la satisfacció d’acollir amb molta il·lusió la 3ra Campanya “ Llegir en valencià per a conéixer-nos”, organitzada per la Fundació Bromera i amb el suport d’un bon grapat d’institucions. Setmana rere setmana vaig col·leccionant els llibres i les fitxes sobre les nostres comarques. Però la meua sorpresa ha estat que, en arribar a la meua comarca, el meu poble no hi era. En un primer moment vaig pensar que seria una equivocació de la impremta, però unes setmanes després vaig poder comprovar que no era així. Segons aquestes fitxes comarcals els pobles de la Vall de Biar, que sempre han estat en la comarca de l’Alcoià, ara resulta que els han afegit a l’Alt Vinalopó.

            Desconec quins han estat els criteris que la Fundació que vosté presideix ha tingut en compte a l’hora d’editar les 31 fitxes comarcals, però jo els hi puc assegurar que els pobles de Biar, Beneixama, El Camp de Mirra i la Canyada de Biar, és a dir allò que en diem la Vall de Biar, històricament sempre han format part de l’Alcoià i mai de l’Alt Vinalopó. Però és que, a més a més, no sols és la qüestió històrica la que els uneix, també a nivell industrial, agrícola, lingüístic, cultural… Les fàbriques de joguets o de teixits que tenen o han tingut aquests quatre pobles de la Vall de Biar són una mostra de la relació industrial amb els pobles de la Foia de Castalla, amb Banyeres de Mariola i amb Alcoi. L’agricultura de secà, basada en l’olivera i el raïm, fonamentalment, és una altra mostra més. Les almàsseres i cooperatives d’aquests quatre pobles sempre han tingut una relació molt directa amb les de la resta de l’Alcoià.I a nivell lingüístic no cal que li explique que tots quatre son catalanoparlants, cosa que no passa amb els pobles de l’Alt Vinalopó. Justament la línia lingüística divisòria és al poble de La Canyada de Biar. Villena, i la resta de pobles de l’Alt Vinalopó, són castellanoparlant. Aquesta situació no és per casualitat ,és  fruit del Tractat d’Almisrà ( pacte signat en 1244 per Jaume I i l´infant Alfonso de Castella al poble de Camp de Mirra). És obvi, que la llengua de relació dels habitants d’aquests quatre pobles ha estat i és el valencià, de la mateixa manera que les relacions culturals no tenen res a veure amb les de la veïna comarca de l’Alt Vinalopó.

I és que la lluita d´aquesta vall per no quedar-se fora de l´eix Ontinyent-Alcoi-Ibi ve ja de lluny. L´any 1986, quan es rumorejà que la Generalitat Valenciana anava a posar en marxa una llei de comarcalització, i que tenien la intenció d´incloure la Vall de Biar en la comarca de l´Alt Vinalopó, diferents associacions culturals i cíviques de l´Alcoià i el Comtat portàrem a cap una campanya sota l´eslògan de “No trenquem la comarca”. A més de mobilitzar a una gran part de la població, s´aconseguí el suport d´un bon grapat d´entitats com la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, l´Institut de Filologia Valenciana, el Departament de Filologia Catalana de la Universitat d´Alacant, l´Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià, el Centre Excursionista d’Alcoi, etc.

La comarca de l’Alt Vinalopó, i en especial Villena,  la seua capital, cobeja des de fa temps els pobles de la Vall de Biar. Per aconseguir els seus propòsits, els polítics i empresaris de la comarca de l’Alt Vinalopó, no han dubtat ni un moment en cercar l’ajuda de polítics influents i institucions provincials i autonòmiques per obligar els pobles de la Vall de Biar a haver de mirar cap a l’Alt Vinalopó, en lloc d’aprofundir en les relacions de tot tipus amb la seua comarca natural, l’Alcoià. Així, per qüestions sanitàries cal anar a Villena o Elda ( Hospital d’Elda i ambulatori de Villena), per  resoldre qualsevol dubte judicial  a Villena (jutjats de Villena), fins i tot  fa uns pocs anys  per estudiar el batxillerat també calia anar a  Villena, etc, etc. A més a més, i perquè no en quedés cap dubte de quina és la intenció, Ràdio Villena és el mitjà de comunicació que s’encarrega diàriament de “fer comarca”, donant les notícies que passen en aquesta Vall. Amb l’excusa de difondre les notícies d’aquests quatre pobles està contribuint força a la seua castellanització i pèrdua d’identitat.

Comptat i debatut, deixar els pobles de la Vall de Biar fora de la comarca de l’Alcoià  suposaria definitivament abocar-los a les contradiccions, artificialitat i pèrdua d´identitat que significa estar en la comarca de l´Alt Vinalopó, i per tant hipotecar el seu futur. Per això, la immensa majoria d’estudis comarcals que s’han fet al llarg dels anys sempre han inclós la Vall de Biar en la comarca de l’Alcoià.

És per això que m’agradaria que la Fundació Bromera tinguera en consideració aquests arguments i, per a possibles noves edicions d’aquesta campanya o d’altres semblants, incloguera els pobles de Biar, Beneixama el Camp de Mirra i la Canyada de Biar en la comarca història i natural de l’Alcoià.

Donant-li les gràcies de bestreta per la seua col·laboració, m’acomiade tot i aprofitant l’avinentesa per saludar-lo ben cordialment.

Alcoi, 9 de juliol del 2008

SR. JOSEP ANTONI FLUIXÀ. DIRECTOR DE LA FUNDACIÓ BROMERA.

Organitza: Fundació Bromera: lectura@fundaciobromera.org (Josep Antoni Fluixà. Director de la fundació Bromera.)

Col·laboren: Generalitat Valenciana, Acadèmia Valenciana de la Llengua, RTVV, Levante EMV, El Mundo, Ministeri de Cultura)

 

 

 

  1. soc de beneixama, i encara que no estic molt possada en aquest tema (eixa es la veritat), jo diría que Beneixama sempre ha estat lligada a Biar. és a dir, que entra dins de la anomenada Vall de Biar. És més, fa molts anys enrere, Beneixama era coneguda com Beneixama de Biar, o aixó recorde que ens explicaven a l´institut (de Biar, clar).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!