Les presentacions de la setmana: Mediona i Arbúcies

Dues presentacions la primera setmana del nou llibre, a Mediona i Arbúcies. En totes dues molta gent i aquestes ganes de preguntar molt que es detecten ja fa temps entre una ciutadania una mica desconcertada per tot el que està passant.

A Mediona vaig conèixer un fotoperiodista madrileny, Mario Valverde, de PeriodismeDigno, que s’hi ha instal·lat i que fa feines molt interessant –és un poble amb tot de periodistes, com ara la corresponsal de la CCMA a Beirut Txell Feixa, a la mare de la qual vaig poder saludar-la i felicitar-la per la part que li toca ja que la filla està fent un treball excel·lent.

A Arbúcies quan vaig arribar-hi hi havia un acte previ a la plaça ja que s’havia convocat a tots els ajuntaments per recordar els presos. Evidentment m’hi vaig sumar als veïns que van escoltar un manifest, van cantar Els Segadors i després van cremar fotos del Borbó. Ho van fer al voltant del plataner que en cada poble es va plantar per commemorar la primera república espanyola i que a Arbúcies es conserva esplendorós.

La primera presentació, grossa i a Barcelona

Llibre nou. I ahir primera presentació. Grossa a Barcelona. Al CCCB amb la presència d’unes quatre centes persones i amb el bon amic Vicent Sanchis de company d’acte. Ací teniu el vídeo sencer de l’acte i ací també una entrevista que em varen fer als Matins de TV3, la primera (a partir del minut 1.36.11 )

A Equinox Radio: “2 millions de Catalans sont déconnectés de l’Espagne”

Entrevista a l’emissora que emet en francès des de Barcelona

//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/6167530/height/90/theme/custom/autoplay/no/autonext/no/thumbnail/yes/preload/no/no_addthis/no/direction/backward/render-playlist/no/custom-color/87A93A/

L’objectivitat periodística, posada en qüestió de forma magnífica

L’altre dia en una d’aquestes llibreries d’aeroport on entres de forma rutinària però sense esperar trobar res vaig descobrir una petita perla. Vaig comprar-me, i el vaig devorar amb passió en el vol de retorn a casa, un llibret de la periodista nordamericana Linda Greenhouse titulat ‘Just a Journalist‘. Es tracta d’un volum deliciós, barreja de memòria personal i debat periodístic que planteja amb una valentia i una decisió admirables el sempre espinós tema de l’objectivitat periodística.

Greenhouse ha estat durant dècades la periodista del New York Times destinada a seguir el treball del Tribunal Suprem dels Estats Units. El seu extraordinari treball d’anys, però, va ser curiosament discutit per un parell de decisions personals, de la seua vida privada, que la van posar en l’aparador –una d’elles simplement acudir com a manifestant a un acte a favor del dret a l’avortament.

Greenhouse, que ara té 71 anys, va decidir aleshores atacar aquest fals paradigma de l’objectivitat periodística i la imparcialitat que tant. de mal ha fet a la nostra professió i que jo mateix he atacat sovint també, com per exemple vaig fer en aquesta entrevista al Periòdic d’Andorra.

El nivell argumental de Greenhouse, però, és insuperable. La periodista del New York Times destrossa el mite de la imparcialitat i l’objectivitat amb uns arguments impossibles de resistir. Posa de relleu com aquesta tesi de que cal explicar les dues cares de qualsevol cosa va ser inventada per a controlar els periodistes i impedir que pensaren lliurement i demostra que en la majoria dels casos no hi ha dues cares de res sinó múltiples. És especialment punyent a l’hora de demostrar que la nefasta pràctica de posar en peu d’igualtat, i sense mullar-te, dues opinions confrontades només val per a elevar gent ridícula, especialment quan has de trobar algú que opine en contra d’una cosa que és de sentit comú.

Aquest llibre hauria de ser de lectura obligatòria en les nostres facultats de periodisme, on continuen arrapats a una teoria vella i errònia, que als Estats Units ja poca gent defensa en l’àmbit professional. Això no passarà, però.

