Vicent Luna i Sirera

Tirant al blanc

20 de juny de 2017
0 comentaris

Pastor Aicart, un escriptor prolífic

 

Aquest any 2017, i a nivell cultural, la nostra comarca està commemorant dos esdeveniments força semblants. I és que l’atzar va fer coincidir la mort i el naixement de dos dels poetes més rellevants que hem tingut, no solament a aquestes terres de frontera, sinó també a nivell de la literatura catalana en general.

Efectivament, l’any 1917 moria el poeta beneixamí Joan Baptista Pastor i Aicart (1849-1917), un dels màxim representants del moviment de La Renaixença, i el mateix any naixia a Alcoi Joan Valls i Jordà (1917-1989), un dels poetes més destacats de la seua generació. Per aquest motiu, i com no podia ser d’una altra manera, l’ajuntament de  Beneixama declarà el 2017 Any Pastor Aicart, i el d’Alcoi Any Joan Valls. A hores d’ara tot un gran ventall d’activitats s’estan celebrant per  donar a conèixer a tots dos escriptors que, sense camp mena de dubte, ocupen un espai rellevant en la nostra literatura.

L’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola (IEVM), associació que, entre altres, té com a objectiu “fomentar, defensar i divulgar el patrimoni cultural, històric, artístic i mediambiental dels pobles d’aquestes valls” ha volgut aportar el seu granet de sorra, editant la Unitat didàctica “Pastor Aicart, un escriptor prolífic”. Un material curricular, realitzat pel professor i membre de l’IEVM, Francesc Sarrió i Bellod, amb la finalitat d’apropar als ensenyants i alumnes la figura de l’esmentat escriptor. Un escriptor que té una vasta obra malauradament força desconeguda, i que el seu rebesnét, Josep Martínez Sanchis, va posar en valor amb la publicació l’any 2011 del llibre  “Joan Baptista Pastor Aicart. Més enllà de la poesia”. Ara, amb aquesta nova publicació editada per l’IEVM, el poeta Pastor, així el coneixem a Beneixama, entrarà, de la mà de Sarrió, als nostres centres educatius.

Amb aquest material curricular Sarrió pretén contribuir a la divulgació d’un dels poetes més guardonats i reeixits de la Renaixença, tant fou així que Constantí Llombart i Josep Sanmatín van dir d’ell que escrivia molt, i que estava “com el julivert” en tots els certàmens. La unitat didàctica està estructurada en quatre parts. En primer lloc Sarrió dedica unes pàgines a situar l’autor en el seu context històric de mitjan segle XIX: la crisi econòmica, les protestes socials, la Primera República, la restauració monàrquica….En segon lloc aprofundeix en el context cultural del Romanticisme i Renaixença, tot i detallant algunes de les relacions que Pastor Aicart va tindre amb aquest moviment: participació en certàmens literaris valencians i catalans, contactes epistolars amb Llorente, Verdaguer, Llombart, Guimerà…, articles en la premsa i manifestacions a favor de la unitat de la llengua. El mateix Aicart, en un poema dedicat a Jacint Vedaguer diu: “ta parla que és la meua”. Tot seguit ens aporta una biografia força detallada del poeta: un  recorregut per la seua vida, des de la infantesa i joventut, passant per l’etapa dels estudis, el seu treball com a metge del poble, fins als darrers dies de la seua vida. Completa aquest apartat una molt interessant classificació de la seua obra: poesia, assaig, teatre, les ambaixades, altres escrits.

Una vegada situats en el moment històric de l’època, ens hem adonat de les relacions culturals que va tindre amb el moviment cultural de la Renaixença, tot i aprofundit en la seua vida, i hem copsat la vasta i prolífica obra de l’autor, Francesc Sarrió ens hi aporta la proposta didàctica pròpiament dita, organitzada en dos apartats, 4t d’ESO i Batxillerat. L’estructura d’ambdós cicles és la mateixa, en primer lloc especifica els continguts i objectius específics, així com els criteris d’avaluació, tot relacionant-ho amb el Decret pel qual s’estableix el currículum, i desenvolupa l’ordenació general d’Educació Secundària Obligatòria al País Valencià. Tot seguit Sarrió proposa a l’alumnat tot un seguit d’activitats, unes relacionades amb el ja esmentat context històric i cultural, i altres sobre poemes de Pastor Aicart, com ara L’arpa Llemosina, Lo rat Penat, Fides, Amor, La Torrentina, Desperta Ferro, Motgó, En Lo Cor, La Nina Dels Ulls Blaus, La Joia Valenciana, La Llàntia; textos sobre La Novela Moderna i el naturalisme o petits fragments de la seua obra teatral com Pluja d’estiu.  

Comptat i debatut, aquesta nova publicació sobre Pastor Aicart, ara en forma d’unitat didàctica, de segur que serà molt ben acollida per la Comunitat Escolar dels poble de Les Valls de Mariola. La veritat és que feia falta, un escriptor de la vàlua de Pastor Aicart no podia restar més temps marginat del currículum escolar. Felicitem a Francesc Sarrió per la seua dedicació i per la faena ben feta, i encoratgem a l’IEVM a seguir en aquesta línia. A continuar publicant materials de tota mena que facen comarca, que reforcen els lligams  entre els nostres pobles, els pobles de Les Valls de Mariola: Biar, La Canyada, el Camp, Beneixama, Banyeres de Mariola, Bocairent, Agres i Alfafara.

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!