Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

10 de maig de 2012
0 comentaris

SILLA

     Situat a la comarca de l’Horta de València, en un sector meridional, i prop del llac de l’Albufera. El terme és totalmen t pla i es troba a un nivell inferior als 20 metres d’altitud sobre el nivell del mar, tret dels terrenys col.lindants amb Picassent. que a penes superen els 30 metres. El 10% del terme està ocupat per les edificacionms del poble, polígons industrials i vies de comunicació, el 90% que resta està dedicat al conreu, en la seua majoria regadiu. L’arròs ocupà durant molt de temps gran part del terreny conreat, avui dia a més es conreen cítrics, hortalisses, dacsa, etc. En aquestes darreres dècades ha sorgit una forta industrialització amb més de 500 indústries. La instal.lació de la Ford al veí poble d’Almussafes, va representar el desenvolupament i increment d’indústries subsidiàries radicades a Silla. La població ha sentit un fort corrent migratori, procedent de la Manxa i d’Andalusia, i d’algunes comarques de l’interior de l’anomenada província de València. Això ha suposat un fort increment de població. Actualment té prop de 20.000 habitants. El casc urbà s’ha desenvolupat al voltant del primitiu castell musulmà, la torre del qual actualment encara existeix.

     Era un indret morisc que el rei Jaume I, el 15 de gener de 1233, donà a l’Orde Militar de Sant Joan de L’Hospital. Es donà per tal de repoblar-lo a Pere Torrent i setanta-dos cristians vells, segons la carta de repoblació atorgada pel rei el 25 de novembre de 1248. En extingir-se l’Orde de Sant Joan de l’Hospital el 1314, passà a dependre de l’Encomana de Montesa.

     La cristiandat de Silla es remunta als temps de la fundació del regne de València. L’actual temple parroquial, dedicat a la Mare de Déu dels Àngels, es començà a construir el 1764 la primera pedra del qual es col.locà el 10 de novembre de l’esmentat any. La seua planta és de creu llatina, d’orde corinti. L’altar major és de molt bon estil del Renaixement. En una capella del temple parroquial es venera la imatge del Crist de Silla. En la seua festa, el 6 d’agost, té lloc la cerimònia de la carxofa, en què al final de la procesó s’obri i un xiquet vestit d’àngel canta una nadala que és escoltada amb gran devoció per tots els assistents. L’increment de població ha motivat que el 15 de juny de 1972, es creara la parròquia de Sant Roc, i 6 anys després, el 26 de maig de 1978, la de Sant Josep Obrer. 

     PD: La imatge és del Crist de la Parròquia de Sant Roc. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.