Vicent Luna i Sirera

Tirant al blanc

28 de novembre de 2012
0 comentaris

25 anys fent valencià

L’any 1983 les Corts Valencianes aprovaren la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV). Una llei que va suposar l’entrada  del valencià  al nostre sistema educatiu, i que al mateix temps generà tot  un moviment de renovació pedagògica. Ensenyar valencià i en valencià va permetre innovar pedagògicament.

Arreu del País Valencià s’hi formaren col·lectius de mestres i professors que donaren lloc a Escoles d’Estiu i Moviments de Renovació Pedagògica. Llavors s’impartiren cursos, jornades, seminaris, grups de treball, congressos, etcètera. El valencià, la nostra llengua, començava a despertar sentiments. Sentiments d’estima, d’orgull de parlar-la, de recuperar-la, d’aprendre qualsevol cosa amb ella.

Entre 1984 i 1986 comencen a nàixer les primeres coordinadores comarcals en defensa de la llengua. I serà l’any 1986 quan es feren les Primeres Trobades d’Escoles en valencià. Finalment, totes aquestes entitats es federaren el 1990, donant lloc al que avui és “Escola Valenciana. Federació d’Associacions per la Llengua”. Un moviment de pares, mares, alumnes i mestres que són la columna vertebral de l’escola en valencià. Una escola que reivindica i fomenta l’estima per la llengua, un sentiment que els valencians teníem ofegat i que, afortunadament, amb pas ferm anem recuperant.

Pel que fa a la nostra comarca, enguany fa 25 any que es creà la Coordinadora Alcoià i Comtat pel valencià. Una entitat que ha estat la veritable protagonista de les reivindicacions al voltant de la nostra llengua. Organitzant les Trobades, cursos de formació, congressos, conferències, presentacions de llibres, jornades d’ensenyants… Portant a terme campanyes de sensibilització, de cinema, del voluntariat pel valencià, de matriculació i nformació a les famílies, etcètera, etcètera. Un bon grapat d’activitats que, sense elles, la situació de la nostra llengua no seria la mateixa. I tot això, gràcies al treball i la tossuderia d’algunes persones que, amb molta il·lusió i ganes de treballar, ho han fet possible.

Per tot això, el ciutadans i ciutadanes  de l’Alcoià i el Comtat que ens estimem la nostra llengua, hem d’estar ben orgullosos d’aquesta entitat i els hem d’agrair el treball desinteressat que estan fent. Tots plegats, i cadascú des de les seues possibilitats, hauríem d’estar al costat d’aquesta entitat i oferir la nostra col·laboració.

Ara, per celebrar aquests 25 anys, l’entitat ha organitzat un seguit d’actes. Destaquem, entre altres, una exposició al Centre Cultural Ovidi Montllor d’Alcoi on hi podem veure tota mena de cartells, díptics, adhesius, fullets informatius, CDs, auques, pins…. de les activitats realitzades al llarg d’aquest quart de segle.

Moltes felicitats a l’entitat i a totes les persones que han col·laborat. Llarga vida i endavant!!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!