Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

8 de maig de 2013
2 comentaris

TV3 i el País Valencià, article del P. Josep Miquel Bausset OSB, aparegut ahir a LEVANTE-EMV

TV3 i el País Valencià

 

 

Després de més de dos anys sense arribar TV3 al País Valencià, “sembla” que aviat podrem tindre-la de nou. Això sí, amb unes condicions que imposa la Generalitat Valenciana! Per això s’ha firmat un conveni entre els presidents, Alberto Fabra i Artur Mas, on el Govern català es compromet a “respetar las señas de identidad que aparecen detalladas en el Estatut”, perquè així la Generalitat Valenciana, en un món globalitzat, ens faça la “gràcia” que TV3 puga arribar a la nostra terra!!  

La sentència del Tribunal Suprem ha confirmat que la Generalitat Valenciana no tenia autoritat per a sancionar ACPV i per això, ha anul·lat una resolució del Govern Valencià, per la qual multava ACPV. El que em sorprèn és que a la vista de la resolució del Suprem, ara, el Sr. Fabra encara pose condicions!  

La sentència del Suprem diu: “La difusión de aquellas emisiones televisivas más allá de los límites territoriales de la Comunidad Autónoma de Catalunya, era i es sin duda lícita”. ¿Com és que ara, el Govern Valencià s’atreveix a posar condicions, després de l’agressió del Sr. Camps a ACPV? És com si el qui ha furtat una cartera, posara condicions per a tornar-la al seu amo!

La Generalitat Valenciana demana que TV3 no utilitze l’expressió País Valencià i que respecte “las señas de identidad”. Però si el terme País Valencià és present al Preàmbul de l’Estatut, ¿no forma part de “las señas de identidad”? La Generalitat anul·larà també eixe Preàmbul?

Si la Generalitat Valenciana demana que TV3 respecte “las señas de identidad que aparecen detalladas en el Estatut”, crec que la mateixa Generalitat hauria de començar també per respectar eixes “señas de identidad”. El capítol 6 de l’Estatut diu que la Generalitat “garantirà l’ús normal de les dos llengües” i també, que “s’atorgarà especial protecció i respecte a la recuperació del valencià”. La Generalitat està complint això que manà l’Estatut? Quants xiquets no poden estudiar en valencià, perquè la Generalitat no els ho permet? Quantes vegades parla en valencià el president Fabra o les alcaldesses de València o d’Alacant?

Em sorprèn que la Generalitat Valenciana demane a uns altres respecte a “las señas de identidad”, quan els qui ens governen són els primers en no respectar la nostra llengua!

Per altra part, els qui volem vore TV3, només volem vore TV3!! No obliguem ningú a vore-la!! Pel contrari, els qui no volen vore TV3, ni la volen vore, ni deixen que la vegem els qui sí que la volen vore! Sembla que hi ha una diferència en la qualitat democràtica, entre els qui només volem vore TV3 i els qui no volen que la vejam!

Si TV3 ha de respectar “las señas de identidad”, Canal 9 parlarà en els seus informatius de la Nació Catalana, tal i com el Parlament de Catalunya ha definit la terra que està més amunt del riu Sènia? Respectarà Canal 9 la llengua que parlen els catalans, o posaran subtítols en valencià? Serà graciós que ho facen, per vore així les “grans” diferències entre català i valencià!

Com deia el Sr. Manuel S. Jardí en aquestes mateixes pàgines, ens estan enganyant. A més, per què ens hem d’esperar ara a un múltiplex, si tenim els repetidors d’ACPV que vam pagar els anys 80?

Per això, cal una mobilització de la societat civil per defendre la llibertat de poder vore TV3! Una llibertat que tant el Sr. Lerma, com els Srs. Barrionuevo, Montilla, Camps o Fabra, no han ajudat gens a mantindre! 

La pregunta que em faig (tot i que ja em sé la resposta) és, ¿per què compliquen i posen tantes barreres a una cosa tan senzilla com és la llibertat d’expressió i el respecte a la llengua?

I entre País Valencià i “la imbecil·litat de Comunidad Valenciana” frase d’’Emilio Attard (pare d’aquesta denominació) com ens ha recordat Víctor Maceda, és ben clara la meua opció!!! 

PD: Les il.lustracions pertanyen al que diuen cada una. 

Un matí del mes de gener de 2007
11.01.2007 | 5.28
A General
DADES, DADES I DADES
04.01.2007 | 12.32
A General

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.