Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

El que pense jo sobre aquest govern

Hi ha dues coses que em preocupen profundament d’aquest període polític que vivim. I són dues cares de la mateixa moneda. Una és la voluntat de supressió de la dissidència -si no penses com pensen els dirigents del partit que teòricament et representa prefereixen desqualificar-te que mirar què dius i per quin motiu. L’altra és la virulència de les posicions i l’afany d’encasellar-te amb els uns o amb els altres, vulgues tu o no. Sembla que estiguem obligats a pensar com pensa Mas, com pensa Montilla, com pensa Saura o com pensa Carod. I que no puguem pensar per nosaltres mateixos. Contra això m’alce.

En els comentaris al post anterior hi ha un exemple perfecte que vull rebatre. Pere B. hi diu que jo ja fa temps que em vaig posicionar “obertament a favor de que Mas fos el president de la Generalitat”. Quan he fet jo això? No ho contesta. On? Tampoc. Com? Encara menys. Mira que escric coses, al cap del dia i seria fàcil posar una cita però no. No n’hi ha cap. El seu argument, i algun altre posterior als comentaris, es basa en intuir o insinuar que si he criticat el pacte tripartit II vol dir de forma automàtica que estic a favor que siga president Mas. O siga que no puc criticar allò que crec que han fet malament “els meus”. És això?

El que he dit, i defense, és que tal i com Esquerra i el PSC han pactat aquest govern jo, personalment, considere que hi ha una greu ofensa a l’electorat. Ofensa que fa que aquest pacte siga aberrant en termes polítics. Evidentment hi ha gent d’esquerres, la majoria segurament, que està feliç amb aquest govern però també som uns quants els d’esquerres com jo que considerem que això no es pot fer d’aquesta manera. I que pensem que tenim el dret a criticar-ho, o fins i tot l’obligació de criticar-ho.

I les crítiques, aquestes crítiques, no converteixen automàticament en convergents persones com jo que en públic, com a mínim fins el dia que hem fet la crítica, érem percebuts malgrat la nostra independència com a “pròxims” a les opcions de les esquerres. Això és massa fàcil, massa elemental. Fa anys que defense que ens cal una visió complexa de la política i no em pense plegar ara davant un argument tan prim i poc seriós.

Amb els resultats electorals a la mà crec, sincerament, que només hi havia dues opcions possibles de govern: o deixar que Mas governara en solitari o refer el tripartit. He dit refer el tripartit, sí. No hi havia, ni hi ha, cap opció al pacte CiU-ERC i per tant no val la pena ni parlar-ne, com jo vaig fer fa tres anys. I es va veure de forma ràpida que tampoc no hi havia cap opció pel pacte CiU-PSC. En aquest context, i dit tot això, és obvi que era i de fet ha estat més fàcil refer el tripartit. Jo això ho trobe lògic. Perquè per a mi allò que és greu no és que s’haja refet el tripartit. El que per a mi és greu és la manera en la qual s’ha fet. Que és tota una altra cosa.

Específicament: és molt greu en termes de credibilitat democràtica que ERC i PSC repetiren durant la campanya una vegada i una altra que tenien les mans lliures per a pactar amb els uns o amb els altres, o que hagen dit, com va dir el president Montilla, que no refarien el tripartit i que després hagen pactat un govern de forma apressada en tres dies, sense ni escoltar “als altres” i sense negociar res més entre ells que el fet que es donaran suport per a ser al govern i per a impedir que CiU hi siga.

En política les formes són molt importants. I és indiscutible que la decisió de formar aquest govern es va prendre sense pactar ni el programa, ni el funcionament, ni el repartiment de responsabilitats, ni res de res -entre altres coses perquè materialment no van tenir temps. Es va pactar precipitadament, d’una forma que em fa creure que la voluntat de fer aquest pacte venia clarament de molt abans i contradeia el que m’havien dit, com a elector que sóc, en campanya dos dels tres partits integrants del govern. Contra Iniciativa, en canvi, jo no tinc res a dir. Ben al contrari: alabe la seua coherència.

A mi em semblaria bé el govern actual si aquest govern s’haguera format després de negociar intensament i de forma seriosa amb els uns i els altres i si hagueren arribat a la conclusió racional que era el millor. O també em semblaria perfecte aquest govern si en campanya m’hagueren dit ERC i PSC que es presentaven per separat però que el vot anava de fet a una mateixa coalició i a un projecte concret de govern. Però no és això el que ha passat. I d’això, exactament d’això, és del que em queixe i discrepe.