Sobre Matthew Parish, Ciudadanos, un article de desintoxicació i les reaccions que ha provocat

Fa uns dies va començar a circular per les xarxes, de forma abundant, un article d’un advocat anglès resident a Suïssa, de nom Matthew Parish, en el qual aquest afirmava que Ciutadans estava sent finançat per la Comissió Europea a través d’un esquema corrupte.

Diversos lectors i subscriptors de VilaWeb es van adreçar a la redacció demanant-nos què opinàvem d’aquest tema. Vam analitzar l’article i vam constatar que estava ple d’errors enormes i que la seua tesi era absurda. I per això vam publicar, tal i com se’ns havia demanat, la nostra anàlisi. Aquesta va aparèixer en l’article ‘Desintoxicació: no és cert que Juncker financi Ciutadans amb diners de la Unió Europea’.

El que explicàvem en aquell article és que la teoria de Parish era absolutament inconsistent. Ridícula. L’autor no aporta cap dada que es puga fer servir per analitzar si la seua tesi és real però en canvi s’equivoca absolutament quan afirma que hi ha dues organitzacions creades per a canalitzar els diners. Parish basa la seua tesi en descriure la Comunitat de Treball dels Pirineus i el programa POCTEFA com dues coses que no són. Confon greument el seu funcionament o el manipula completament amb la finalitat d’enganyar. No sé perquè. Però les dades respecte al que són i com funcionen són públiques i tothom les pot comprovar.

Així Parish afirma que la Comunitat de Treball dels Pirineus és una ‘obscura organització no governamental’ que només serveix per a dissimular el pas dels diners. Segons ell, pretén representar els governs regionals però no els representa i diu que una prova que no és una institució clara és que incorpora Andorra, que no forma part de la UE.

Parish s’equivoca en tot. La Comunitat de Treball dels Pirineus és una organització fundada pel Consell d’Europa (del qual sí que forma part Andorra) i no pas per la Unió Europea. Ni això s’ha molestat a comprovar. La CTP és una organització perfectament coneguda que, efectivament, incorpora i coordina governs de la zona dels Pirineus, inclosos el Govern d’Andorra, la Generalitat de Catalunya i el govern de Catalunya Nord –  Occitània. El president actual de l’organització és el president d’Aquitània, Alain Rousset.

A continuació Parish afirma que la Comunitat de Treball dels Pirineus traspassa fons a una organització anomenada ‘POCTEFA’ o Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra. En diu també que POCTEFA és una organització ‘obscura’ que pretén formar part de la Unió Europea però que no en forma part.  ‘POCTEFA –diu Parish– serveix per a poca cosa més que per a afegir una capa més d’opacitat a aquells que intenten cercar la destinació dels diners que provenen del Fons de Desenvolupament Regional europeu’ (i que, segons la seua tesi, serveixen per a finançar Ciutadans).

En aquest punt Parish va completament equivocat. POCTEFA no és cap organització, sinó un programa europeu oficial de suport financer al desenvolupament regional, creat precisament per ajudar a la cooperació transfronterera entre els estats andorrà, espanyol i francès. El programa evidentment forma part de la Unió Europea, contra el que diu Parish. És un programa transparent i entre les institucions que hi són adherides hi ha la Generalitat de Catalunya, concretament la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació. POCTEFA no envia descontroladament diners provinents del Fons de Desenvolupament Regional europeu a ningú, sinó que tramet ajudes que poden arribar a ser d’un 65% del total dels projectes que s’hi presenten i sempre amb concurs públic. En total, té un pressupost de 189 milions d’euros per al període 2014-2020 i en la seua web explica amb tot detall a qui i com l’adjudica.

Parish simplement no sap del que parla. O vol enganyar.

