Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

6 de novembre de 2014
0 comentaris

Un pas endavant!, d’Albert Sánchez Piñol Escriptor (ASSEMBLEA.CAT GIRONÈS)

S’imaginen que a França, Anglaterra, o a qualsevol democràcia d’alta qualitat, la Fiscalia sol·licités sis anys de presó per escriure una novel·la? És clar que no. No ens ho podem imaginar perquè és inimaginable. Però un cas així encara és possible en un país europeu: Espanya. 

L’autor perseguit es diu Luis Gonzalo Segura del Oro-Pulido i és militar. La novel·la en qüestió es titula Un paso al frente. Un relat coral, amb una suma de personatges que es relacionen en un mateix àmbit: les forces armades espanyoles. I el paisatge que descriu és, simplement, devastador. Gonzalo Segura explica que allò que el va atraure de l’exèrcit van ser els valors tradicionals: l’honor, la rectitud moral, l’agermanament. I en lloc d’això el que hi va trobar va ser corrupció, corrupció i més corrupció. 

Què hi passa exactament, a les casernes? És cert que de vegades transcendeixen casos d’una incompetència insòlita. Com el submarí que no flotava. No fa gaire, l’exèrcit va encarregar un submergible del qual es va descobrir, més aviat tard, que patia un petit defecte: no emergia. O l’adquisició del fastuós tanc Leopard, una meravella tecnològica que, per desgràcia, pesava seixanta tones. Això no seria cap inconvenient, sinó fos perquè en el segle XXI les operacions militars espanyoles es duen a terme a milers de quilòmetres de les seves fronteres, i que per a transportar aquests mastodonts només disposen dels avions A400M, amb una capacitat de càrrega màxima de… quaranta tones. Si vostès sumen el preu del submarí, el del tanc i el de l’avió, la broma puja fins a uns 10.000 milions, costejats fins a l’últim cèntim pel contribuent. 

La primera cosa que Gonzalo Segura va poder constatar de l’exèrcit va ser que la majoria dels comandaments tenien moltíssims fills. El motiu? Quasi tots pertanyien a l’Opus Dei. És a dir, l’exèrcit com la institució espanyola que menys representa la pluralitat sociològica del país, amb una elit ultraconservadora. A partir d’aquí, va començar a fixar-se en certes dades, d’altra banda públiques, però esgarrifoses. Per exemple: avui en dia l’exèrcit més nombrós del planeta és el xinès, amb un total de 2,3 milions de soldats i 190 generals. En contrast amb això, les xifres de l’exèrcit espanyol són una aberració comptable: uns 130.000 soldats… per a 270 generals! Gonzalo Segura ha fet els seus càlculs i reduir aquesta macrocefàlia absurda estalviaria al contribuent uns 2.000 milions a l’any. 

Però en realitat Un paso al frente va més enllà de les xifres. És el retrat d’una corrupció generalitzada, l’esfondrament moral d’una institució amb finalitats benemèrites, un naufragi armat, malgrat l’intent d’alguns personatges aïllats de rescabalar els valors fundacionals de l’oprobi, de la vergonya i l’estafa moral. A la novel·la, els comandants es gasten fons públics per construir-se jacuzzis privats, camps de golf, piscines condicionades, mentre la tropa ha de consumir carn putrefacta, o patir capricis i abusos medievals. I no ascendiran mai. La cúpula controla i reserva totes les promocions per als seus, per a una casta de llinatges familiars i per a quatre arribistes. Com fa dir l’autor a cert personatge, “els favors eren la seva guàrdia pretoriana”.

González Segura diu que entre els militars que han llegit el seu llibre hi ha unanimitat en un punt: que la novel·la es queda molt curta, que l’abast de la corrupció casernària és encara molt pitjor. I tanmateix, en una època en què els corruptes estan en el punt de mira, en què cada dia la premsa destapa un nou cas, saben vostès quants generals han estat portats a judici en els últims 25 anys? Cap ni un. 

Sempre es podria al·legar que Un paso al frente és ficció, com tota novel·la, i

que per tant no té base real. Però aleshores, per què arremet la Fiscalia Militar contra Gonzalo Segura, i a què s’aferra per denunciar-lo? Resposta: a l’epíleg. Un parell de pàgines, en qualsevol cas, absolutament lúcides, benintencionades, un decàleg de propostes de pur sentit comú, i que només pretenen el que no ha fet cap ministre ni de dretes ni d’esquerres: regenerar l’exèrcit. Amb data d’avui, l’expedient contra Gonzalo Segura per “falta molt greu contra la disciplina militar” segueix pendent de tràmit. Depèn del fiscal militar arxivar-lo o prosseguir-lo. Jo, personalment, el que no entenc és per què no li donen una medalla. Però en fi, ja va dir algú que la justícia militar se sembla tant a la justícia com la música militar a la música.

Fins ara el calvari de Gonzalo Segura inclou el procés d’expulsió de les forces armades, l’arrest i una vaga de fam de 22 dies. El que no poden entendre els seus detractors, i vet aquí la seva mesquinesa, és que Gonzalo Segura fa tot això per amor, un valent i genuí amor a l’exèrcit. Durant l’arrest, en règim d’aïllament, només va demanar que li deixessin compatir espais amb els soldats reclosos al mateix edifici. L’oficial al càrrec el va mirar de cap a peus, tot preguntant-li com podia estar segur que no volia “enverinar la ment dels soldadets”. L’estupefacció del comandant és comprensible. Segurament era la primera vegada que parlava amb un individu d’una categoria tan exquisida com raríssima: un patriota espanyol.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.