Insistisc: crec, sincerament, que en política no val tot. I que no és correcte demanar el vot per a un partit tot afirmant que igual pots governar amb els uns com amb els altres (Carod m’ho diu en persona en aquesta entrevista de VilaWeb TV) si saps que això no és veritat. Si ho fas només per a guanyar la posició, que dirien en bàsquet, i per a esgarrapar uns quants vots. No dic que quan Carod m’ho diu estiguera mentint. Jo això no ho puc saber. Només dic que en campanya Esquerra i el PSC van dir de forma repetida que estaven oberts a la possibilitat de qualsevol govern i fins i tot Montilla va descartar repetir el tripartit (Ací hi ha la notícia de VilaWeb al respecte). I dic que precisament perquè em va dir això ara reclame que m’expliquen bé com és que es pren la decisió de formar govern amb els uns i no amb els altres d’una forma tan precipitada, amb tant poc temps i sense cap tipus de negociació política prèvia. I, més greu encara, sense ni escoltar els arguments i les propostes dels altres.

Dit això ja ho entenc que és molt més còmode acusar de convergent a qualsevol que intente dir alguna cosa que no siga una aclamació de la decisió presa -jo mateix. I per tant no perdré massa més el temps responent obvietats. Fa molts anys que escric, participe en activitats públiques i manifeste les meues idees i en el que jo crec. És pública i notòria la meua condició de pancatalanista i és pública i notòria la meua condició d’home d’esquerres i em semblaria ridícul que algú em discutira el que sóc. En aquest context he de dir que és massa fàcil, perquè ara no aplaudisc i preferisc escoltar la meua consciència, intentar desactivar la meua crítica només afirmant que he canviat sobtadament d’idees polítiques o que m’he posat, ves a saber per quin motiu, al servei d’aquests o aquells. No senyor. Simplement no estic disposat a acceptar una decisió que repugna la meua manera d’entendre la política. Precisament perquè sóc d’esquerres i estic compromés amb una manera d’entendre el món.

Dit això estic disposat a discutir fins a la mort, si cal, i amb qui siga. El que no estic disposat és a permetre que se’m manipule.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

  1. Vicent,

    Completament d’acord. La discrepància no és cap mal, és la realitat. I en la política, com més va, menys s’accepta. Només s’accepta que surtin el comptes.

  2. que acabaríem units en la nostra no afiliació a Convergència! Cada cop que critico allò que em sembla malament de les actuacions de suposats independentistes, automàticament surt el comentarista anònim de torn que m’acusa –a mi!– de ser convergent.
    I atès que aquesta gent s’aroguen la nominació "d’esquerres", començo a tenir seriosos dubtes sobre el significat d’aquest adjectiu qualificatiu.

  3. que tens, Vicent. Jo m’ho he sentit a dir un munt de vegades, tot aquest mes. I tu dius que només t’acusa de filoconvergent gent anònima, però a mi m’ho han dit també gent que fins ara considerava amics i persones intel·ligents. Bé, els considero encara amics, per la meua part no penso barallar-me. Quin mal ha fet la cultura de "l’ordeno y mando" en aquest país…
    Malauradament, i ja que no t’ho demanes en el teu escrit, t’haig de dir que en el fons em sembla que el que ha manat en aquest acord ha estat només l’estratègia d’acaparar poder a mitjà termini: al PSOE li convenia més estar en un govern com a cap que no com a segon (ja que si la sociovergència sortia bé, el mèrit se l’hauria endut Mas); a ERC li convenia, ja que havia de ser segon de totes totes, ser segon d’un partit a la baixa que no d’un partit a l’alça (si és que es pot dir que CiU estigui a l’alça: bé, el que menys havia baixat en vots dels quatre primers).

  4. Segueixo amb molta atenció el que dius, perquè ho trobo coherent i honest. Però a vegades els intel.lectuals doneu massa voltes als temes i al final no se sap si vas o vens. Si ho entenc bé, ja t’està bé el tripartit, però no la forma còm s’ha fet. I deplores que per opinar això et diguin convergent. Jo crec que podem parlar de la forma, si volem, però l’important és el fet. El fet és el tripartit. Hi estàs d’acord o no? Jo entenc que hi estàs d’acord.

    Jo no hi estic d’acord. A mi m’agradaria un president 1) nacionalista o independentista i 2) preparat. I, ves per on, potser m’hagués agradat més un president d’Esquerra que un de Convergència, però també prefereixo el Mas que el Montilla. S’entén?