Després de publicat l’article a VilaWeb Parish va demanar que es publiqués un article seu fent ús del dret de rèplica, cosa que evidentment vàrem acceptar, com fem sempre i en tot els casos. Està ací: https://www.vilaweb.cat/noticies/desintoxicacio-juncker-no-esta-financant-ciutadans-amb-diners-de-la-unio-europea/

En l’article, Parish no contesta cap dels arguments plantejats per VilaWeb, ni discuteix els errors que nosaltres li hem posat de relleu. No es defensa perì en canvi es llença a fer acusacions surrealistes. Com ara que és impossible fer un article com el que ha fet VilaWeb en 48 hores si no és amb el suport, personal!, del ministre De Guindos, amb el qual insinua que VilaWeb està al servei del govern espanyol, insinuació que no cal ni que rebutgem, de tant ridícula com és. Simplement Parish no vol reconèixer que està equivocat i es dedica a intentar confondre tant com li és possible als lectors per amagar que va escriure un article sense saber de què escrivia.

Tanmateix la pregunta que tothom hauria de fer-se és molt senzilla. Si el senyor Parish afirma que la Comissió Europea finança Ciutadans a través de la CTP i POCTEFA però s’equivoca per complet a l’hora d’explicar què són, si confon completament com funcionen i afirma coses d’elles que no són certes, com vol que ens creguem allò que diu? Si el canal a través el qual ell diu que es finança Ciutadans és completament fals com ens hem de creure que la Comissió Europea finança Ciutadans?

Ho aclariré això: si el senyor Parish hagués dit només que la Comissió finança Ciutadans, sense donar més pistes ni entrar en detalls la seua hauria estat una opinió que podríem haver trobat interessant o no però que no podríem discutir. Seria una opinió i estaria plantejant una sospita. Però si ell diu que la Comissió finança Ciutadans a través d’un esquema que descriu en detall i tota la descripció que fa és mentida aleshores hi ha uns fets a contrastar, que un cop contrastats el deixen en molt mal lloc a ell. I que nosaltres no podem passar per alt. Desmuntar el que explica Parish significa que Ciutadans no es finança de manera irregular? No, Però Ciutadans segur que no es finança com diu aquest senyor, d’això en pot estar ben segur tothom.

A partir d’ací el lector té dret a preguntar-se perquè, fins i tot en aquest cas, un diari com VilaWeb ha d’explicar que tot això és mentida. Hi ha gent que considera que com que el rumor perjudica a Ciutadans nosaltres, com a periodistes, no hauríem de fer res.

La resposta a la pregunta, però, és molt simple: ho fem perquè eixa és la nostra feina. VilaWeb és un diari i la seua feina és que els seus lectors tinguen al seu abast la millor informació possible. Ho torne a dir: la millor informació possible. Sobre qualsevol tema i siga quin siga l’autor. Això es pot aconseguir creant informació, cosa que fem cada dia, o desmentint informació falsa, cosa que fem de tant en tant a través de la sèrie ‘Desintoxicació’. Nosaltres treballem cada dia perquè els lectors de VilaWeb tinguen la millor informació possible i en aquest cas el que fem és avisar-lo de que el que diu aquest senyor no és cert.

Hi ha qui opina, però, que ja que l’article del senyor Parish ataca Ciutadans nosaltres hauríem de deixar que circul·lés, sense més, per fer-los mal. Sabent que és fals. Però això a VilaWeb no ho podem acceptar per diversos motius:

1- No podem ni volem deixar que els nostres lectors facen el ridícul. Aquest tema el publiquem perquè hi ha molts lectors interessats en el text original de Parish i que pensen que és un text important perquè pot desemmascarar Ciutadans. I que ens demanen la nostra opinió. L’estudiem, l’analitzem i arribem a la conclusió que està ple de falsedats que qualsevol persona pot identificar i tirar en cara ràpidament a qui intente fer-lo servir com argument. Si cap lector ens hagués demanat que ens el miràrem segurament no hauríem fet res, potser ni l’hauríem vist. Però en llegir-lo va ser ben evident que estàvem al davant d’una explicació insostenible i que circulava de manera abundant. I havíem de callar, un cop sabut això? Deixant que la gent es cregués una mentida i la fes servir com a argument?

