Cova del Bolomor

 

Aquest estiu he  tindre la sort de poder participar en el dia de portes obertes a la Cova Bolomor.Una activitat organitzada per l’ajuntament de Tavernes de Valldigna amb la finalitat de difondre, donar a conèixer i posar en valor els darrers descobriments i estudis d’una de les coves prehistòriques més importants del País Valencià i d’Europa en l’estudi de l’etapa anomenada Pleistocè mitjà (780.000-120.000 anys).
Els 27 anys d’excavacions en aquesta cova de la Valldigna han servit per situar Bolomor com a referent, aportant una informació valuosíssima per a la història dels valencians.Quatre aspectes a destacar. Per una banda les restes òssies d’Homo neanderthalensis de fa més de 350.000 anys (molars, parietals, canins, part peroné…).En segon lloc per la quantitat de restes d’indústria lítica tallada que feien servir aquests caçadors-recol·lectors del Pleistocè mitjà (percutors, perforadors, bifaç, ganivets, raedors, retocadors…). A més a més, i fins ara, és l’únic jaciment peninsular on s’ha documentat elements de combustió en el Pleistocè (228.000 +,- 53.000).I per últim per les nombroses restes òssies fòssils de fins a 30 espècies d’animals diferents: cérvols, aus, peixos, cavalls, ases, rinoceronts, porcs senglars, hipopòtams, macacos, conills…).
Fet i fet, un matí molt ben aprofitat i amb la bona companyia dels amics Miquel Joan i Maria José Huguet.Una iniciativa de l’ajuntament que cal aplaudir i animem a continuar en aquesta línia, la d’apropar la nostra història als ciutadans.Perquè els coneixements històrics ens ajuden a entendre millor el nostre present, a respectar el nostre patrimoni, a arrelar-nos més, a estar més orgullosos de ser valencians, a…

Bolomor 8

Bolomor 7

Bolomor 6

Bolomor 5

Bolomor 4

Bolomor 3

Bolomor 2

Bolomor 1

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *