Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

21 d'agost de 2006
Sense categoria
1 comentari

Un viatge per terres d’Extremadura (i 3)

És el dia 15 d’agost, festivitat de la Mare de Déu de l’Assumpció -en moltes obres pictòriques s’anomena La Dormició-. Hem fet nit a Càceres. I hem d’eixir cap a Baños de Montemayor (Càceres), on romandren les dues darreres nits d’aquest viatge. Baños de Montemayor té un Balneari digne de ser visitat i, com no, d’allotjar-s’hi. Ho férem així. I poguérem gaudir dels beneficis d’aquelles aigües.

Un cop alçats i liquidat el compte a l’hotel de Càceres. Enfilàrem la carretera que ens duria a Plasencia. La ciutat de Plasencia fou un dels millors decobriments d’aquest viatge. Essent una ciutat d’uns 35.000 h té dues catedrals. No és l’única ciutat de l’Estat que en té dues. Ara recorde Àvila, Salamanca, etc. Si la Catedral Nova és digníssima, la que s’anomena Vella o Antigua encara ho és més. El retaule de la Nova és una veritable joia del Barroc del segle XVII. L’autor és Gregorio Fernández (escola castellana). El cor és una altra de les peces dignes de ser admirades. Obra del mestre Rodrigo Aleman, amb 41 sitials al cor alt i 26 al cor baix. La Catedral Antigua no la poguérem visitar el dia de la Mare de Déu d’agost: era festa a Plasencia. Però al dia següent hi tornàrem i, de veritat, valgué la pena. Avui és un Museu Catedralici. I, com a cosa a destacar, és l’única catedral dedicada -que jo sàpia- a l’Anunciació de la Verge Maria, imatge que podem admirar a la façana principal. També poguérem veure el les Muralles, el Palau dels marquesos de Mirabel. I, com a fet a destacar, el Convent de Sant Vicent Ferrer, convertit des de l’any 2000 en Parador de Turisme. Monument que és digne de visitar per la relació que té el seu titular amb els valencians.

Després de fer la visita a la bella ciutat de Plasencia -el seu lema és Ut placeat Deo et hominibus", ens desplaçàrem a la propera vila de Baños de Montemayor. Ens hi instal.làrem. I, com teníem previst, gaudírem del plaer i els beneficis de l’aigua termal. Aqueixa nit sopàrem i dormírem a l’hotel Balneari del poble.Al dia següent, al matí, tornàrem a Plasencia per tal de finalitzar la visita a la ciutat. Un cop acabada, ens dirigírem a la veïna població de Cuacos de Yuste. La finalitat era la visita del Reial Monestir de Sant Jeroni de Yuste i el Palau de l’Emperador Carles I d’Espanya i Vé d’Alemanya. Diàrem al poblet de Garganta La Olla. I, a la vesprada, després d’una poqueta aigua de pluja, férem la visita al Monestir i Palau. Destacaria que a l’Església hi ha una còpia de Tiziano anomenada l’Adoració de la Santíssima Trinitat o La Glòria. Poguérem veure també la Cadira de Lectura o Cadira de Gota. Recordareu que Carles I patí aquesta malaltia.

Després d’aquesta visita passàrem per Hervàs amb la finalitat de veure el Museu de Pérez Comendador. Aquest escultor i pintor nasqué en aquesta vila, però no poguérem admirar les obres perquè el museu romania tancat per ser les festes de la vila. Tornàrem a Baños de Montemayor i hi férem nit.

Al dia següent, 17 d’agost, ja havíem d’abandonar terres extremenyes i endinsar-nos en terres salmantines per tal de poder veure la darrera exposició de la sèrie Las Edades del Hombre. Exposició que fou inaugurada el passat 9 de juny i tancarà les seues portes el proper 8 de desembre. Es troba a la Catedral de Ciudad Rodrigo (Salamanca). I, com a cosa a tenir en compte, l’entrada és gratuïta. Cosa que haig d’indicar per tal que valencianes i valencians ho sapiem perquè ací cada edició de Les Llums de les Imatges ens ha costat uns quants euros de la butxaca a totes i tots els que hem tingut la sort de poder admirar-les.

Un cop finalitzada la visita, emprenguérem camí a casa per les diverses autovies que uneixen aquella part de la península i la nostra terra: gratis total. I encara hi ha gent nostra que no ho veu clar. Que Santa Llúcia els augmente la vista! Ens farà molta falta si volem aconseguir "defenestrar" els PP del govern valencià.

Des del poble xicotet… bona versprada.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Espero que hayas disfrutado del viaje por tierras de Extremadura (y no solo por la gratuidad de las autovías). Veo que has recorrido gran parte de la región ( toda una sorpresa que conocieras Rocamador…).

    Merece la pena volver en primavera, no solo por los cerezos en flor del Valle del Jerte, sino porque las dehesas de encinas también están en todo su esplendor. Te recomiendo que visites los pueblos cercanos a la raya de Portugal (Alburquerque, Olivenza…) y los del sur de Badajoz (Fregenal, Jerez, Zafra, Llerena…) menos conocidos pero igualmente bonitos y por supuesto una noche en el teatro romano de Mérida (eso en verano, claro).

    Ah, por cierto: no sé cómo puedes decir que el portugués y el gallego son la misma lengua. Lo serían hace siglos, pero ahora desde luego no. El vocabulario, las conjugaciones y sobre todo los sonidos son distintos (el portuqués es más complejo. El gallego  es parecidísimo al castellano). En la tele portuguesa llegan a subtitular a los que hablan gallego.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.