Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

25 de maig de 2012
0 comentaris

SANTA ESGLÉSIA CATEDRAL DE VALÈNCIA (4)

     La Capella de Sant Pere és la titular de l’antiga parròquia que radicava a la Catedral. Entrant-hi, per la Porta de Ferro, a la dreta, contígua a la porta del trànsit. Conseva una forta tanca de ferro d’estil gòtic. En un principi aquesta Capella estigué on actualment es troba la capella de Sant Tomàs de Villanueva. Fou projectada el 1437 per Alfons de Borja, bisbe de València (1492-1458), després papa Calixt III, i realitzada entre 1466 i 1486 per Roderic de Borja, bisbe de València (1458-1492), després papa Alexandre VI. D’ahí que durant algun temps se la coneguera com a Capella dels Borja. En algun moment ostentà la funció de la parròquia de la Catedral. Construïda exempta en el segle XV, en edificar-se l’últim  tram de la Catedral, hi fou incorporada, juntament amb la Sala Capitular i la Torre del Micalet.

     Les Relíquies. En el fons de la sacristia principal es troba una capella de planta poligonal, on està el Reliquiari. S’inaugurà el 4 de novembre de 1827 per l’arquebisbe Simó López Garcia (1824-1831). Estigueren presents en l’acte els reis Ferran VII i la seua esposa Maria Josepa de Saxònia. Destaquen entre les relíquies el Sant Calze del Sant Sopar. A més, entre altres relíquies, es troben la samarreta del Nen Jesús; dues de les monedes amb què fou venut El Senyor per Judes Iscariot; i diversos cossos de sants i màrtirs.

     La Capella de la Puríssima, la presideix com a titular una imatge policromada, rèplica de l’escultor Ponsoda de la que existia anteriorment, obra de Josep Esteve Bonet.
     Actualment està habilitada com a Capella de la Comunió en què cal destacar l’artístic sagrari de bronze daurat, procedent de les Escoles Pies d’Algemesí. En els altars laterals a la dreta es troba un llenç de la Beata Josepa Maria de Santa Agnés de Benigànim; a l’esquerra un llenç anònim de Sant Lluís Bertran.

     En la mateixa girola, darrere de l’Altar Major, i front a la Mare de Déu del Cor, es troba la Capella de la Ressurrecció, tancada amb un magnífic pòrtic d’alabastre de tres arcs, on es troba un reliquiari en bronze platejat obra de l’italià Giancarlo Feecchio, donat a la Catedral el 1970 pels fidels de la Sagrada Família de Pàdua, en què s’exposa la relíquia del braç esquerre de Sant Vicent Màrtir.

     PD: aquest text és una traducció d’un altre de Arturo Llin Cháfer. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.