Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

26 d'agost de 2013
0 comentaris

Una vida articulada, de Josep Maria Espinàs

És el llibre que acabe de llegir. És la segona edició (maig del 2013). Sempre he llegit amb molt de gust els llibres de l’Espinàs, i els articles (si he pogut). Aquest llibre, com ja dia el títol, és un recull dels articles publicats des del 1976 al 2012. I un recull en què ha tret els títols dels articles i ha extret els paràgrafs que ha considerat més interessants. Fa de molt bon llegir i són 497 pàgines de bona literatura. No us puc recomanar res més que us el llegiu. Passareu bones estones com jo ho he fet.

Us deixe un article de l’autor del 10 de febrer del 2009:

UNS ALTRES DITS DE LA MÀ (EL PERIÓDICOo.CAT)

” Després de tants anys d’escriure articles “a mida”, haver de fer un article més curt no és fàcil, per a mi. El cervell està acostumat a plantejar un tema amb un determinat ritme i amb una extensió fixada.

Si he d’escriure menys, avui, perquè el text no quedi com una pasta comprimida potser és millor triar un tema modest. Les agulles d’estendre roba, per exemple.

Des que era nen sóc un enamorat d’aquestes peces, sobretot de les de fusta, que són les clàssiques. El plaer infantil consistia a desmuntar-les, i aleshores es posava en marxa la imaginació. Perquè mitja agulla era –és encara– una petita fusta prima i llarga, amb unes ondulacions al mig. La imaginació es posava en marxa, i allò podia ser un vaixell, un vagó de tren, un cotxe de carreres, i si hi afegíem dues petites ales de cartó era un avió fantàstic.

I aquell tacte una mica raspós, una fusta de poca qualitat però càlida, que es deixava manipular. Encara, avui, de tant en tant estenc alguna peça de roba i em meravella el seu mecanisme tan senzill, tan eficaç. Els lectors joves es quedaran parats, però en cas d’urgència, a l’hora d’un part, es posaven les agulles d’estendre roba en aigua bullent, per desinfectar-les i aplicar-les al cordó umbilical.

Ara hi ha màquines que assequen la roba. Però encara veig, des del meu àtic, com en un terrat apareix de tant en tant una dona, amb un gran cubell ple de roba. Desplega les peces i les va penjant amb uns moviments ràpids i precisos. Aquestes agulles d’estendre són com uns dits de confiança. Ha de fer molt de vent perquè flaquegin.”

Època d’exàmens
06.03.2007 | 8.35
A General
Islàndia, un país a descubrir
24.08.2006 | 12.51
A General
Qualitat i ensenyament (3)
02.10.2006 | 10.05
A General

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.