vicentgalduf

XafaNúvols

La fàbrica dels sacs de Ríos, una indústria del passat llirià (primera part). Pòdcast 50 Cròniques Edetanes

Quinta TemporadaEpisodi 12 (programa 50)

Amb la participació de Juanjo Adrià. Presenta Joan Bell-lloc. Edita Vicent Galduf.

+ Llíria i la fàbrica dels sacs de Ríos, 1929-1974 (segona part). Pòdcast 52

 

Hem arribat al pòdcast número 50 de ‘Cròniques Edetanes’ i ho hem volgut celebrar amb un amic nostre, col·laborador puntual en alguns programes anteriors (‘Els repobladors balears al Camp de Túria (1609-1650 i ‘Els deportats als camps de concentració nazis nascuts al Camp de Túria i la Serrania). Es tracta de Joan Josep Adrià i Montolio, doctor en història contemporània i llirià de soca-rel. Ha publicat nombrosos articles, sol o en col·laboració, en diferents revistes d’Història i Literatura. La seua tesi doctoral va ser: ‘La postguerra en un poble valencià: Llíria 1939-1953’. També és coautor de dos llibres emblemàtics del seu país petit: ‘L’atzarosa vida d’Enrique Blat: un empresari republicà del Camp de  Túria (1879-1951) i La fàbrica dels sacs de Ríos: una indústria del passat llirià (1929-1974)’. Comuniquem als nostres seguidors que aquest últim llibre es pot descarregar gratuïtament des dels nostres webs de Cròniques Edetanes clicant al títol de la publicació.

Joan Josep Adrià ha continuat investigant diversos aspectes d’aquesta emblemàtica fàbrica de sacs de Ríos, així com de tot un conjunt d’aspectes històrics i econòmics, de problemes, de la seua repercussió social i de les conseqüències d’aquest important centre industrial que durant dècades va marcar la vida laboral de milers de llirians, especialment de llirianes, i d’altres veïns dels pobles edetans. Fruit de tot açò va ser la publicació, juntament amb Amparo Castillo Mas, del llibre esmentat. Actualment, continua participant en diversos actes, presentacions i jornades en què exposa les conclusions i noves aportacions sobre el tema.

Per això, hem mantingut una llarga i amena conversa amb ell sobre aquest assumpte que, per la quantitat d’informació, dividirem en dos programes. En aquesta ocasió, Juanjo Adrià exposa les línies generals de la industrialització a Llíria, especialment des de mitjan s. XIX fins a mitjan s. XX. I dins d’aquest apartat ens explicarà, fil per randa, l’aparició, el desenvolupament i el final de la fàbrica de Ríos, tot situant, enmig, fets històrics tan importants com la guerra del 36.

Hem deixat per al pròxim programa dos aspectes que són conseqüència de la fàbrica de Ríos: l’aparició de les Casetes Noves i la conflictivitat laboral.

I ja comencem la tertúlia amb el nostre convidat, Juanjo Adrià

Cròniques Edetanes

Accedir a l’Episodi 12 de la Quinta Temporada, “La fàbrica dels sacs de Ríos, una indústria del passat llirià (primera part)”, des de les següents plataformes de pòdcast:

+ Ací des d’Spotify for Podcasters

+ Ací des d’Spotify

+ Ací des d’iVoox

+ Ací des de TuneIn

+ Ací des d’Amazon Music

+ Ací des de YouTube Music

+ Ací des de YouTube escoltareu la cançó “Tonada de treball, Llíria anys 40

+ Ací des de YouTube escoltareu la cançó “Havanera de les Filadores de Llíria (cançó edetana de finals del XIX)“

+ … i des d’ací tots els pòdcasts complets a YouTube

+ Llíria i la fàbrica dels sacs de Ríos, 1929-1974 (segona part). Pòdcast 52

Vista àrea Fàbrica de Rios 1956

 

Vinya d’Albert al Pla de l’Arc 1921, per aquests terrenys s’instal·là la fàbrica

 

La fàbrica dalt a la dreta 1970

 

Retribucions fàbrica de Rios Llíria1962

 

Grup treballadores 1965

 

Grup treballadors 1963

 

Administratius fàbrica de Rios 1963

 

Vista de Llíria des de la Torreta 1960

 

Interior fàbrica 1975 després d’un any tancada

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.