El Catell de Palma-Ador-Alfahuir

 

A tocar dels pobles de Palma, Ador i Alfahuir (La Safor) s’hi troba un castell musulmà del segle XI, la funció de la qual era servir de refugi a la població de les alqueries circumdants i al seu bestiar. Formava part de la xarxa de castells musulmans de la zona, dependents del Castells de Bairén (Gandia), formada pel Castell de Borró (Ròtova), Castell de Vilella (Almiserà), Castell de Vilallonga i el de Rebollet (La Font d’en Carròs).
Feia anys que volia pujar i mai trobava el moment, però avui, tot i que m’ha costat trobar la senda, he pogut pujar al capdamunt. Tot i els pocs 233 m d’altitud, les vistes són increïbles. Cap a l’oest la Serra de la Cuta, el Tossal i al fons la punteta del Benicadell. A l’est el Terrer, la plana de Gandia i fins i tot s’hi pot albirar el cim del Gelibre. Cap al sud la Serra d’Ador i el circ de la Safor. Però la vista més espectacular és la que tenim al nord, el Monestir de Sant Jeroni de Cotalba i totes les seues terres al voltant, la partida de Marxuquera i al fons l’esdentat Mondúber.
El castell, el nom del qual se’l disputen aquests tres municipis, està en una situació ruïnosa i és lamentable. Hi ha una dita popular valenciana que diu: “tres al sac i el sac en terra”. Dons açò mateix, si fa no fa és el que passa amb aquest castell. Des de fa anys i panys que aquests tres pobles se’l disputen. Tots tres volen que porte el nom del seu poble, però cap d’ells fa res per parar aquest galopant deteriorament. Un escadusser cartell ens diu que és BIC des de 1945, inscrit al registre en 2002. Hom s’hi pregunta, i què han fet aquets tres municipis des de llavors perquè les parets i recinte del castell no caiga a terra? Estaria bé que es posaren d’acord i reclamaren ajudes, on corresponga, per posar en valor aquest patrimoni que és de tots els valencians: senyalitzar la senda d’accés, col·locar panells explicatius, consolidar parets que estat a punt de caure…

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *