Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

13 de maig de 2012
0 comentaris

SIMAT DE LA VALLDIGNA

     Situat en la vall anomenada de la Valldigna, en els orígens del riu Vaca. El seu terme és molt accidentat, llinda en la part meridional amb la muntanya del Montdúver. Col.lindant amb el terme de Barx té grans altituds: el Puntal, amb 752 metres, Penyalba, amb 773; i les Mallaetes, amb 632, en el vessant de les quals naix la Font del Cirer. En la part nord-oest descendeix notable el terreny muntanyós i dóna lloc a la vall de la Valldigna, regada pel riu Vaca i el barranc del Malet. L’exhuberància del terreny de l’esmentada vall poblada per diversos pobles presenta una bellesa singular. El terreny conreat comprén un poc més del 20% del terme. Un poc més de l’esmentat terreny està dedicat al regadiu, on es produeixen cítrics i arbres afins; en el secà es troben oliveres, ametllers i garroferes.

     L’economia de la població està basada fonamentalment en l’agricultura, encara que darrerament s’han establert algunes indústries. Durant el segle XX cresqué notablement la població de Simat, però des de fa uns cinquanta anys es troba estancada. El poble de Simat està situat al costat del Monestir Cistercenc de la Valldigna. Actualment té uns 3.500 habitants. La seua parròquia té per titular l’Arcàngel Sant Miquel i pertany a l’arxiprestat de Sant Francesc de Borja.

     En temps dels musulmans fou una alqueria, anomenada possiblement HYEGEBAZORA, que el rei Jaume I donà a Nunyo i Pere d’Azllor i quaranta famílies de Montpeller. El rei Jaume II el Just reunificà les seues terres, i edificà el monestir de Santa Maria de la Valldigna, al costat d’aquest poble, i li concedí el senyoriu a l’Orde del Císter. La història de Simat va parella a la de l’esmentat monestir. Amb l’abolició dels senyorius el 1814 Simat començà a gaudir d’autonomia municipal.

     Estigué sempre habitat per cristians vells. Depengué en un principi del Ràfol, avui dia despoblat. El 1543, igual que els restants pobles de la Valldigna, s’erigí en rectoria de moriscos, depenia de l’abat del monestir, que nomenava un monjo com a vicari de  la cura de les ànimes. El seu temple parroquial és d’orde compost, amb ornamentació xurrigueresca, en què es feren notables millores el 1917. Adosat al mateix edifici de l’antic monestir està la Capella de la Mare de Déu de Gràvia, a qui se li professa gran devoció.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.