Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

17 de febrer de 2013
0 comentaris

SAÓ, ANY XXXVI, NÚM. 378, GENER 2013

Us duc El número de gener d’enguany de la revista SAÓ. Pel que fa a les seccions habituals, destaque:

 • Hi ha una eixida a la crisi, de Josep Ma Jordán Galduf,
 • Teatre historicista, de Vicent Josep Escartí,
 • Missió, nova evangelització o preevangelització?, de Josep A. Comes,
 • I el 12 d’octubre, a dilluns?, de Josep Miquel Bausset,
 • S’acaba l’any…, de Rosa Serrano i
 • una entrevista a Xelo Miralles, conduïda per Teresa Ciges.

Pel que fa al Quadern Central duu per títol: LES SICAV: GUANYS DE LA BANCA, PARADISOS FISCALS, amb textos de José Manuel Roig, Ma Àngeles Pons, una entrevista a Íñigo de Barrón, Manuel Illueca i Jordi Palafox.

I pel que fa finalment a les seccions més culturals, destaque:

 • I va la sexta!… moció de censura, de Lluís Ronda,
 • Les oliveres mil.lenàries, patrimoni natural del territori Sènia, de Josep Manuel San Abdón,
 • Alberto Fabra soterra l'”era Camps”, de Salvador Enguix,
 • L’Església també retalla, de Vicenç M. Rosselló, 
 • Ombres en la nit, d’Amàlia Garrigós,
 • Mi Humor de bagatge cultural, de Vicent Xavier Contrí,
 • Andrés Rábago i “els altres”, de Clara-Iris Ramos,
 • Un món sense WhatsApp?, de Gonçal López-Pampló i
 • El llibre resuscitat, de Manel Rodríguez-Castelló.
Us deixe l’article del P. Josep Miquel Bausset:

 I el 12 d’octubre, a dilluns?

 

Ja sé que no el tocaran del calendari! Segur que el 12 d’octubre sempre serà el dia12! Ni el 13 ni l’11, ni el dilluns següent al 12!! Canviar la seua festa seria un atemptat a les essències i als fonaments de la “Madre Patria”! Però canviar del calendari el Dia Nacional dels valencians, això està fet!

Poquet a poquet ens estan llevant els signes d’identitat del nostre País, per fer-nos oblidar les nostres arrels. I això que tant el president Fabra com el conseller Castellano, s’omplin la boca parlant de “las señas de identidad” i de que “a valencianos no nos gana nadie”! Però al mateix temps aproven un decret de plurilingüisme, que introdueix l’anglès com a llengua vehicular i redueix les hores en valencià!

Eliminant el programa d’immersió lingüística i amb el canvi de data del 9 d’Octubre, volen esborrar allò que som. I ja se sap: a força de perdre la memòria i de marginar la nostra llengua el nostre poble quedarà difuminat i amb un encefalograma històric i cultural pla! I d’això es tracta!  La tàctica està ben calculada! Que el nostre poble vaja deixant de recordar els fets històrics i les gestes més importants que ens han fet valencians i que la llengua quede arraconada, com volien fer al col·legi Sant Cristòfor de Picassent! Així, poquet a poquet, sense referències, sense llengua i sense res a celebrar, el nostre poble entrarà en un alzhèimer cultural, oblidant qui som i d’on venim!

El Sr. Alberto Fabra celebra el seu sant el dilluns següent al 15 de novembre? Sí, ja sé que em dirà que ell, ni que siga el seu sant, treballarà. I que passar el 9 d’Octubre a dilluns és per una qüestió d’estalvi, per culpa dels ponts. I  a pagar-ho el 9 d’Octubre! No el 12 d’octubre! Però si l’excusa per passar les festes al dilluns següent era per no afavorir ponts, ara, per al 2013 i per més paradoxal que siga, a més del dia de Sant Josep que serà festa, també ho serà el dilluns 18!! Algú entén tanta incoherència?

De Sant Josep, amb raó, se n’ha parlat molt, començant pel món de les falles. El mes de setembre, en una assemblea multitudinària, els presidents de les comissions rebutjaren el canvi de data de Sant Josep per 288 vots a 30.

Però i el 9 d’Octubre? No ens diu res eixa data? No hem de poder celebrar el nostre dia nacional? O és que l’hem d’anar canviant cada any?

I és que el 9 d’Octubre té un especial significat pels valencians, perquè ens recorda el nostre origen i el naixement com a poble, quan el bon rei Jaume I va incorporar la nostra terra a la civilització cristiana i occidental. I, no cal dir: quan ens va portar la llengua que parlem. És per això que volen esborrar el 9 d’Octubre?

Pel contrari, quin sentit té el 12 d’octubre per a nosaltres? Cap ni un!

El president Fabra deia que “no es prioritario retirar los honores a Franco”, a propòsit del títol que tenia d’alcalde honorari de València, i que l’Ajuntament del Cap i Casal li ha retirat, obligat, això sí, per una decisió judicial. No per voluntat de l’alcaldessa, ni dels regidors del PP! La virreina de Rajoy, la Sra.Paula Sánchez de León, declarava que “respeto la sentància”. Però què poc respectaven les sentències de Suprem que avalaven la unitat de la  Llengua!!

Traure el títol d’alcalde a Franco, “no es prioritario”. Sí que ho és, pel contrari, traure la data del nostre naixement com a país! I també arraconar la nostra llengua.

Com deia recentment el P. Abat Josep Mª Soler, “aquests darrers anys hem hagut d’anar constatant les dificultats que la nostra llengua i la nostra cultura van trobant d’una manera creixent”. Per això, l’Abat Josep Mª ens alertava sobre “la situació de la llengua en alguns territoris del nostre àmbit lingüístic i les barreres posades als mitjans de comunicació audiovisuals que emeten des de Catalunya”.

Canviar el 9 d’Octubre i marginar el valencià a l’escola, té una lògica per als nostres governants: intentar esborrar tot allò que ens recorde el nostre origen com a poble lliure. Espere que, finalment predomine entre els valencians el trellat i el sentit de memòria històrica. I espere que els partits polítics de l’oposició, els sindicats i la societat civil, amb la Universitat, ACPV i Escola Valenciana i el món de la cultura, puguen defendre la nostra llengua i el 9 d’Octubre com a data inamovible. Com a Dia Nacional del País Valencià. Caldrà recordar que, com deia Martin Luther King, “No ens pujaran al damunt si no ens dobleguem”?

Per cert, ¿com és que l’AVL i el CVC no han dit res en relació al canvi de data del 9 d’Octubre?

               

     

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.