Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

18 d'agost de 2012
0 comentaris

SUMACÀRCER

     Situat en la comarca de la Ribera Alta, al costat dret del riu Xúquer. El terme és bastant accidentat per arribar-li els contraforts del massís del Caroig, després d’haver sobrepassat la canal de Navarrés. Solament un terç del total del seu terme està dedicat al conreu, la meitat del mateix està dedicat al regadiu, i s’alimenta de les aigües del Xúquer, s’hi conreen cítrics, hortalisses i dacsa. El l’altra mitat de secà es produeixen oliveres, vinya i fruiters. En la zona forestal es troben pinedes i mont baix. La base de l’economia és l’agricultura, la indústria a penes es troba desenvolupada. A començament del segle XX tenia un miler d’habitants, paulatinament fou creixent i arribà a tindre el 1970 uns 1.700h, posteriorment ha experimenat un descens, actualment està en uns 1.300h. La parròquia està dedicada a Sant Antoni Abat i Sant Nicolau de Bari i pertany a l’arxiprestat dels Sants Bernat, Maria i Gràcia.

     El terme de Sumacàrcer, per les restes arqueològiques trobades, estigué habitat en l’Edat de Bronze i en l’època Romana. En el Llibre del Repartiment consta com una alqueria, situada en la Xarquia d’Alzira, de la qual el reu Jaume I, el 22 de maig de 1248, dona cases i terres a Andreu d’Aliola. El 18 de gener de 1294 es concedí com a feu a Tomàs de Próixita, i la facultat de construir un castell el 1308, probablement el mateix que avui dia existeix amb el nom de Penya-roja. Passà després a altres famílies: Cervató, Muñoz i Quintaval. El 1524 tenia el senyoriu Lluís Crespí de Valldaura, comte de Sumacàrcer. Es conserva el seu palau i el sepulcre familiar en la Capella del Santíssim Crist de la parròquia.

     En un principi, pel que fa a l’eclesiàstic, pertanyé a la parròquia d’Alcàntara del Xúquer, s’incorporà a Càrcer el 1507. El 7 de maig de 1535 s’erigí en rectoria de moriscos. En una artística capella, es venera una imatge del Santíssim Crist, a la qual se li professa gran devoció a tota la Ribera. Se celebren festes el 6 i 7 d’agost, i del 25 al 27 de setembre, amb una gran peregrinació. Sobre l’origen d’aquest imatge hi ha una interessant llegenda que tingué lloc a mitjan segle XV.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.