Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

15 de febrer de 2013
0 comentaris

TOUS (Canal de Navarrés)

Aquest municipi es trobava fins fa uns anys enclavat a la comarca de la Canal de Navarrés, que en els anys 1971-1972 va ser desplaçat a la seua actual ubicació, al quedar l’antic poble inundat per les aigües de l’embassament del mateix Tous.
 
El relleu de l’antic Tous està configurat per la vall del riu Xúquer, que després del seu últim tram per la serra Martés, en què corre molt encaixonat, excavant fortes goles, dóna pas a l’horta de la Ribera Alta. A mesura que baixa cap a la part meridional, el terreny perd en altitud, però no deixa de ser trencat, formant els turons de la Neu, de la Llum, Alterones, Castellet, Palmerar i la lloma dels Coixos. A més del riu Escalona, ??són afluents del riu Xúquer nombrosos barrancs. L’agricultura en general és de secà, on es cultiven garrofers, ametllers, oliveres, cereals i vinyes. Hi ha unes poques hectàrees dedicades al cultiu dels cítrics, hortalisses i dacsa. Amb la construcció del pantà de Tous, al costat del turó de la Talaia, va augmentar la mà d’obra, experimentant un creixementde població. En inaugurar-se aquest, la població es va ubicar en terreny que pertanyia al municipi d’Alzira, on s’ha construït un poblat amb edificis, carrers i serveis
moderns. Igualment s’ha construït un temple parroquial de línies funcionals. Actualment té uns 1.000 habitants. La parròquia té per titular a Sant Miquel Arcàngel i pertany al Arxiprestat dels “Sants Bernat, Maria i Gràcia”.
 
El terme de Tous va estar habitat en l’Edat del Bronze i en l’època ibèrica,
com ho indiquen els vestigis arqueològics trobats. Dels temps de la romanització s’han trobat àmfores i monedes de l’ època imperial. El rei Jaume I anomena aquest poble dues vegades en la seua Crònica. El seu castell va ser l’últim a sotmetre després de la derrota del cabdill moro Al-Azraq. El rei, el 24 de setembre de 1257, va imposar als moros d’aquesta vila un impost. El rei Pere el Cerimoniós, el 7 de setembre de 1339, va donar el castell i la vila a un tal Peroto, després van tenir la jurisdicció Joan Pérez Zapara i Alfons de Montagut. Últimament va tenir el senyoriu el duc d’Almodóvar.
 
La cristiandat de Tous és antiquíssima. El temple parroquial es va construir al segle XVIII, amb claustre, creuer i cúpula sense llanterna. En 1535 tenia dos annexos Terrabona i Misere d’Escalona, ??avui dia desapareguts.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.