Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Connexió

Anem al matí al cementiri de Sinera. És el dia. Em sorprèn trobar que hi ha un equip de Televisió Espanyola preparat per a connectar. No estan posats amb el fons d’algunes de les magnífiques estàtues funeràries que hi ha o amb alguna vista que ensenye el mar, per exemple. Estan contra una filera de tombes discretes, com tantes hi ha en qualsevol cementiri. La xicona veig que assaja molt nerviosa en castellà, així que deduïsc que deu ser cosa del Telediario o alguna cosa semblant. Em sorprèn que des de Madrid vulguen ressaltar el cementiri d’Arenys però aprofitant la calma espere a veure de què parla. Està envoltada de set, potser vuit tècnics i auxiliars diversos. En aquesta època quan tu solet pots fer una cosa semblant amb el portàtil i un mogulus veig que les teles antigues segueixen insistint en fer-la grossa.

Finalment connecten i la companya de TVE no fa cap referència al lloc on és mentre es posa a explicar la gran afluència de gent als cementiris de Barcelona …i Madrid. No arriba ni a un minut la connexió. I quan acaba tots amb cara de fer molta feina es posen de manera frenètica a desmuntar, traslladar les coses a la furgoneta, baixar l’antena que hauran usat per a connectar amb Collserola, etcètera. L’espectacle fascina a algun familiar que es sorprèn que per a vint segons o quaranta s’haja d’organitzar un sarau de tal dimensió. La periodista ni tan sols ha dit ella que estava a Arenys o ha posat cap imatge bonica al darrera. Això que ha fet ho podia haver fet en un cementiri qualsevol.

Si fa molts anys quan jo feia eixes coses en aquella mateixa casa ja em semblava excessiu, ara, en l’era d’internet, tinc la sensació d’haver vist un dinosaure desconcertat que no sap què fer. Set o vuit persones per a una connexió des d’un cementiri que no dius ni quin és contra una filera de tombes com tantes les hi ha i amb poca cosa que explicar però molts diners que gastar. Així els va.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

  1. Avui a TV3 al telenotícies migdia:

    – 13 minuts de successos amb tota la informació meteorològica que calgui. El vent ha tombat una caravana. Després un parell de minuts de l’assassinat d’una noia a Ripollet.
    – Segueix amb les eleccions americanes, un Obama imparable mereix tota l’atenció. Uns segons de McCain i llavors comença la teleporqueria.
    – En un programa de televisió es veu McCain conversant amb una imitadora de la Palin. Una bona ocasió per ridiculitzar-lo.
    – Després una trucada a la Palin d’un imitador (dolent) de Sarkozy. S’escolten tots els tòpics, fins hi tot es subtitula com els dos personatges queden per anar de cacera.
    – Pas següent, un reportatge sobre la venda d’armes als Estats Units mostrant l’Amèrica més profunda i reaccionària. Òbviaments els venedors i compradors d’armes diuen que votaran McCain (em pregunto jo, tots?)
    – Tot seguit un reportatge sobre els Latinos, es diu que abans votaven Bush però ara estan amb Obama. Després es mostra un reaccionari de dretes de Miami acusant Obama de “comunista” i “musulmán”.

    I per cert, ahir també vam tenir publi-reportatge sobre el tema de la immigració i l’estret de Gibraltar. Parlaven de 18.000 morts subsaharians intentant arribar a Europa. Vatua, resulta que es van morir ahir tots de cop, en tots aquests anys no n’havíem escoltat ni una paraula. I clar, en Moratinos no en té cap mena de responsabilitat, ja ningú recorda com va obligar a complir el tractat amb el Marroc sobre el control de la immigració.

  2. Bevolgut sr.Partal… sóc la “companya de TVE” que va realitzar la connexió que s’esmenta en aquest escrit i, per al·lusions, m’agradaria concretar varies qüestions:

    1. Com vosté no veia la televisió en aquell moment no sap que els conductors del Telediario van fer una presentació magnífica del cementiri d’Arenys de Mar, explicant a l’audiència que aquí està enterrat el poeta Salvador Espriu, que es considera un dels cementiris més macos de tot Espanya perquè s’hi veu el mar, que és un dels més antics, inaugurat l’any 1868… Com vosté comprendrà, si els presentadors fan aquesta introducció, jo no em dedicaré a repetir el que ells acaben de dir. A banda de matitzar que la informació que ells van dir els hi vaig traslladar jo.  A més, quan vaig entrar en directe, va surtir un rètol on posava Arenys de Mar, Maresme.

    2. Com vosté sap, perquè ha treballat en aquesta empresa, si no ens vam col·locar darrera cap imatge bonica és perquè la tècnica no ens ho va permetre. Les unitats mòbils només porten 100 metres de cable per connectar amb la càmera, de manera que ens era impossible físicament. Lògicament, ens hauria encantat mostrar la bellesa de l’indret, que de totes maneres, i com vosté no veia, mentre jo parlava em van tapar amb unes imatges que havia fet el meu company reporter gràfic feia una hora i escaig. En aquestes imatges sí que s’apreciava la bellesa del cementiri i s’hi veia les famílies portant flors als seus estimats que ja no hi són.

     

    3. I per acabar… i contestar el seu apoteòsic final: “així els va” sàpiga que el Telediario és l’informatiu de més audiencia de tota la setmana, de totes les cadenes i del cap de setmana també. Concretament dissabte va tenir un 20’7% d’audiència i el van veure, ni més ni menys que 5 milions 650mil persones (Font: SOFRES) Per tant, no ens va tant malament.

     

    A més, aquesta mateixa connexió es va fer a l’informatiu en català de les 14h, que va tenir un 13% d’audiència.

     

    Els catalans (i ara no parlo com periodista, sino com espectadora) hauriem d’estar contents que es mostri un cementiri tant meravellós com aquest a totes les persones d’arreu d’Espanya que no han tingut la sort de conèixe’l.  Sincerament, penso que són ganes de criticar gratuitament. I per demostrar tot el que acabo d’explicar, adjunto el link del Telediario d’aquell dia. Cap al minut 22 podrà trobar la connexió de la discòrdia.

    http://www.rtve.es/alacarta/todos/abecedario/T.html?page=3

    Cordialment,
    Núria Ramírez.

  3. Sàpiga l’autor d’aquest blog, que jo dissabte estava a casa meva veient el Telediario de tv1. I vaig veure com els presentadors David Cantero i Maria Casado van fer una bona explicació sobre el cementiri d’Arenys de Mar. 

    Treballo de càmera en una d’aquestes televisions que vosté anomena “teles antigues” (i no és Televisió Espanyola). Faig connexions en directe cada setmana. I li puc assegurar que TOTES les televisions “antigues” de l’estat espanyol i de Catalunya, o com a mínim, Tv3, Antena 3, Tele 5, la Sexta, Quatro, i per tant, també  Televisió Espanyola, realitzen les connexions via satèl·lit. Si vosté coneix alguna televisió que enviï un video i faci un directe alhora des d’un mogulus, digui’m quina és, perquè jo no la conec.

    Crec que els caps de les grans cadenes, no deuen saber que existeix el mogulus, perquè sino no s’enten que paguin al voltant de 600 euros per CADA connexió en directe via satel·lit ni tampoc que siguin necessàries 5 o 6 persones per fer un enllaç. Penso que vosté els hi hauria d’explicar la seva “nova manera de fer televisió”, que actualment ningú fa servir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.