    Al mateix temps, crec que el tripartit estava cantat. Crec que tot això que argumentes de que havíen dit que tenien les mans lliures es prestava a tantes interpretacions i donava tantes sortides que ningú no podia enganyar-se. El tripartit mana al ajuntaments més importants de Catalunya i ja l’havíen fet una vegada. Fins i tot Convergència ho sabia (mireu el famós DVD, ho diu en Duran). Si es repetien els resultats (i amb això vull dir que matemàticament eren possibles tripartit, pacte nacional i sociovergència), es repetiria el tripartit.

    En els difícils equilibris per quedar bé els intel.lectuals feu aquests articles ambivalents. Dic que estic d’acord amb el tripartit però ataco fortament les formes. M’emprenyo amb els que em diuen convergent per atacar les formes. Exhibeixo el meu full de serveis per dir que no sóc convergent tot i atacar les formes.

    Al final m’he marejat. Ón és el nord?

    Estàs a favor del tripartit i del Montilla. Doncs molt bé! Mira, jo que ho veig amb molt pessimisme, però si algú tan honest com el Partal no ho veu malament, doncs potser no serà tant dolent. I em quedaria més tranquil.

    Cordialment,

    Amadeu

  5. Començava asentir-me marcià, tant de pensament únic. Inicialment pensava votar Esquerra, commogut per la seva campanya peneta, fins que va sonar l’alarma Equidistància. Llavors vaig votar CiU per impedir que passés el que ha acabat passant, que han degenerat la Generalitat en Diputació administrada per un obscur buròcrata.

  6. Completament en desacord. No entenc ni la crítica a la rapidesa del pacte, ni el no comentari a la possibilitat d’un pacte CiU-ERC o CiU-PSC. Evidentment, avui en dia només podem opinar sobre el pacte d’entesa o tripartit, però això no vol dir que no existís la possibilitat del pacte nacional o de la sociovergència. El què podem reclamar, i jo crec que no s’ha reclamat -prou-, són les condicions d’aquests pactes alternatius. Perquè no explica CiU què oferia a Esquerra i al PSC amb detalls? Potser així sabrem si s’ha fet un mal negoci o no. Potser CiU oferia un procés ràpid i senzill cap a l’autodeterminació, no en tinc ni idea, i m’agradaria que m’ho expliquessin, no tu, evidentment, sinó els senyors de CiU que tant es planyen de no ser al govern.

    I en referència a la rapidesa del pacte d’entesa, no sé què vols que et digui. Fer un document programàtic tan poc concret en tres dies no és gaire difícil, i més si s’acorda d’entrada obviar tots els potencials conflictes. A mi les raons per el pacte em semblen raonables i racionals, per molt que s’hagin fet en tres dies, tot i que, ho confesso, encara tinc els meus dubtes sobre la no ingerència del PSOE en polítiques claus com exteriors o cultura. La gentola de ferraz és el verdader topall de les mans lliures al pacte, però com que m’he convençut que de moment estan de morros, doncs mira, a mi si que m’agrada aquest govern.

    Felicitats per ser com ets. Una abraçada costerina-vallesana, o montesina-garriguenca com li vullgues dir.     

  7. A mi em sembla que tenim un problema en aquest país que potser ve de la primera volta en que erc va plantejar el tema de l’equidistància o potser d’abans, de quan ciu no va voler aclarir si pactaria amb erc o amb el pp. La questió és que en aquest país cap dels partits que poden pactar amb més de dos rivals reconeix públicament quin pacte prefereix. Em sembla que serà força difícil trencar aquesta dinàmica, o la trenquen tots de cop o no hi haurà manera. Pot erc dir amb qui prefereix pactar si no sap que pensen fer els altres dos? Potser sí, però aquest darrers anys ja han fet prou vegades el paper de babau i no se’ls pot exigir gaire més en aquest sentit.
    Ningú es retrata en part perque no sap quins resultats treurà però en part perque no es refia dels altres. Em recorda el programa tres a traïció de TV3.
    Sobre la velocitat del pacte dues reflexions més:
    Qui diu que el pacte d’entesa no estava ja fet abans de les eleccions? I el pacte nacional i la sociovergència? segurament també estaven parlats. Em torno a remetre al programa de TV3, potser escolto massa el minoria i miro massa el Polònia i els nostres polítics no són tan puerils però de debò que me’ls imagino dient si tu em votes per fer-me president jo a tu et nomenaré…
    La segona reflexió sobre la velocitat del pacte té a veure amb el sector més nacionalista del PSOE. Cada dia que passava després de les eleccions anaven fent declaracions en contra la reedició del tripartit, creant un estat d’opinió que se’n diu. Jo crec que van fer bé de fer-ho públic quan abans millor, encara que tinguessin tot de detalls per enllestir.
    Sobre en Partal vull dir només que em sap molt greu que se’l vulgui manipular. Que si l’admiro és sobretot per la seva independència i per la seva capacitat de crítica. Que la capacitat de crítica vol dir també saber fer crítica constructiva i saber destriar el gra de la palla i que ell en això és un mestre i que dels altres tipus de crítica en aquest país ens en sobren tonelades. Potser darrerament estem tots una miqueta desorientats i en Partal no sigui una exepció i potser per això algú es queda glaçat quan llegeix com, amb un finesa magistral, el director de Vilaweb compara Montilla amb el diable.

