Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

9 d'abril de 2009
3 comentaris

TOT EL QUE ET DESITGE

Avui celebrem Sant Hug i Santa Casilda. Fa tres-cents anys que Felip III decideix l’expulsió dels moriscos dels seus territoris. I pel que fa a les celebracions de Dijous Sant, destaquem la Processó del Silenci a Ontinyent (tenim previst assistir-hi), l’Ofici de Tenebres a Albaida i, com a tradició popular, hui és el dia en què s’ensenyen les pràctiques de medir, llevar les berrugues i altres beneficis secrets. I a més a més, és la Pasqua Jueva.

M’he trobat aquest text de Víctor Hugo (1802-1885) que em permet versionar a la nostra llengua.

Et desitge primer que estimes i que, estimant, també sigues estimat. I que, de no ser així, siga breu l’oblidar i que, després d’oblidar, no guardes rancors. Desitge que no siga així però que si és així, sàpies ser sense desesperar.


Et desitge també que tingues amics i que, inclús dolents i inconseqüents, siguen valents i fidels i que almenys n’hi haja un en qui confiar sense dubtar.

I perquè la vida és així, et desitge també que tingues enemics. Ni molts ni pocs, en la mesura exacta, per tal que algunes vegades et qüestiones les teues pròpies certeses.  I que entre ells n’hi haja almenys un que siga just, perquè no en sentes massa segur.

Et desitge a més que sigues útil però no insustituïble. I que en els moments dolents, quan no et quede res més, aqueixa utilitat siga suficient per tal de mantenir-te en peu.

Igualment, et desitge que sigues tolerant, no amb els qui s’equivoquen poc, perquè això és fàcil, sinó amb els qui s’equivoquen molt i irremeiablement, i que fent bon ús d’aqueixa tolerància servesques d’exemple als altres.

Et desitge qu essent jove no madures massa de pressa, i que ja madur no insistesques a rejovenir, i que essent vell no et dediques a desesperar-te. Ja que cada edat té el seu plaer i el seu dolor i cal deixar que fluesquen entre nostaltres.

Et desitge de pas que sigues trist. No tot l’any, sinó a penes un dia. Però que en aqueix dia, descobresques que el riure diari és bo, que el riure habitual és insuls i el riure constant és malsà.

Et desitge que descobresques amb la màxima urgència, per damunt i a pesar de tot, que existeixen i que t’envolten éssers oprimits tractats amb injustícia i persones infelices.

Et desitge que acarones un gos, alimentes un ocell o escotes una cadernera llençar triomfant el seu cant matinal, perquè d’aqueixa manera et sentiràs bé per res.

Desitge també que plantes una llavor per minúscula que siga i l’acompanyes en el seu creixement, per tal que descobresques de quantes vides està fet un arbre.

Et desitge finalment que si ets home tingues una bona dona; i si ets dona un bon home, demà i al dia següent; i que quan estigueu exhaustos i somrients parleu sobre amor per tal de recomençar.

Si totes aquestes coses arribaren a passar, no tinc res  més que desitjar-te. 

PD: He deixat el paràgraf següent (Et desitge finalment que si ets home tingues una bona dona; i si ets dona un bon home, demà i al dia següent; i que quan estigueu exhaustos i somrients parleu sobre amor per tal de recomençar) tal i com l’escrigué Víctor Hugo per fidelitat al text. Considere que ha de ser reescrit més o menys de la manera següent: ET DESIGTE QUE SI ETS HOME O DONA TINGUES UN HOME O DONA, DEMÀ I AL DIA SEGÜENT…


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

 1.    Ostres! Se’ns
  posat la pell de gallina llegint-lo, i el final, amb la postdata el subscrivim
  plenament.  És un text
  magnífic i pensem
  copiar-lo (amb el teu permís i citant les fonts) per penjar-lo als Amics del
  Corral de Rafel, associació que estem constituint a l’Alcúdia.

   

     Enhorabona i… gràcies pel text, i…
  quina enveja!… Poder traduir així del francés!

  ÉS EL COMENTARI QUE M’HA DEIXAT:

  Enhorabona i… gràcies!

  anmonbar| Adreça
  electrònica
   | esborrar | 
  dijous, 9 d’abril de 2009 | 15:01h

    

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.