Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

9 de maig de 2014
0 comentaris

Santa Maria Magdalena de Sagunt

Pujant al teatre romà, en el carrer del Castell es troba l’ermita, la construcció de la qual data de 1814. De l’edifici arranca l’arc que donava accés a l’antic call, sustentant-se en un extrem sobre la façana. Aquesta té porta allindada, en què s’ha obert un espiell. A ambdós costats destaquen els socolets amb el nom de l’ermita i el número 42, presidint la portada el retaule ceràmic en honor de la titular. L’edifici és coronat per una senzilla cornisa amb acroteri massís en el centre del qual s’aixeca l’espadanya de 1960, que custodia la campaneta (1890), de 22 centímetres i 6 quilograms, rematada per una creu de ferro forjat amb el penell als peus.

La nau amb coberta a dues aigües, mesura dos metres d’amplària per tres de llargària, albergant-hi l’altar format per dos columnes amb relleus i la imatge de sant Blai. Discretament en una capelleta de vidre s’ubica la talla de la titular, de qui escrigué Antoni Chambret en el llibre Sagunt, la seua història i els seus monuments (1888): “la que des de molt antic estava en la capella del Castell. Quan el 1715, després de conclosa la guerra de Successió, s’abandonà la fortalesa de Morvedre, quedà a la cura d’aquesta Mare de Déu un ermità, i després de la guerra de la Independència es construí l’actual ermitori. Antigament hi havia dos edificis de la parròquia fundats davall l’advocació de Santa Maria Magdalena del Castell” (obra citada per Luis B. Lluch Garín, Ermites i paisatges de València)

Lectura: Deuteronomi 6, 4-9

  Escolta, Israel: El Senyor nostre Déu, el Senyor és un. Ama el Senyor el teu Déu amb tot el cor, i amb tota l’ànima i amb totes les forces. Aquests manaments que jo et dono avui, estaran sobre el teu cor. I als teus fills parla’ls d’ells quan estiguis a casa teva i quan caminis pel camí, quan te’n vagis al llit i quan et llevis. Lliga’ls com a símbols a les mans i porta’la en el teu front. I les escriuràs en els pals de casa teva i en les teves portes.

Oració: Pare. De la profunditat de la terra mana el “Shemà” proclamat fins la seua expulsió pels que habitaven el call. Amaràs Yahvé el teu Déu amb tot el teu cor, amb tota la teua ànima i amb totes les teues forces. Contemple el retaule: ella, santa Maria Magdalena, t’amà fins la creu. Guaite en l’obscuritat de l’ermita, ell, sant Blai, t’amà fins la creu. Que jo siga capaç d’endinsar-me en la profunditat del teu amor, sense por, amb generositat. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.