Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Francofonia diversa

El meu amic Yves és un periodista belga de llarga tirada, amable i afable com poques persones he conegut, consistent, raonable, documentat… Ara fa temps que viu a cavall entre Bèlgica i el Quebec, una circumstància ben peculiar ja que a Bèlgica el francès és la llengua predominant i els flamencs lluiten per salvar la seua mentre que al Quebec és el francès la llengua que cal salvar, davant l’imponent presència d’un oceà de parlants de l’anglès que els envolta.

Aquest fet supose que li ha donat una visió molt més polièdrica de la realitat i avui l’he vist molt tranquil i conformat davant la situació que hi ha actualment a Bèlgica. Em diu que Bèlgica és un país en crisi permanent però que ell mai no havia escoltat parlar tan clarament d’independència i de la separació de valons i flamencs, als mitjans francòfons i entre els periodistes francòfons, com ho ha sentit aquests dies. Sembla com si haguera arribat el moment que els valons ja no veuen quina necessitat hi ha de mantenir l’estat belga si és evident que Flandes està a un pas de marxar. Els flamencs curiosament no ho veuen tan per demà com aparentment ho veuen els valons però la situació em recorda una mica el que va passar entre Txèquia i Eslovàquia.

De banderes, per cert, poques. Sembla que les que he vist aquest matí les hagueren posat a davant de la meua finestra aposta…

Publicat dins de Viatges | Deixa un comentari

  1. Bé, una puntualització, el francès és dominant a la regió de Brussel·les, però no a l’estat belga. Pels comentaris que han fet abans, si Flandes s’independitzés el VB baixaria molt, ara és l’únic partit que canalitza les ànsies d’independència, ja que el N-VA és molt petit i a més es presenta en coalició amb CD&V. En qualsevol cas, si tant dolents són sempre poden aplicar el cordó sanitari, com ja fan al parlament flamenc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.