Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

24 de novembre de 2012
0 comentaris

UN COMPROMÍS IRRENUNCIABLE, pel P. Josep Miquel Bausset (LEVANTE-EMV)

És així com l’apartat IV del Preàmbul de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, defineix l’obligació de la Generalitat Valenciana «en la defensa del patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana i d’una manera especial amb la recuperació del valencià, llengua històrica i pròpia del nostre poble, del qual constitueix la més peculiar senya d’identitat». Amb motiu de la vaga dels farmacèutics, he vist la llista de les farmàcies de guàrdia que la Generalitat ha publicat per informar als ciutadans.

Així com els pobles de les «províncies» de València i d’Alacant estan, majoritàriament ben escrit, no passa el mateix amb els de Castelló: Ahín, Salsadella, San Mateo, Zorita, Adzaneta, Alcora. I per si faltava poc, Vinaros, San Juan de Moro i Cati (els tres pobles sense accent!) I també Almazora, Villanueva de Alcolea, Villafamés, Moncófar, Villavieja, Ares del Maestre!!!
 

La Llei d’Ús i Ensenyament, aprovada el 23 de novembre de 1983, estableix el deure que té la Generalitat — pel que respecta a la nostra llengua— en «protegir la seua recuperació i garantir l’ús normal i oficial». 

I l’article 15, apartat 3 de la Llei diu: «Els municipis que tinguen denominació en les dues llengües de la Comunitat, faran constar el seu nom en ambdues». A part que a la llista de farmàcies no és fa constar el nom de les dues ciutats (a Borriana-Burriana, només posen BUrriana) el més escandalós és que la Generalitat, que té el deure de protegir la llengua, menysprea el nom valencià oficial i posa només el castellà!!! Tot i que en aquests pobles, el nom oficial és en valencià!
 

Quina poca sensibilitat hi ha a la Generalitat —des del Cap i Casal, evidentment!! — quan en fer unes llistes de farmàcies de guàrdia, la Conselleria no compleix la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià!! Si els qui haurien de donar exemple, no ho fan, com ens volen fer creure que les lleis estan per a ser complides? Cal dir que, a més, la nota està redactada només en castellà!! Així es defenén la nostra llengua, Sr. José E. Clérigues Belloch, «Director General de Farmacia y Productos Sanitarios»?
 
Per altra part, la Generalitat ha proposat als farmacèutics anar pagant-los allò que els deu amb una quantitat fixa cada mes i la restant «se deslizará como remanente al ejercicio de 2014». Aquesta proposta tindria credibilitat, si el president Fabra i els consellers cobraren també així! Des de quan no han cobrat els sous el president i els consellers? O bé cobren cada mes el seu sou?
 
El conseller Vela deia a la presidenta del Col·legi de Farmacèutics de València: «El Consell no paga porque no puede». Això ens ho creuríem també, si el president Fabra i els consellers, estigueren des del maig sense cobrar! Com estan sense cobrar els farmacèutics, els llauradors —als quals, segons la Unió, deuen 120 milions— o els malalts dependents.
 
I mentre, el president Fabra demana paciència!! No en tenen prou els farmacèutics, els mestres, els xiquets sense beques de menjador, els pensionistes, els llauradors, els qui no tenen treball? Josep Miquel Bausset

PD: El subratllat l’he fet jo. Bona vesprada. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.