Vicent Luna i Sirera

Tirant al blanc

7 d'octubre de 2008
0 comentaris

La quarta per la cua.

Per a desgràcia del valencians en el tema del finançament, com en  tants altres, el seu partit, el PP, així com el PSOE no han pensat mai amb els veritables interessos dels valencians i valencianes. Ja sap, tanto monta, monta tanto…”.

 

            Fa uns dies el delegat del Govern al País Valencià, el senyor Ricardo Peralta, feia públic l’avantprojecte dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2009. Segons Peralta els comptes de l’Estat per al nostre país suposen per al  proper any  “ una inversió cada dia de 6,4 milions d’euros”. Afegia que en total els valencians i valencianes rebrem 2.336 milions d’euros, un 2,6% més que el 2008. Tanmateix, la xifra que donava a conèixer l’agència Efe apuntava una reducció d’un 0,6%. Qui té raó?

            De tota manera, el ben cert és que en el tema del finançament any rere any ens enganyen com a xinos. El senyor Peralta s’omplia la boca dient-nos la gran quantitat de milions d’euros que l’Estat invertirà cada dia en el nostre país, però el que no ens deia és que aquesta inversió no ha tingut en compte el nombre d’habitants. El que no ens diu el delegat del Govern, tot i que ho sap molt bé, és que l’Estat, és a dir el president Zapatero, inverteix 465,69 euros per cada valencià, per a un total de població de 5.016.348 habitants, mentre que en destina 962,03 euros  a Castella Lleó, amb només una població  de 2.553.301,  943,93 per a Astúries amb 1.079.215 habitants, o 723,38 per a Cantàbria amb 581.215, per posar uns exemples.

            El president Francisco Camps critica el Govern estatal que en el tema del finançament no té en compte l’augment de la població que ha experimentat el País Valencià. I la veritat és que té tota la raó, tot i que caldrà recordar que les inversions per càpita de l’Estat, quan governava el PP ( del 1997-2004), eren encara més baixes.

            La qüestió és que mentre dure aquest frec a frec entre el Govern estatal i el Consell, els valencians som els que eixim perdent. La inversió per habitant que l’Estat ens assisgna per al 2009 ens situa en el quart lloc per la cua de totes les comunitats autònomes, sí, en quart lloc!! El vicepresident del Consell, el senyor Vicente Rambla, va censurar aquest pressupost “ que no recull el finançament”, tot i afegint que “els valencians som conscients de l’oblit del Govern”.

            Jo no sé senyor Rambla si els valencians són conscients d’aquest oblit, però la realitat és que secularment els estan, ens estan, robant la cartera. Ja m’agradaria a mi que veritablement els valencians foren conscients. El més trist de tot és que vosté, el seu president i el seu partit ho saben. Ara ho denuncien, però quan governen a Madrid  continuen discriminat-nos encara més, o quan van tindre la possibilitat de millorar aquest finançament, amb la reforma de l’Estatut, no ho van voler solucionar. Així doncs, en què quedem?

            De tota manera, sap el què li dic, que no ens vulga vendre que són els nostres defensors. Per a desgràcia del valencians en el tema del finançament, com en  tants altres, el seu partit, el PP, així com el PSOE no han pensat mai amb els veritables interessos dels valencians i valencianes. Ja sap, tanto monta, monta tanto…”.

(vluna@mesvilaweb.cat).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!