Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

26 de juliol de 2012
0 comentaris

SUECA

     Municipi situat en la comarca de la Ribera Baixa, el seu terme és un dels de major extensió de la Ribera. El seu relleu és totalment pla, forma una gran planura, que en ser en el seu origen un terreny pantanós, la major part està dedicat a l’arròs, que li dóna a Sueca un caràcter peculiar, i el que siga la capital comercial de l’arròs. Encara que Sueca és pricipalment agrícola, tanmateix en aquestes darreres dècades s’hi han establert en el seu terme diverses indústries que l’han ajudat al seu desenvolupament econòmic. Actualment té prop de 30.000h.

     Els àrabs l’anomenaren zueyca, que significa mercat, i això és el que va ser en els seus orígens, un mercat entre l’Albufera i Cullera. El 1157 Ramon Berenguer IV prometé concedir Sueca a l’Orde militar de Sant Joan de l’Hospital quan fóra conquerida als musulmans. El 24 de febrer de 1244, Pere de Queralt, comendador de l’esmentat Orde concedí cartes de població a 16 repobladors criastians, procedents dels Camp de Tarragona. Extingit l’Orde militar, fou traspassat el seu senyoriu, el 21 de setembre de 1319, a l’Orde de Montesa. El 13 de gener de 1802 aconseguí els drets de’aquest Maestrat, Manuel Godoy, amb el títol de Duc de Sueca. El 17 de gener de 1899 per reial decret se li concedí el títol de ciutat.

     La cristiandat de Sueca es remunta a la fundació del Regne, sempre estigué habitada per cristians vells. L’actual edifici de la parròquia matriu, dedicada a Sant Pere Apòstol, es començà a edificar sobre el solar d’una anterior església, l’abril de 1695. És de proporcions notables, d’una nau, amb un gran retaule de fusta tallada i capelles laterals. El 16 d’agost de 1615 es col.locà la primera pedra de l’església on es venera la patrona, la Mare de Déu de Sales, sobra la que hi ha una poètica llegenda. Davant el creixement de la població el 29 de desembre de 1953, fou erigida en parròquia, juntament amb la Mare de Déu de Fàtima, la Miraculosa i la Mare de Déu del Carme. Sueca té uns 7 km de platja on sorgiren els poblats del Perelló, les Palmeres, el Mareny de Barraquetes, el Mareny de Vilches i el Mareny de Sant Llorenç, habitats per pescadors i agricultors, que s’han transformat en zones residencials de’estiueig. El 1953 al Perelló es creà la parròquia de Sant Pasqual Baylon, i el 1959 la de la Mare de Déu del Rosari al Mareny de Barraquetes.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.