Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

21 de novembre de 2013
0 comentaris

Santa Creu (VALÈNCIA) (i 2)

Extingit el convent dels religiosos Carmelites per la desamortització dels béns eclesiàstics de 1835 , es va traslladar la titularitat de la veïna parròquia de la Santa Creu a l’església conventual del Carme , que va passar a denominar-se indistintament parròquia de la Santa Creu o del Carme. L’antiga església de la Santa Creu es va demolir .
 
El temple és de grans dimensions i d’arquitectura coríntia amb pilastres estriades . És d’un sola nau , alta , espaiosa , rectangular : 50 metres , 74 centímetres de longitud ; 13 metres d’amplitud i 11 metres de diafragma , que formen les capelles laterals . La volta del presbiteri de creueria de manera poligonal i la nau peraltada amb llunetes .
 
A l’entrada de l’església a mà dreta hi ha la capella del tercer Orde del Carme , acabada en 1780 , obra de l’arquitecte Vicent Gascó . És de forma el · líptica , amb cúpula : té  vuit nínxols, altres tantes estàtues i deu sota-relleus de bon gust de sants de l’orde carmelità . A través dels segles està parròquia va atresorar obres de grans pintors , conservant-ne avui dia algunes d’elles .
 
És notable la portada d’aquesta església , una de les millors façanes-retaule manieristes aixecades a València : consisteix en diversos cossos acostats a una paret molt alta , el primer es compon de tres columnes corínties i una pilastra per costat , obra del religiós Gaspar Sant Martín que el va dotar d’estil clàssic i sever . Després de la seva mort en 1644 , els arquitectes barrocs Joan Baptista Viñes i Josep Bonet van executar el segon cos amb una estètica molt més recarregada . La Mare de Déu del Carme a seva fornícula central es troba flanquejada per les estàtues de Santa Teresa de Jesús i Santa Maria Magdalena de Pazzis , de bon mèrit artístic , atribuïdes als germans Raimond i Juli Capuz . A la part superior de la portada es troba l’escut de l’orde del Carme i una estàtua de Sant Josep amb el Nen Jesús.
 
La torre – campanar fou dissenyada per fra Gaspar de Sant Martí, a la seua mort en 1644 van continuar la obra Joan Yraola i Matías Coder . Construït de pedra , de planta quadrada . En 1741 José Mínguez va afegir el cupulí que remata la
torre . Amb un penell que adopta la forma d’un gran àngel de bronze , que se’l coneix amb el sobrenom “de l’angelot del Carme ” .

De la xarxa (FACEBOOK)
17.04.2009 | 11.48
Què votarem el dia de Tots Sants
29.10.2006 | 8.30
A General
DE MALALTIES I FAMÍLIA
02.03.2007 | 5.27
A General

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.