L’herència de Camps: RTVV

País Valencià, l’herència que ens deixa el president Camps i el seu partit, el PP, és la d’un govern que discrimina aquells mitjans que no volen seguir les seues directrius, i  manipula per als seus interessos tots aquells que han volgut menjar del pessebre. Però el que és impresentable és que un ent públic, pagat amb diners de tots els valencians i valencianes, siga la ràdio i la televisió del PP i, a més a més estiga en una situació de fallida total i amb una audiència ridícula

 

                Malgrat estar imputat i  pendent dels tribunals pel cas Gürtel, i malgrat que el seu cap Mariano Rajoy encara no la confirmat definitivament com a candidat del PP a les properes eleccions, el president Camps fa unes setmanes que a la localitat de Teulada va donar per encetada la cursa electoral. A partir d’ara els mitjans de comunicació que estan al seu servei, ràdios, TV, premsa escrita… es posaran en cor i ànima a vendre’ns les excel·lències del treball realitzat per l’honorable i els seus consellers. Però els ciutadans de a peu, que a més de consultar aquests mitjansts també ens informem per altres que no mengen del pessebre del PP, posem en dubte moltes d’aquestes “excel·lències” que la majoria de les vegades són de cartó pedra, i com escrivia l’altre dia l’escriptor Manel Rodríguem-Castelló “ l’obligació de tot demòcrata és demostrar que Camps no existeix”, o almenys aportar una altra visió d’aquesta realitat que intenten manipular. En aquest i en els successius articles reflexionarem sobre quina és la situació del País Valencià a hores d’ara, quina és l’herència que el president Francisco Camps i el seu partit, el PP, ens deixa a tots els valencians i valencianes.

                Començarem  parlant dels mitjans de comunicació. El PP des que guanyà les primeres eleccions l’any 1995 tingué molt clar que per portar endavant el seu projecte calia controlar els mass media. Al llarg d’aquests anys, legislatura rere legislatura , ha anat subvencionat aquells mitjans que li han fet costat en les seues polítiques i menyspreant, ignorant i fins i tot perseguint a aquells que han volgut oferir una informació crítica, competent, no manipulada i cercant la veritat. Així, per citar-ne alguns, tenim periòdics com El Punt i Levante EMV; setmanaris com El Temps i Saó; televisions com TV3, Info TV, etc, etc .

                Però a més de tota mena de mitjans escrits i audiovisuals que estan presents arreu de les nostres comarques i que segueixen les consignes del PP, el mitjà per excel·lència que el president Camps ha fet i està fent servir per als seus interessos és la RTVV. Un ent públic que es va crear per dos motius fonamentals: l’ús del valencià i la vertebració del País Valencià. Doncs bé, val a dir que els successius governs del PP, amb Zaplana, Olivas i Camps han utilitzat la RTVV justament per anar en contra d’aquests dos principis fundacionals. Segons un recent informe de la secció sindical de CCOO en RTVV conclou que  la radiografia de les emissions de Canal 9 és força decebedora. El 57%  són en castellà, reduint l’ús del valencià a un minoritari 43%. En juny del 2009 era, respectivament del 55% i del 45%, la qual cosa vol dir que cada vegada s’incrementa més el percentatge d’emissions en castellà. Per altra banda, i si en parlem de vertebració del territori, la situació és encara més greu. No hi ha programa, tant a la ràdio com a la TV, que d’una manera pesada repetisca la cantilena de “las tres provincias: Valencia, Alicante i Castellón Més que ajudar a cohesionar el territori ha contribuït a afermar més encara les províncies i per tant el poder de les Diputacions. Les descarades aparicions de  Rus, Ripoll i Fabra, i dels polítics del PP en els serveis informatius és de vergonya. Els periodistes de l’ent públic han hagut de queixar-se més d’una vegada per les pressions que han rebut dels seus caps, directius posats a dit pel PP, quan intentaven fer la seua feina seguint criteris professionals. A més a més, l’emissió de programes fets  a casa i amb tarannà valencià, allò que se’n diu programació pròpia, és molt insuficient. Segons l’esmentat informe  només un 29,87% del programes emesos en Canal 9 del 3 al 30 de maig del 2010 eren d’elaboració pròpia, el 62,99% de producció externa i un 7,15% de coproducció. En el cas de Punt 2 la producció pròpia suposa un ridícul  5,7%. El mateix informe acaba per afirmar que el model de televisió de Canal 9 “ és el d’un videoclub de productes de ficció produïts als EUA. Amb aquesta televisió de tant baixa qualitat podem comprendre que la quota de pantalla de Canal 9 siga de l’ 11,8%, la de Punt 2 de  0,6% i un 0,5% per al canal de notícies 24.9.

                Aquesta política de controlar la RTVV per part del PP en benefici dels seus interessos i amb aquesta baixa qualitat i poca audiència , la situació econòmica actual de RTVV és ruïnosa. L’auditoria de la consultora Ernst & Young als comptes de RTVV i les seues societats, Canal 9 i Ràdio 9, corresponents a l’any 2009 confirmen la fallida tècnica del grup que compta amb 1.793 treballadors i 33 directiu.Recentment els directius de Canal 9 van pendre la decisió de convertir en fixes a 176 treballadors temporals de l’àrea de programes, això si, sense informar als sindicats dels noms dels elegits ni dels criteris aplicats. A 31 de desembre del 2009 el deute acumulat és de 1.099 milions d’euros. Què els sembla? Poca broma!! Estem parlant de més de mil milions d’euros que, tard o d’hora, haurem de pagar tots els valencians i valencianes per la dolenta administració d’uns directius corruptes al servei d’uns polítics encara més corruptes. Amb els sous que cobren els seues directius hom s’explica com s’hi poden comprar voluntats: el director de RTVV cobra un 25% més que Camps i supera en un 15% a Zapatero.

La mateixa auditoria afirma que aquesta desastrosa situació de la RTVV  és estructural i es repeteix cada exercici: una limitada capacitat de generar ingressos publicitaris, la reventa dels drets de futbol molt per sota del preu de cost ( ara cal afegir el problema que TVV té amb Mediapro que s’acusen de deure’s diners) i una càrrega de nòmines  excessiva per a la capacitat que té l’empresa pública per digerir-la. Els ingressos que va tindre per publicitat van ser de 20,7 milions d’euros. Amb aquesta quantitat només s’hi pot pagar una tercera part de les nòmines dels treballadors que se situa en 59,7 milions. Davant d’aquest deute que arrossega la RTVV,  la gestora de l’Hispasat, Telefónica de Sistemas de Satélites, va tallar al juny el senyal del canal internacional de RTVV que s’emetia via satèl·lit i que s’hi podia sintonitzar a Espanya, França, els països centroeuropeus i del nord d’Àfrica.

                 Comptat i debatut, pel que respecta als mitjans de comunicació al País Valencià, l’herència que ens deixa el president Camps i el seu partit, el PP, és la d’un govern que discrimina aquells mitjans que no volen seguir les seues directrius, i  manipula per als seus interessos tots aquells que han volgut menjar del pessebre. Però el que és impresentable és que un ent públic, pagat amb diners de tots els valencians i valencianes, siga la ràdio i la televisió del PP i, a més a més estiga en una situació de fallida total i amb una audiència ridícula. La mateixa directora de Canal 9 Lola Johnson, i amb açò està tot dit, deia l’altre “ Si algú no sent Canal 9 com la seua televisió, serà culpa nostra”

Alcoi, 4 de setembre del 2010

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *