Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

20 de juliol de 2013
0 comentaris

VINALESA (l’HORTA)

Situat a la comarca de l’Horta de València. El seu terme és totalment pla. El 75 per cent del mateix són terres dedicades al cultiu regades per les aigües de la Sèquia de Montcada, en què es produeixen hortalisses i cítrics. La resta del terme es troben situats al nucli urbà i el barranc del Carraixet. Encara que la base de l’economia de la població és l’agricultura, té una gran tradició industrial, ja que a finals del segle XVIII es va establir la fàbrica de filats de seda d’Lapayesse i un cop desapareguda aquesta indústria n’han sorgit altres de filats, teixits, espart i paper i material de construcció. En aquestes últimes dècades Vinalesa ha experimentat un fort progrés demogràfic, gràcies en part al corrent immigratòria procedent majoritàriament de les comarques de l’interior de la província de València i de la Manxa i Extremadura. El poble es troba edificat a l’esquerra del barranc del Carraixet. Actualment té prop de 3.000 habitants. La seva parròquia està dedicada a Sant Honorat, Arquebisbe d’Arlés i pertany a l’Arxiprestat de Santa Bàrbara.
 
El poble de Vilanesa és d’origen romà, la seva etimologia ve de l’àrab Ben Aleza, quan la fundació del Regne de València era una alqueria musulmana. El 27 novembre 1349 va comprar el lloc Castellana, dona de Pere Busquets, que havia estat anteriorment del seu primer marit Bartomeu Matoses, els béns del qual li havien estat confiscats. En 1472 el senyoriu pertanyia al metge Gabriel García, que va aconseguir que la capella que tenia el lloc es desmembrara de Foios i es constituís en parròquia. Tenia llavors 32 cases. En aconseguir-se li va concedir, el 19 juliol 1473, a ell i als seus successors el dret de patró.
 
L’actual temple parroquial, és de construcció moderna, les seves obres van concloure en 1779. Es venera una relíquia de Sant Honorat, titular de la parròquia, que va portar des de Roma don Luis Joan. A més del temple parroquial destaquen en la població, el vell edifici de la fàbrica de Lapayesse, i el lloc on es trobava l’antic palau residencial, que per raons de l’eixample urbà es va enderrocar. Se celebra les festes patronals al gener a Sant Honorat, i el 14 d’octubre de cada any se celebra festa d’acció de gràcies al sant per haver lliurat al poble al segle XVII d’una gran inundació del barranc de Carraixet al seu pas per la població.

PD: Vull recordar ací el nom del capellà en José Camps (ACS), que, nascut a Vinalesa, fou rector de la parròquia del meu poble (Benicolet) i de Quatretonda uns quants anys. La imatge és de http://an.wikipedia.org/wiki/Imachen:Vinalesa._Esgl%C3%A9sia_3.JPG


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.