Vicent Luna i Sirera

Tirant al blanc

30 d'octubre de 2013
0 comentaris

Projecte educatiu: Vicent Andrés Estellés, la veu del teu poble.

Diuen que bé acaba el que bé comença. Després de dedicar-li dos cursos acadèmics, un bon grapat d’hores i hores, de posar tota la nostra experiència didàctica i coneixements, i de cercar ací, allà i més enllà possibles col·laboradors i editors, el projecte educatiu Vicent Andrés Estellés, la veu del teu poble ha estat presentat, en format DVD, als mitjans de comunicació. El resultat final pretén ser una eina didàctica per a l’escola valenciana, amb l’objectiu d’acostar als nostres escolars la vida i obra del poeta de Burjassot. Des del primer moment, en la recerca d’informació i en la lectura de l’obra del poeta de Burjassot, Estellés ens va captivar. Ens ha captivat l’Estellés sensual, lluitador, apassionat de la vida i de les coses quotidianes, el poeta enamorat bojament del seu país, orgullós de parlar en català. Ens ha fascinat el seu compromís amb el poble i la seua idea molt clara d’arribar a tothom, la seua obsessió, com a bon periodista, de contar-ho tot i deixar-ne constància. Hem aprés molt amb aquest treball, i tot de la mà dels versos d’Estellés. I estem convençuts que també ho faran els alumnes que tinguen l’oportunitat d’acostar-se, encara que fos una mica, a la vida i obra d’aquest poeta. El nostre principal objectiu ha estat el de facilitar al professorat i a l’alumnat un gran ventall de possibles activitats. Ara ho deixem en les seues mans, i els convidem a endinsar-se en la vida i obra del poeta més conegut i popular de tots els valencians i valencianes amb l’ajuda, si així ho consideren convenient, del projecte Vicent Andrés Estellés, la veu del teu poble”. El nostre agraïment a tots els que ho han fet possible.

Us podeu descarregar tot el projecte en:

http://web.ua.es/va/vr-cultura/projectes/estelles/

Projecte educatiu: Vicent Andres Estellés, la veu del teu poble.

L’Ajuntament d’Alcoi participa junt a la Federació Escola Valenciana en l’edició en el projecte educatiu Vicent Andrés Estellés, la veu del teu poble. Es tracta d’un DVD editat per la Universitat d’Alacant a través de vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística que recopila materials didàctics destinats a l’àmbit educatiu i que han estat elaborats pels alcoians Susanna Francés i Vicent Luna. Segons Josep Ochoa, director del Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística de la Universitat d’Alacant, “des de la Universitat d’Alacant volem destacar una volta més el nostre compromís per promocionar la cultura valenciana i acostar un poeta universal com Vicent Andrés Estellés a tot el món educatiu”.

Aquest recull proposa una sèrie de materials curriculars per treballar a l’aula la figura del poeta Vicent Andrés Estellés en tots els nivells, des d’Educació Infantil fins a Batxillerat. En concret, ací es recullen quaderns didàctics per al professorat i l’alumnat, contes, presentacions en power point, auques, l’audiovisual Història estellesiana dels valencians, així com una sèrie de poemes dedicats a Estellés per part de poetes i poetesses valencians, com ara el murer Joan Jordà i els alcoians Jordi Botella i Manel Rodríguez-Castelló.

Segons Susanna Francés, “hem dedicat dos cursos acadèmics a aquest treball, un bon grapat d’hores i hores, posant tota la nostra experiència didàctica i coneixements al servei d’aquest projecte, i per aportar eines de treball a l’escola valenciana. Des del primer moment, en la recerca d’informació i en la lectura de l’obra del poeta de Burjassot, Estellés ens va captivar. Ens ha captivat l’Estellés sensual, lluitador, apassionat de la vida i de les coses quotidianes, el poeta enamorat bojament del seu país, orgullós de parlar en català. Ens ha fascinat el seu compromís amb el poble i la seua idea molt clara d’arribar a tothom, la seua obsessió, com a bon periodista, de contar-ho tot i deixar-ne constància. Hem aprés molt amb aquest treball, i tot de la mà dels versos d’Estellés. I estem convençuts que també ho faran els alumnes que tinguen l’oportunitat d’acostar-se, encara que fos una mica, a la vida o obra d’aquest poeta. El nostre principal objectiu ha estat el de facilitar al professorat i a l’alumnat un gran ventall de possibles activitats. Ara ho deixem en les seues mans, i els convidem a endinsar-se en la vida i obra del poeta més conegut i popular de tots els valencians i valencianes amb l’ajuda, si així ho consideren convenient, del projecte Vicent Andrés Estellés, la veu del teu poble”.

Per al regidor d’Educació Manolo Gomicia, “aquest DVD arribarà a tots els centres educatius de les comarques alacantines. És la nostra aposta per donar a conèixer entre els més joves a aquest poeta que tanta relació va tenir amb tots els pobles valencians, i ben especialment amb Alcoi”.

En aquest sentit, Vicent Luna indica que “com en tot projecte, sempre hi ha un grapat de persones que gràcies al seu esforç i a la seua desinteressada col•laboració fan possible que una idea inicial acabe sent una realitat. En el nostre cas, “Vicent Andrés Estellés, la veu del teu poble”, ha estat possible gràcies a l’amic i professor Vicent Brotons que ens suggerí la idea; a sscola valencina que assumí el projecte; a Sílvia Faus per les precioses il•lustracions i maquetació; a Cato i Alka pel seu magnífic treball en l’audiovisual; als poetes Maria Josep Escrivà, Joan Jordà, Jordi Botella, Vicent Berenguer, Isabel Garcia Canet, Manel Rodríguez-Castelló, Jaume Pérez Montaner i Josep Piera per haver-nos escrit un poema sobre Estellés; a l’Ajuntament d’Alcoi, en especial als regidors Manolo Gomicia i Jordi Tormo, que des del primer moment donaren suport al projecte i, per últim, a la Universitat d’Alacant, especialment a Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística, que assumí l’edició i distribució dels materials, en format DVD, a tots els centres educatius de les comarques d’Alacant. A tots ells, i a altres persones que també han posat el seu granet de sorra, el nostre agraïment“

Alcoi, Octubre del 2013

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!