2- La veritat és important i central per a la nostra feina. Moltes vegades la gent ens diu que un tema no se l’ha cregut fins que l’ha vist a VilaWeb. Tenim una credibilitat periodística a la qual no podem renunciar. I això implica que hem de ser lliures i honrats i aportar la informació no en base a què interessa en aquest o en aquell moment sinó en base a què és real i a què no és real. Quina credibilitat tindríem sinó? Quina credibilitat tindria un diari que amaga de forma conscient una part d’informació que coneix per tal de manipular la realitat a favor d’una ideologia concreta? Això és el que fa l’ABC o El País cada dia. I això és el que VilaWeb no farà mai. En què ens diferenciaríem d’ells? Com us podríeu fiar de nosaltres si ens comportàrem així? No ens hem passat 22 anys de la nostra vida construint VilaWeb per acabar practicant el pitjor dels periodismes. Això no ens ho demaneu perquè no passarà.

3- Finalment i més enllà del periodisme: no podem construir un nou país si ens limitem a fer una Espanya en petit, copiant tots els seus defectes. Com a ciutadans adoptem posicions polítiques i les meues personals crec que estan fora de tot dubte, Però com a  periodistes fem periodisme, no política. I per tant informem de fets. No distorsionem la realitat tant com siga necessari per a manipular a la població. Que això ho fan els grans mitjans a Espanya és evident però nosaltres precisament el que no volem fer és assemblar-nos a Espanya. En res. La nova Catalunya volem que siga molt millor que l’Espanya actual i el nostre espill en tot cas són els països més dignes del món, allà on el periodisme és una part substancial de la vida social perquè serveix de contrapés a la política, precisament perquè respon a uns mètodes de treball consistents i a una deontologia fora de tota discussió. El compromís de VilaWeb amb el país i la lluita per la independència és innegable però ho és des de l’exercici de la professió periodística al nivell més alt possible. I explicant que el senyor Parish s’inventa tot el que explica VilaWeb no està defensant Ciutadans, sinó que està defensant el periodisme, la veritat, el dret dels nostres lectors a estar ben informats i la necessitat de que la república catalana no copie els defectes de la premsa espanyola i siga, en canvi, un model de qualitat també pel que fa als mitjans.

 

…i unes poques més, encara

Entrevista en vídeo amb l’agència de notícies Ruptly, la nit de la detenció de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a la plaça Sant Jaume.

 

 

 

 

 

 

 

-Entrevista a l’informatiu de la televisió pública de Croàcia HRT. Partal: Najvažnije je ono što će se događati u Europi idućih dana

 -Reportatge a Gorenjski Glas, Eslovènia: Kurdi in Katalonci

Parlant de la independència dels bàltics, en plena Diada

El company Enric Calpena ha dedicat l’edició de la Diada del seu programa a Catalunya Ràdio ‘En guàrdia’ a parlar de les repúbliques bàltiques i el seu procés d’independència i m’ha convidat a participar-hi. Aquesta és la conversa que he mantingut amb ell i amb Josep Maria Solé Sabaté, que participa sempre en l’emissió.

http://www.ccma.cat/audio/embed/973838

Plany per Barcelona (o la història de dues camises)

El dia 17 d’agost era a casa, a Bétera, descansant. Eren les 17.02. Pensava en anar a la coetà del gos quan caiguera la nit i dubtava si portar també els pares a sopar a la fira –l’experiència d’uns dies abans quan vam baixar junts no va ser massa agradable perquè tot estava molt ple i ens van servir amb una lentitud exasperant.

Tenia el mòbil encès i vaig rebre tres whatsapps seguits d’una persona de VilaWeb que era a la Rambla.

-Atenció
-Atemptat a pl. catalunya
-He arribat ara estan arribant tot de cotxes de policia

I un minut després un quart

-Diuen que ha entrat un cotxe atropellant gent. Ara mateix. Estan desallotjant.

Aquell va ser el primer senyal del que tots sabem després que estava passant. Des del primer minut em vaig imaginar que era un atemptat, tenint en compte els antecedents. Així que immediatament vaig pensar en anar a Barcelona. A les sis eixia un euromed, vaig comprar ràpid el bitllet i amb la meua major, que treballa a BTV i es va posar també en marxa només rebre jo el whattsapp, vam fer el camí segurament més difícil que he fet mai en aquell tren.

