Des de l'Exili

Per una nació catalana independent, republicana i pròspera

10 de gener de 2008
2 comentaris

Projecte Referèndum 2014: introducció (el dia del referèndum)


Aquesta és la setena entrega i penúltima sobre la introducció al referèndum d’autodeterminació per a la independència de Catalunya el 2014.

En la primera entrega vaig fer la introducció general sobre quina és la meva intenció en escriure aquesta sèrie d’articles sobre aquest projecte i de les fases en què, des del meu punt de vista, s’hauria d’estructurar el projecte. En la segona entrega, la tercera entrega,  la quarta i la cinquena vaig fer la introducció general sobre quina és la funció de la fase de preadquisició, d’adquisició, de planificació i d’execució, respectivament, juntament amb les corresponents tasques que caldria dur a terme. En la sisena entrega vaig fer una introducció general de quina és la funció de la fase d’implementació del projecte.

Breu resum del que s’ha explicat en els darrers articles:
Per afrontar amb garanties un referèndum d’autodeterminació cal plantejar-lo com si fos un projecte amb les seves fases i cadascuna amb les seves tasques. La primera fase és la de preadquisició, on es defineixen els dos equips amb responsabilitats diferents en el projecte; un és l’Equip Responsable o ER i l’altre és l’Equip Director o ED. Aquest darrer estarà supeditat al que decideixi l’ER, malgrat tenir autonomia per proposar i executar les tasques per desenvolupar el projecte. En la fase d’adquisició es defineixen les Especificacions dels requeriments per al referèndum (ERR) i les Especificacions de les tasques funcionals per al referèndum (EFR) a partir d’una anàlisis de les dades de què es disposa. En la fase següent, la de planificació, l’Equip Director o ED, a partir de les EFR, defineix una sèrie de tasques concretes amb els recursos necessaris i amb les dates per dur-les a terme en un document que rep el nom d’Especificacions de les tasques dissenyades per al referèndum o EDR. En aquest document també hi ha definides les fites (o deadline, en anglès) per poder monotoritzar una vegada les tasques EDR es duen a terme. Per emprendre aquestes tasques, l’Equip Director del projecte o ED comença primer a recollir tots els recursos assignats per tal de preparar-se (construcció) per després executar-les en la data fixada o immediatament després de la tasca predecessora (execució). En la fase d’implementació s’han d’avaluar els resultats de l’execució de les tasques i a partir d’aquí definir les tasques específiques per al dia que es farà el referèndum que haura de fer un equip de crisi o EC , aquest equip haurà de gestionar i controlar el bon desenvolupament aquestes tasques que han de garantir que tot el que s’ha fet fins llavors ajudarà a aconseguir el nostre objectiu final, que és: fer el referèndum i guanyar-lo.

A continuació explicaré que s’hauria de tenir en compte el dia del referèndum…

(continua)

 

Fases primera part
Dia del referndum
Per al projecte Referèndum 2014, el dia del referèndum és el moment més crític i important de tot el projecte. Aquest dia tot ha d’estar preparat i previst prèviament en les anteriors fases descrites abans, sobretot en les tasques definides en la fase d’implementació. Com ja he explicat en l’article sobre la implementació, l’equip de crisi o EC ha de gestionar, controlar i supervisar totes aquestes tasques i a la vegada ha de donar resposta a tots els imprevistos que poden sortir el dia del referèndum.

Però no és l’objectiu d’aquest article explicar què i com s’ha d’actuar el dia del referèndum; això s’ha de definir prèviament en detall en les Especificacions de les tasques dissenyades per al referèndum o EDR durant la fase d’implementació.

En tot cas, per fer-nos una idea del que s’hauria de tenir en compte per aquest dia tant critic, podríem fer un símil amb el futbol, concretament en la final de la Lliga de Campions. El projecte que he descrit seria equivalent a tota la preparació durant diverses temporades d’un equip de futbol per tal que un dia pugui guanyar la final. Però tota aquesta preparació se’n pot anar en orris si el dia de la final fallen alguns punts bàsics o sorgeixen alguns problemes i no hi ha una resposta ràpida per resoldre’ls. Per posar un exemple: què pot passar si les maletes amb l’equipatge dels jugadors es perden? Doncs la directiva hauria de pensar en aquest imprevist, cada vegada més freqüent als aeroports, i tenir un pla perquè això no passés.
En el nostre cas, malgrat que durant l’execució del projecte per a l’autodeterminació s’hagin aconseguit els resultats esperats, si el dia del referèndum no es duen a terme correctament les tasques necessàries o no es dóna una solució ràpida als problemes que sorgeixen, es pot perdre la votació només per uns centenars de vots.

És el dia més important per al nostre projecte i potser per els Països Catalans.
 

  1. Manel, crec que has fet una aportació molt interessant i el que caldria és que es de la societat civil es comencés a dissenyar un pla per arribar amb garanties al referèndum. En els partits no hi confio gaire perquè estan supeditats a les urnes.

    A mi em sembla fonamental començar a fer pedagogia interna, i si pot ser externa, sobre l’exercici democràtic que és preguntar a la gent què vol fer amb el seu futur. Sembla obvi, però la democràcia encara la tenim molt verda.

    Alhora, s’ha de treballar molt en el sentit de presentar la independència com una opció no radical, extrema, sinó central, la més normal. Qui vols que decideixi sobre les nostres infraestructures?

    I en tercer lloc, esvair els fantasmes de la por. Això és fonamental. Desmuntar prejudicis i mostrar un projecte aglutinador, amb drets ui deures per a tothom, amb llibertat i sense que es pugui entendre que s’imposarà el model del nacionalisme català.

    Salut i que arribi el dia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!