Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

1 d'abril de 2010
0 comentaris

SAÓ, ANY XXXIII, Monogràfic 43, Desembre 2009

Normalment no solc dur a aquest espai els monosgràfics de la revista SAÓ. Aquest del mes de desembre passat, dedicat als textos litúrgics en valencià, trobe que no pot passar sense tenir el seu apunt en aquest bloc.

Aquest monogràfic va precedit d’un pròleg del bisbe auxiliar emèrit de València, Rafael Sanus, del qual vull destacar uns mots solament: “En l’homilia que, per la molta amabilitat del Sr. Arquebisbe, vaig prouniciar en l’enterrament del meu amic Antonio Sanchis, (…), vaig dir que estava convençut que el Sr Arquebisbe solucionaria prompte este problema perquè volia fer-ho i tenia autoritat per a fer-ho.” Esperem que les paraules de Rafael Sanus no siguen desoïdes per qui ho ha d’enllestir.

El monogràfic consta de dues parts:

I Part: La tradició litúrgica valentina. En aquesta part són Antoni López Quiles, prevere i professor de la Universitat de València qui escriu sobre “La celebració i vivència en valencià. La tradició litúrgica valenciana”, Joan M. Furió, professor de la Universitat “Sant Vicent Màrtir” de València sobre “Traduir i llegir l’Evangeli en l’edat mitjana”, Xavier Serra Estellés, professor de la Facultat de Teologia “Sant Vicent Ferrer” de València sobre “La Consueta de la Catedral de València de 1.527”, Alfons Vila Moreno, catedràtic d’IES, soci de Lo Rat Penat, i membre de l’AVL, sobre “Esforços de postguerra”, i del malaguanyat Cristòfor Aguado, professor de valencià i escriptor, de qui recuperen l’article “La increïble i destrellatada història dels textos litúrgics valencians” (publicat en 1984).


II Part: Mirant el futur. En aquesta segona part destaque els escrits de Vicent Garcia Perales, professor de la Universitat CEU-Cardenal Herrera i Joan Garcia Perales, psicòleg, sobre “Situació actual dfel valencià a la litúrgia de les diòcesis valentines”, d’Antoni Ferrando Francés, catedràtic de la Universitat de València, membre de l’AVL i paisà de qui us escriu, sobre “El treball de l’AVL en favor de la presència del valencià en l’Església”, d’August Monzón i Arazo, prevere i professor de la Universitat de València sobre “La Carta dels preveres valencians a l’arquebisbe i el futur dels textos litúrgics”, i finalment, Emili J. Marín, exdirector de la revista a partir d’enguany, entrevista a Pere Maria Orts, president de la Comissió dels Textos Religiosos de l’AVL. 


Com podeu apreciar per les col.laboracions del número és un exemplar que cal llegir i conservar. I acabe amb un fragment de l’escrit d’August Monzón: “I, si anem a les xifres: és que té més dret el poble nambya, al Zaire, amb 20.000 catòlics sobre una població de 120.000 habitants, a tindre el seu propi Missal aprovat -confeccionat pel nostre compatriota Alexandre Alapont- que el poble valencià amb vora tres milions de catòlics que parlen i/o entenen la llengua pròpia?” (Pag. 58) 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.