Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Turning Torso

Publicat el 16 de maig de 2012 per vicent
Des de l’habitació de l’hotel, ací a Malmö, veig les llums enceses del Turning Torso, el magnífic gratacels que Santiago Calatrava va crear en la zona portuària d’aquesta ciutat sueca i que ha esdevingut el seu símbol més gran.

L’altra volta que vaig estar ací, farà un any, no vaig poder venir a veure’l. Era un dia d’una pluja universal que prou feina vaig tenir per a eixir amb vida de tot allò. Avui en arribar-hi i instal·lar-me he vist que era tan a prop que no he pogut resistir un passeig.

I, de prop, la torre m’ha reconciliat amb Calatrava. A mi és un arquitecte que sempre m’ha agradat i crec que la seua obra ha de quedar al marge del mangoneig polític, del qual ell forma part i del qual en tot cas haurà de respondre. I crec que ha de quedar a banda perquè la seua obra, en casos com aquest d’ací, el supera fins i tot a ell mateix. Aquesta torre vista de nit des de la finestra és simplement màgica. Una obra d’art. Un plaer per a la vista i supose que també per a viure-hi. Un encert que no pot ser invalidat per les coses estranyes que puga haver fet el seu autor.

Publicat dins de Viatges | Deixa un comentari

  1. Deia a “Les Províncies” fa una setmana un comentari semblant. Contra tot el ventall ideòlogic blasmant-lo. Fa uns 20 anys que aprofundisc sobre el tema de l’aliatge indestriable entre tècnica i art. I Santiago és un bon paràdigma del que, jo, propugne modestament. Benvenuto Cellini era un lladre estafador però reste esmaperdut davant la seua estatuària. Per posar-hi un altre exemple d’excel·lència artística i bandolerisme.

    PS: amb Santiago Calatrava i Valls he compartit Nit dels Octubre i sé que està orgullós de proclamar la seua catalanitat -si més no lingüística- allà on va i llibre que es publica sobre ell. Amb Cellini no vaig arribar a temps.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.