Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

7 de juliol de 2013
0 comentaris

SANTS JOANS (i 3)

La capella de la Comunió d’aquesta parròquia es va construir entre 1644 i 1645. El lloc el va indicar el mateix Arquebisbe Sant Joan de Ribera. Les obres es van començar a l’octubre de 1643. Va celebrar la santa missa i predicar el pare Marc Antoni Alós i Orraca, trinitari calçat. El 17 gener 1644 l’Arquebisbe Isidor Aliaga va beneir el solar i col · locar la primera pedra. Concloses les obres es va traslladar solemnement el Santíssim Sagrament el 7 de setembre de 1653.
 
La construcció es va realitzar amb maó sobre un sòcol de pedra, ja la seua planta és rectangular amb un xicotet transsepte i una cúpula al creuer, coberta de rajoles blancques i blaves. En el retaule de l’Altar Major es va col · locar a la veneració una imatge de la Mare de Déu envoltada d’una glòria d’àngels. La capella està decorada d’estil neo-clàssic. A l’àtic del retaule hi ha un llenç de la
Pietat. A la volta del sostre es troba un fresc en el qual Sant Joan Evangelista dóna la comunió a la Mare de Déu. Entre 1782 i 1786 Josep Vergara Gimeno va pintar a la cúpula de la capella els frescos sobre l’Exaltació de l’Eucaristia i altres pintures de temàtica eucarística.
 
Vicent Guilló de Vinaròs va pintar al fresc el presbiteri de la capella de la Comunió que va començar el 9 agost 1693. Davant l’habilitat que va mostrar se li va confiar que pintara tota l’Església. I es va concertar el seu treball per 8.000 lliures. El va començar el 5 de juliol de 1695. En plena tasca va morir el 12 de març de 1698. Va continuar la seva obra Antoni Palomino Velasco, pintor de Cambra del Rei que el va concloure.
 
Els feligresos, no només van col · laborar dadivosament en totes les millores realitzades a la parròquia, sinó també que fóra el temple parroquial on Sant Vicent Ferrer predicara el seu primer sermó a València. Li ho van demanar el 17 de juny de 1410. Sant Vicent Ferrer va entrar a la ciutat de València amb gran solemnitat com a llegat “a latere de Crist “i va predicar la festa de Sant Joan Baptista al Mercat a l’esquena de la parròquia de Sant Joan. El seu sermó va ser molt agradable i tots el van entendre. Hi havia a la concurrència més de 300 persones, entre elles, sacerdots, homes graduats i de ciències. El sant va estar en aquesta ocasió fins al 26 d’agost d’aquest any.

PD: Un apunt, traducció del full ALELUYA, de l’Arquebisbat de València. I la imatge és de: http://www.valenciavalencia.com/sights-guide/sights-listings/santos-juanes.htm


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.