vicentgalduf

XafaNúvols

JOAN FUSTER A LLÍRIA: Alguns records en el centenari del seu naixement

+Des d’aquest enllaç accedireu a l’article complet, i amb tots els detalls, de Francesc Rozalen Igual

«Llegir Fuster és sempre una ocasió per a la sorpresa, per a l’assentiment o per a la discrepància. Són les respostes que ell demanava» (Francesc Pérez Moragón)

«Fuster ens fa reflexionar sobre la nostra idiosincràsia. Va somoure els fonaments de l’ordre, va sacsejar consciències i ens va obligar a pensar sobre qui érem i quin era el futur a que podríem arribar com a poble en funció dels moviments que férem» (Juli Capilla)

Les visites que Joan Fuster féu a Llíria

I.- Visita per a assistir al Primer Aplec de la Joventut del País Valencià celebrat a Llíria el  16-10-1960 

… Sabíem que aquest dia  es va celebrar a la Font de Sant Vicent el Primer Aplec de la Joventut del País Valencià, que es pot considerar el primer acte públic de l’incipient valencianisme que havia estat organitzat pel sector de joves més inquiets de Lo Rat Penat. En l’escrit  de crida, així es dirigiren als joves:

«Els joves de València criden als joves tots del País Valencià (…). Perquè cal conéixer-nos tots els qui sentim la valencianitat amb força de contemporaneïtat exigent (…). Té necessitat de nosaltres el recobrament de la personalitat del País Valencià, la nostra llengua, la nostra literatura, el nostre art, la nostra economia, el nostre estil de fer la història, les nostres possibilitats cara la nova Europa.»…

II.- Visita per a recollir informació per a redactar la guia “El País Valenciano”

… El 1962 Fuster va publicar en castellà la  guia de viatges El País Valenciano, un llibre descriptiu de les terres valencianes però escrit amb la intenció de desmitificar els tòpics més arrelats del tipus jardín de flores. En aquest llibre dedica unes quantes pàgines a Llíria  a través de les quals podem observar que Fuster la va recórrer bé i per tant també la visitaria…

III.-  Visita a l’Associació de Veïns el 21-02-1981 per a assistir a un sopar-tertúlia

… sopar al qual assistí moltíssima gent, omplint  totes les dependències d’aquell antic i gran casalot amb la seua llarga i típica entrada per al carro. També participaren algunes autoritats municipals com l’alcalde Josep Maria Jordan i el regidor de cultura, Enric Llopis. El qui va fer les gestions perquè Fuster vinguera a Llíria fou el seu amic i escriptor Vicent Ventura el qual també va assistir al sopar. Aquest fet ens ho confirma una carta que Fuster dirigí a Ventura en gener de 1981 la qual entre altres coses li deia:

«També he repassat el meu calendari, i el sopar de Llíria  podria ser el dissabte dia 21 (de febrer). Ja em diràs el diumenge si et convé la data.»…

…En el sopar, Fuster també va dirigir unes paraules en defensa de la llibertat d’expressió i  es va solidaritzar amb la revista La Veu de Llíria que publicava l’Associació de Veïns i en aquell moment estava en procés de judici. Cal recordar que en desembre de 1979 els regidors de l’Agrupación Independiente Valenciana de l’Ajuntament havia denunciat la revista per «desacato a la autoridad» i la Guàrdia Civil la va segrestar de les llibreries…

IV.- Altres visites a Llíria 

… Fuster i l’escriptor i periodista Vicent Ventura eren amics, millor dit, gaudiren d’una intensa amistat que ja era antiga, de més de 40 anys. Ventura, almenys des dels inicis dels setanta, ja tenia un xalet a la urbanització Sant Gerard de Llíria (situada a 2 quilòmetres del nucli urbà) on residia tant els caps de  setmana com a l’estiu i li servia per a treballar amb més solitud. De fet en octubre de 1975 Ventura escrivia una carta a Fuster dient que «he estat uns dies reclòs a Llíria per acabar el llibre  El País Valencià i després he rodat pel món uns altres dies»…

… En aquestes visites Ventura portava a Fuster a Ca Susi, el forn llirià  més popular, del qual era un fidel client a més de mantindre bona amistat amb la propietària. Vicent Ventura era partidari de comprar en les botigues tradicionals de Llíria i per això també era client de la Bodega Ca Tino…

+Des d’aquest enllaç accedireu a l’article complet, i amb tots els detalls, de Francesc Rozalen Igual

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.