Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

9 de setembre de 2016
0 comentaris

SOM-HI TOTS! per mons. xavier novell, bisbe de solsona (facilitat per un bon amic)

En aquesta Diada, les dues principals associacions civils independentistes convoquen de nou una gran manifestació de suport al full de ruta per a assolir la independència. Milers de ciutadans d’aquesta diòcesi participaran especialment a les manifestacions de Berga i de Lleida.

Fa un any, en les eleccions al Parlament convocades per a dur a terme el referèndum d’autodeterminació que el Tribunal Constitucional va prohibir, fou escollida una majoria parlamentària independentista. Junts pel Sí i la CUP pactaren un full de ruta cap a la independència i l’inauguraren amb una decisió solemne del Parlament.

Aquest camí cap a la república catalana té una primera fase, que sembla que culminarà la propera tardor, que consisteix a: preparar i aprovar les lleis del procés constituent, de la seguretat social i de la hisenda pública; equipar l’administració de la Generalitat amb les estructures d’un Estat i promoure un procés de participació ciutadana en l’elaboració de la futura Constitució.

Us explico tot això per a demanar-vos, tant si sou partidaris com contraris a la independència, que us interesseu per aquest darrer punt: pel procés de participació ciutadana en l’elaboració de la nova Constitució.

El Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya, llevat d’una crisi definitiva de l’acord parlamentari vigent, tiraran endavant el full de ruta que vertebra la legislatura. La independència arribarà si el 51% dels vots del referèndum sobre la Constitució són favorables. Aquesta norma fonamental, un cop aprovada, ho serà de tots i, per tant, convé que aplegui els mínims de convivència comuns i drets individuals i col·lectius majoritaris per a la ciutadania.

Aquesta Constitució pot definir un Estat que defensi els drets i les oportunitats de tots els ciutadans, especialment dels més vulnerables, o apostar per un sistema que fomenti les desigualtats. Aquesta norma fonamental pot ser respectuosa amb el fet religiós i amb la tradició cristiana de Catalunya o bé lesionar la llibertat religiosa i la presència pública i social de l’Església catòlica. Aquesta Constitució pot respectar i garantir el dret dels pares a l’educació religiosa i moral dels seus fills o limitar-lo,  especialment en l’àmbit escolar. Aquest document marc pot respectar el dret fonamental a la vida des de la seva concepció fins a la seva mort natural o bé emparar uns “drets” individuals que hi atempten. Aquesta Constitució pot respectar la identitat sexual natural de cada persona o, influïda per la ideologia de gènere, consagrar legalment la lliure i reversible decisió de cada individu sobre el propi gènere.

Els catòlics no podem pensar que el procés participatiu a partir del qual el Parlament de Catalunya elaborarà la Constitució no va amb nosaltres. Som un col·lectiu rellevant, amb una comprensió de la persona, de la societat i del bé comú important i necessària perquè la futura Constitució sigui el marc de convivència de tots.

Som-hi, doncs! Animo tots els fidels laics que participeu activament en aquest procés i estudieu la doctrina social de l’Església perquè les vostres aportacions siguin coherents amb la fe que professem.

  • Glossa de l’11 de setembre.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.