Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Brèxit (amb permís del futbol)

Publicat el 25 de gener de 2016 per vicent

(El meu article d’ahir a El9 Esportiu)

Ja saben que a Europa tothom parla del Brexit. És a dir, de la possibilitat que el Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord aprove en referèndum abandonar la Unió Europea. La notícia seria sens dubte un colp dur per a la integració continental i tindria repercussions globals de tota mena.

El govern Cameron està disposat a portar la qüestió a les urnes, encara que rep pressions de tot arreu per tal que no ho faça. La data més probable del referèndum seria el juny d’aquest mateix any. Però…

Però en juny d’aquest any estarem en plena disputa de l’Eurocopa de futbol a França, amb la presència de tres equips del Regne Unit, les seleccions de Gal·les, Irlanda del Nord i Anglaterra. I, atenció a la dada, amb l’absència d’Escòcia.

Els polítics britànics han començat per això un intens debat sobre la conveniència de no fer el referèndum al juny sinó passar-lo al setembre, en raó al futbol. Explicacions? Evidentment que ningú no pot calcular en quin punt les seleccions britàniques seran el dia de la votació. Imaginem per exemple que Anglaterra cau eliminada la nit abans per una injusta decisió de l’àrbitre. Quina repercussió tindria el previsible cabreig dels afeccionats contra Europa?

El cas escocès és encara més perillós. Escòcia és l’única selecció britànica que no participarà en l’Eurocopa però Escòcia també és el país que ha avisat que si en els altres tres ix que no a Europa i Escòcia vota sí aleshores es proclamarà la independència per tal de continuar dins la Unió. El tradicional odi esportiu dels escocesos a Anglaterra, fins i tot dels escocesos unionistes!, pot provocar un incendi per un gol o per una falta. I, de nou, qui pot preveure què passarà?

L’Eurocopa de França durarà un mes, entre el 10 de juny i el 10 de juliol, i ja hi ha veus a Londres que diuen que prohibit fer cap referèndum en aquestes dates. Que millor no jugar amb foc.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.