Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

800 anys del Rei Jaume

Deixa un comentari

Per a commemorar els 800 anys del naixement del Rei Jaume I no se m’acut un fragment millor del Llibre dels Fets que aquell que narra la seua entrada al meu poble, Bétera i a Bufilla -en aquell temps una alqueria andalusí amb entitat pròpia i veïna.254. E nos estan aqui al Pug tenguem hi la quaresma, e la Regina tench la meyat de la quaresma en Almenara tro a la Pasqua: e nos anam tener la Pasca ab ella. E passada la Pascha ab ella ensemps uenguem nos ne al Pug, e sempre al tercer dia de Paschas uench nos missatge ·I· sarray de Paterna cubertament ab cartes de tota la aljama quens retrien la vila el castell. E uench nosen altre de Betera e de Bufila ques retrien aytambe. E nos dixem los que iriem la, e quant hi seriem que fossen apparaylats de retre los dits castells, e quels obseruariem lur ley e totes les costumes que hauien en temps de sarrains, e quels fariem gran be. E quan uench al quart dia segons que nos hauiem empres ab els fom la be ab cauallers, e la Regina fo ab nos: e exiren a nos tots los sarrains e les sarraines ab gran alegria, e dixem los e quels affranquiriem per ·II· anys per el mal que hauiem pres. E els faeren a Deu gracies de les bones paraules que los hauiem dites, e hobriren nos les portes, e entram dins, e lexam aqui la Regina ab cauallers tro a en bastiment, e puys haguem Betera e Bufila, e puys tornam nos ne al Pug. Hi ha molts blocs que han anunciat la seua intenció de sumar-se a aquesta commemoració posant un fragment del Llibre dels Fets i penjant el Penó. Els procuraré anar llistant ací conforme vaja avançant el dia -i demane disculpes als qui m’estan enviant correus queixant-se que no he posat el seu post: no tinc prou mans i ulls per a donar l’abast…
>Josep Blesa, que aclareix un error meu sobre la torre de la rendició (Gràcies)

Aquesta entrada s'ha publicat en Bétera el 2 de febrer de 2008 per vicent

 1. Però no n’hi ha que pedre de vista que cada centuria té els seus llibres dels fets i encara que no siguen escrits davant notari i que els propi Aragó i Principat de Catalunya estigueren en mans dels andalussins.

 2. He afegit el record a Jaume I també a Trencavèl.

  Per cert, crec que si tots copiem al nostre apunt la llista d’enllaços que fa en Partal amb apunts referits a Jaume I, tot plegat enlairarà al cel els resultats dels cercadors de blocs. Jo ho provo.

 3. M’agradaria fer-te arribar el llibre, per si no ho tens: "Junta de Montes i Senyoriu territorial de Bétera, la seua història, la seua obra (1878-2004)" escrit per Jordi A. Alonso i jo mateix.
   Et prec m’envies al meu correu l’adreça on vols que t`ho envie.
  Reb la meua salutació.

 4. Hola Vicent,
  Aquesta setmana, passava per la Biblioteca Miquel Llongueras de les Corts, i hi havia una taula amb tot de llibres sobre la figura de Jaume I per celebrar els 800 anys del seu neixement. A la primera pàgina del llibre sortia la data del seu neixement. A llegir-ho, ja vaig programar un post per al dia i hora assenyalats i vaig a profitar la campanya de la web per Un Estat Propi.

  Salut!

 5. Jo, que justament vaig iniciar el meu blog el dia 1 de febrer, també vaig fer referència als 800 anys. El fragment no és del Llibre dels Fets, ni he penjat el penó (sóc nova en la comunitat blocaire i no em vaig assabentar a temps de la teua convocatòria), però en vaig parlar pel meu compte i, si no et fa res, m’agradaria molt que m’incloguesses en el teu llistat de blogs que hi han participat.
  Molt agraïda.

  http://noves-flors.blogspot.com/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.