Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

L’edat

Dimecres vaig quedar pinçat de l’esquena. Ja m’ha passat alguna altra vegada. Des de dijous no he pogut eixir de casa. He hagut d’anul·lar dos actes, un a Tarragona i un a Navarcles, cosa que sempre em sap molt greu fer. La feina de VilaWeb més o menys la puc fer de casa estant però pràcticament no he fet res més que recuperar-me, que recuperar el meu cos.

I en algun moment de tot això m’he trobat explicant-me a mi mateix que tinc cinquanta quatre anys. Com volent dir, com volent dir-me, que hi ha coses que el cos ja no m’accepta. Com per exemple que treballe tant com arribe a treballar, supose. El meu cunyat, metge, diu que el cos és savi i quan veu que vas per mal camí troba una malaltia amb la qual deixar-te en el dic sec durant uns dies. Supose que això és el que m’ha passat però m’atabala. Pel futur, especialment. Pel que m’espera.

És ridícul el que explicaré ara però per a mi els seixanta anys era l’edat de morir-se. I me’n queden cinc. A Bétera, quan jo era un xiquet, Tono avisava dels morts i invariablement tenien seixanta anys, si eren homes. Ara ho recorde rient, ja ho sé que l’esperança de vida ha canviat barbaritats en aquests quasi cinquanta anys ja que deu fer que escoltava el bando. Per sort tinc els meus pares amb mi i em recorden cada dia que la barrera s’ha posat molt més lluny. Però en un racó del meu cervell, allà, m’ha quedat això dels seixanta anys i em retorna.

Les molèsties físiques són sempre pesades, una pèrdua de temps immensa que no sé assumir amb calma. M’enrabien. Però de tant en tant he de reconèixer que prenen sentit. Aquesta matinada, segurament desconcertat pel meu canvi de vida i hàbits dels darrers dies, no podia dormir-me i he recuperat un llibre de memòries d’Hubert Revees que porta per títol Je n’aurai pas le temps. En ell el gran astrofísic quebequès recorda la seua vida al temps que proclama que ja sap que no tindrà temps per a algunes coses que voldria fer, i que atesa la complexitat dels seus estudis és evident que reclama alguna cosa més que ganes, voluntat i diners. El que ell fa no és tan fàcil…

He passat una estona molt bona llegint-lo i imaginant al mateix temps si jo no tinguera tampoc temps, si no tinguera ja temps, en què hauria de concentrar-me. Del llibre em fascinen els relats que fa dels seus viatges i concretament el de la seua llarga visita a la URSS. Hi he trobat imatges que jo també vaig viure, de la vida quotidiana en aquella superpotència que es va dissoldre com el sucre, i m’he preguntat si no hauria de narrar el meu passat jo també. Algun dia. He notat que em faria gràcia però ho he vist com una tasca gegantina, que de cap manera no puc fer ara. D’on trauria jo les hores necessàries? Però el cas és que els records s’esborren. Reeves conta una anècdota en un restaurant que jo la vaig viure també. Però no sé recordar on. Tinc al cap la imatge de la llum que hi havia i del tracte dels cambrers, el mateix que va patir ell. Però no seria capaç de recordar si era Moscou, o Tallin, Riga potser? I en eixes condicions què hauria d’escriure? El que recorde com ho recorde, a risc de recordar coses que no són ben bé les que em van passar. Reeves en parla abundantment del tema. Del pes de la memòria, fins i tot per damunt de la vida. I tornem al mateix lloc: als anys, al pas del temps, a la consciència que et fas definitivament gran.

Entre l’esquena i el llibre és ben cert que he quedat sorprès per l’ambivalència sentimental que provoca el pas del temps. Però al final supose que tots som això, no? Animals que recordem sempre cap enrere, quan érem més joves…


  1. Si no ho he entès malament … t’estàs plantejant les teves memòries … ?

    Seria una gran cosa anar fent alguns apunts … el dia de demà m’encantaria llegir-les. Vaig fer una lectura ràpida de la llibreta de Berlín i, cuinat amb foc més lent, d’allí podria sortir un producte realment notable

  2. Guaita, Vicent, jo ja n’he fet seixanta i el que menys em preocupa és la mort, perquè, de totes les calamitats que poden arribar-me els anys vinents, és la que menys por em fa. En canvi, em faria pànic continuar amb vida amb una demència senil.

  3. Paciència, Vicent. Et desitge que et millores de seguida.
    M’he sentit identificat amb el teu apunt, perquè m’he recordat que a l’edat que ara tens (i d’això fa cinc anys) em va sobrevenir una crisi muscular a l’esquena que em va canviar la vida, en no poder fer, a partir d’aleshores, algunes activitats físiques que m’agradaven. He hagut d’adaptar-m’hi i, malgrat la major dependència que suposa, cada dia estic agraït a la vida. És llei seua que “anem perdent llençols a cada bugada”.
    També he relacionat allò que dius d’escriure les teues memòries amb el “cuquet” que m’entrà quan vaig saber l’oportunitat de crear un blog propi a VilaWeb, en pensar que tenia vora cinquanta-vuit anys i que podia dir-hi la meua i deixar una petita empremta al món. Gràcies a tu i al teu equip.
    Creu-me: encara ets jove! I quan hi arribes, recorda la cançó d’en Llach: si hi ha amor, vell és tan bell!

  4. És una mica tonto, però m’he sentit alleugerida en saber que no sóc jo sola qui té records confosos. És una cosa que als meus 51 m’inquietava una mica. Saber que algú de l’envergadura d’en Vicens Partal també té llacunes en els records és una cosa que tranquil·litza.
    Hi deu haver una passa de pinçaments, cal prendre paciència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.