La redacció de VilaWeb era dispersa. 17 d’agost. Molts de vacances com jo. I ens vam haver de coordinar en un esforç descomunal on tothom hi va posar el millor d’ell mateix. La gent que treballava a la redacció, la que no feia vacances, va haver de coordinar un munt de feines i tots els altres des dels llocs on érem vam fer tant com vam poder i prou més que això. Els mòbils treien fum i el cap anava assumint la gravetat del que passava.

Des d’aleshores pràcticament no he pogut parar. Un parell de moments he baixat a la Rambla a sentir el dol i a plànyer en silenci aquesta ciutat que estime tant. He dormit de forma perillosament descontrolada, ara unes hores ací ara unes hores allà. He escrit, he llegit, he cercat i he conversat amb dotzenes de persones de tots els nivells, intentant entendre com havia passat això que ha passat. He escrit sis editorials. D’un vaig arribar a fer-ne set versions diferents abans de quedar satisfet. El primer, I ara és quan ens hem d’alçar, el vaig començar a escriure en el tren mateix…

La meua vida, com la de tots, va quedar alterada aquell 17 d’agost a les cinc. I avui quan he recuperat una mica la calma i l’ordre he pensat que volia fer allò que estava a punt de fer quan em va arribar el whatsapp: escriure un apunt al bloc.

Volia fer un apunt que es digués ‘història de dues camises’ per narrar un episodi molt bonic que m’acabava de passar. I avui he pensat que escriure’l més o menys com en aquell moment mateix pensava que el volia fer seria una bona medicina, un gest de resistència, una prova més, petita, de que podran destrossar-nos uns dies però no podran amb allò que som.

 

Història de dues camises

Baixe a veure passar les Alfàbegues amb una novetat que em fa sentir-me estrany: la camisa. És una tradició que si mai has estat majoral a partir d’aleshores sempre baixes a les alfàbegues amb la camisa dels majorals del teu any. Aquest any, a més, en fa vint-i-cinc que ho vaig ser i per tant hauria estat l’any vint-i-cinc en eixir amb ella. Però no ho he fet.

No ho he fet per un gest preciós que m’ha arribat al fons del cor. Aquest any Marieta és una de les obreres i tota la gent que gira a l’entorn de l’Aljama s’ha mogut particularment emocionada per aquest obreratge. Marieta és una gran cantaora i una festera singular.

Fa uns mesos l’Aljama ens va demanar a uns quants amics que creàrem unes lletres per a un espectacle seu, partint de cançons populars. A mi em va tocar versionar un bolero i vaig fer, precisament, un bolero de l’alfàbega, que van cantar Marieta mateix i Pep Gimeno Botifarra. Va ser una experiència preciosa, tot i que vaig patir molt per això de fer rimar les coses. (Vídeo ací).

El cas és que l’altra nit els de l’Aljama van decidir fer-li una sorpresa a Marieta i van organitzar una festa tremenda al carrer amb coets, música, cançons i sopar. Fins i tot va vindre el Botifarra, que no se’n perd ni una.

La sorpresa per a mi i pels amics va arribar al final quan ens van obsequiar amb una camisa de les que portaran els cossieters de Marieta amb el prec que la portarem el dia quinze. L’obrera fa una camisa especial per a tota la seua gent, especialment per als encarregats de portar el cossi d’alfàbega, que així van tots vestits amb els mateixos colors.

Evidentment no podia negar-me. De fet ho vaig considerar un gran honor i com a tal vaig complir amb l’encàrrec i vaig lluir per primer vegada en vint-i-cinc anys una camisa diferent. Esperança, com sempre, se’n va adonar i em va fer algunes fotos, una de les quals, on ostensiblement estic demostrant que porte la camisa nova, li he demanat permís per penjar-la ací com a record.

Que l’any vinent tornaré a la de sempre…