El mosaic dels Treballs d’Hèrcules, patrimoni edetà espoliat a Madrid. Pòdcast 65 Cròniques Edetanes
Sisena temporada – Pòdcast 65
Amb la col·laboració emblemàtica de Jaume Flor que ens narrarà un epíleg molt reflexiu i entranyable. Joan Bell-lloc ens endinsa en el mosaic, Enric Llopis parla del descobriment i Vicent Galduf denuncia l’espoli…
El 21 de maig de 2021 el mosaic romà dels dotze treballs d’Hèrcules retornava de bell nou a terres edetanes, a Llíria, a Ca Porcar, el seu emplaçament històric a la Bombilla, entre el Pla de l’Arc i el poble… però sols tornava a casa una molt bona i perfecta rèplica: l’original continua espoliat al Museu Arqueològic a Madrid amb l’inventari número 38315BIS…

Als inicis dels terribles anys quaranta del segle passat el franquisme va rapinyar, camuflant el lladrocini com a transacció legal, aquesta obra d’art original del segle III amb uns arguments que serien molt semblants a aquests: “o aceptas esta oferta o atente a las consecuencias”…

Descoberts el 1917, al llarg dels anys vint Francesc Porcar va rebre nombroses ofertes, sobretot estrangeres, per a vendre el mosaic… una d’elles arribava als 23.000 dòlars, tota una fortuna per a l’època… però el llirià sempre es va negar a desprendre’s d’ell.
Durant la Guerra del 36-39 el mosaic es va tapar per evitar la seua destrucció.
Francesc Porcar va ser nomenat jutge municipal interí pel Comité local de Llíria l’any 1936 i va crear la “Biblioteca del Poble. Va ser també nomenat col·laborador del Servei valencià d’Investigació Prehistòrica per la inestimable col·laboració prestada durant les excavacions del poblat ibèric d’Edeta al Tossal de Sant Miquel.

Finalitzada la guerra, va arribar la repressió i la presó. El 12 de desembre de 1941 Ricardo Macarrón Piudo, tinent coronel de la Guàrdia Civil i apoderat provincial del ‘Servicio de Defensa del Patrimonio Artistico Nacional’ es va presentar a la casa de la Bombilla amb la missió de la Comissaria General d’aquest servei de fer-se càrrec del mosaic dels dotze treballs d’Hèrcules amb destí al Museu Arqueològic de Madrid. El 2 de juny de 1942 arriben els restauradors del Museu per fer-se càrrec del Mosaic, però la importància del treball i la poca experiència en aquest camp fa necessari esperar a finals d’octubre perquè arribe des de Barcelona un equip d’autèntics especialistes en l’extracció de mosaics. Durant més de tres mesos van romandre a Llíria Adolfo Maragliano i Francisco Cruzado. Finalitzada l’extracció, el 27 de desembre de 1942, el mosaic va eixir de Llíria en direcció a Madrid. Una vegada allí es va restaurar i el 1947 s’exposa inicialment a terra… i el 1989 novament es restaura per a la seua exposició definitiva a la paret del Museu on el podem contemplar en l’actualitat lluny, molt lluny, de sa casa al Camp de Túria.
Cròniques Edetanes
Accedir a l’Episodi 65 de la Sisena Temporada, “El mosaic dels Treballs d’Hèrcules, patrimoni edetà espoliat a Madrid”, des de les següents plataformes de pòdcast:
+ Ací des d’Spotify for Podcasters
+ Ací des d’Spotify
+ Ací des d’iVoox
+ Ací des de TuneIn
+ Ací des d’Amazon Music
+ Ací des de YouTube Music
+ … i des d’ací tots els pòdcasts complets a YouTube


