Vicent Luna i Sirera

Tirant al blanc

5 de febrer de 2015
0 comentaris

L’Ovidi ompli l’Àgora

Dintre de les activitats de “L’Any Ovidi”, organitzades per l’Ajuntament d’Alcoi, anit s’inaugurà a la Sala Àgora d’aquesta ciutat l’exposició “A Ovidi Montllor”. Un total de set fotògrafs, la majoria de premsa, i coordinats per Mateo Gamón, ens aporten algunes de les seues fotografies que li feren a Ovidi Montllor en actuacions musicals, pel·lícules, entrega de premis… Es tracta dels alcoians Paco Grau, Xavi Terol i Pep Fuster, i d’altres professionals de fora com José Aleixandre, José García Poveda i Manuel Molines.

En la mostra podem veure fotografies, entre altres, del rodatge de la pel·lícula “Furtivos”, del concert a Castalla (L’Alcoià. País Valencià), mentre li donaren la notícia de la mort del seu amic Vicent Andrés Estellés (23-03-1993), en concedir-li la Medalla al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana i la Medalla d’Or d’Alcoi, actuacions amb el seu inseparable Toti Soler, l’homenatge que li reteren a Alcoi els seus companys de la Nova Cançó com Raimon, Jordi Gil, Marina Rosell, Tomeu Penya, Quico Pi de la Serra, Serrat, Maria del Mar Bonet, Al Tall…, fotografies amb familiars i amb amics, com ara alguna amb el seu estimat pintor Antoni Miró. Miró és l’autor de l’escultura de cinc metres d’alçada titulada “Faré vacances”, que l’Ajuntament inaugura l’any 2013 al Passeig Ovidi Montllor.

A l’acte va intervindré el coordinador de l’exposició que, entre altres coses, ens avança que vol preparar un homenatge al pintor Antoni Miró per al proper anys. El regidor de cultura de l’Ajuntament, Francesc Agulló, es felicità per l’acollida que aquestes exposicions tenen entre el públic alcoià, tot i aportant dades del nombrós públic assistent a aquestes activitats. Per últim va intervindré l’escriptor alcoià Jordi Botella que ens digué que estava indignat per les declaracions en la ràdio d’un regidor local del PP. Segons Botella, aquest edil va gosar dir més o menys que  l’Ajuntament, en lloc de preocupar-se dels problemes dels alcoians i alcoianes, es dedicava a muntar exposicions sobre Ovidi Montllor. En realitat, el què Jordi Botella volia dir és que aquesta gent que mai ha volgut saber res d’Ovidi Montllor, en sentir el nom de l’alcoià més universal, tira foc pels queixals. En fi, una vegada més ha quedat demostrat la fatxenderia, ignorància i menyspreu a la cultura d’aquesta gent ben coneguda a Alcoi com la “dreta alcoiana del puntet”.

Jordi Botella és, a més a més, qui ha escrit la introducció al catàleg de l’exposició. En el seu escrit fa una mena de  paral·lelisme entre l’exili d’Ovidi al Ponto Euxí, per l’emperador August, i les particulars “vacances” d’Ovidi Montllor. Tanca el pròleg amb aquesta interessant i lúcida reflexió: “Ovidi i Ovidi marxaren a l’exili del Mar Negre castigats per ser testimonis del seu temps. Hui ningú recorda el motiu de la sanció i, en canvi, tots evoquem la seua integritat tatuada amb tinta vermella en la pell de la memòria”

L’acte de presentació es va cloure amb l’actuació del cantautor Feliu Ventura que va voler sumar-se a aquest inici de “L’Any Ovidi”. El xativí ens cantà dues cançons, una seua i la conegudíssima “Va com va” d’Ovidi, cançó que tots hem cantat tantes vegades. Sens dubte que totes aquestes activitats, més les programades a la resta dels Països Catalans, com ara les organitzades per Barnasants, contribuiran a posar en valor la figura i obra, i com diu Jordi Botella la integritat, d’Ovidi Montllor i Mengual. De segur que “L’Any Ovidi” servirà, entre altres coses, per convèncer l’Ovidi a deixar per un temps les seues particulars “vacances” i estar amb tots nosaltres.

Alcoi, 5 de febrer del 2015

20150204_195056

20150204_194801

20150204_200725

20150204_201236

20150204_19555320150204_195017

20150204_20335620150204_202402

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!