  8. Hi ha algú amb dos dits de front que dubtés que si el tripartit sumava 68 escons els vots a esquerra servirien per investir al candidat del PSOE, José Montilla?
    El 2003 igual et podien enganyar, però aquest cop, no ho podien fer de cap manera: es veia de 3 hores lluny que si el tripartit sumava 68, es repetiria el tripartit, només calia estar una mica atent a les campanyes electorals per veure-ho.
    No entenc a què venen aquestes crítiques/lamentacions, si el tripartit es va comportar com una sola veu en tots els actes electorals.
    Si vostè no volia Montilla de president, hagués hagut de votar en Mas. Votar esquerres a Catalunya és donar la presidència del govern al candidat del PSOE de forma automàtica. Negar això, és negar una evidència.

  9. Perquè  hi havia moltisims votants que simpatitzaven amb esquerra, amb
    convergència i amb socialistes que es van decepcionar amb els polítics,
    es van
    cansar de les mogudes  que hi va haver després de l’aprovació de l’estatut al parlament, el setembre del 2005.

    Perquè en Duran i en Mas havien pactat retallar l’estatut a la Moncloa.
    i perquè a ERC van ser apartada del govern, per dissidència, al
    pronunciar-se assembleariament en contra l’ estatut retallat.
    Perquè Esquerra no podia pactar coalició amb el partit que l’havia fet
    fora, ni pactar amb el partit qui havia pactat retallar l’estatut amb
    Zapatero.
    Perquè Esquerra (ja no republicana) havia d’exigir la Presidència no del parlament sinó del  govern de Catalunya.
    Perquè Esquerra havia renunciat a la llibertat i la independència del
    país  pel suposat delme ideològic de les polítiques socials, que han
    d’assumir en tots els seus programes tots els partits  siguin del color
    que siguin si volen ser votats.

    Perquè no ens enganyem ens ensumem que aquest govern no arribarà als
    600 dies, la coalició de govern serà de transició i ho serà fins  fins
    a les  eleccions municipals i després una vegada vistos els resultats 
    potser fins a les generals a Madrid.

    Després la cosa com sempre s’anirà enrarint, s’anirà embolicant de tal
    manera que per qualsevol motiu, malentesos o mitjançant mocions de
    censura hi haurà una nova dissolució del govern, noves eleccions o
    possiblement es pactarà un govern de conveniència, la socio-e-vergència
    formada per la fragmentació de l’Esquerra (una part s’anirà amb el Psc,
    on s’integrarà en una coalició PSC i E).

    L’altra tendència republicana i de Catalunya, sobiranista, s’integrarà al moviment …"Som una nació i tenim dret a decidir"…

  10. Els catalans, a més de l’autoodi, ens caracteritza el fet de ser autodestructius. I vostès en són un exemple: Srs. Partal, Cardús, Colomines, etc… No hi ha ningú més sagnantment hipercrític, sarcàstic i cruelment irònic amb els que considerem els nostres que nosaltres mateixos. Resulta que fem créixer una opció independentista, superant la sopa de lletres que ha caracteritzat sempre aquest moviment, i quan la tenim madura, com que no s’adiu, exactament, a l’ideal que ens havíem fixat, perquè triar és trair, resulta que aquesta opció deixa de ser indepentista. Quedar-se a casa i no fer res perquè considerem que el món és injust i un cau de garses i esperar que algú ho arregli és una postura infantiloide. En política t’has d’arremangar i embrutar per tal de canviar les coses. Ens agradarà més o menys, però caminant es fa el camí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.